Η Κύπρος θα πληρώσει τις διακοπές επισκεπτών που θα μολυνθούν από τον κορωνοϊό

Η Κύπρος θα πληρώσει τις διακοπές επισκεπτών που θα μολυνθούν από τον κορωνοϊό Facebook Twitter
0

Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι θα πληρώνει το κόστος των διακοπών όποιου επισκέπτη διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό μετά την άφιξη του στο νησί για τις καλοκαιρινές του διακοπές.

Σε επιστολή που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα πληρώσει διαμονή, φάρμακα και τρόφιμα για ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Οι τουρίστες θα πρέπει να πληρώσουν μόνο το κόστος των δύο πτήσεων τους προς και από την Κύπρο, σύμφωνα με όσα προβλέπει το πακέτο μέτρων για την επανεκκίνηση του τουρισμού στην Κύπρο. Ο τουρισμός αντιπροσώπευε περίπου το 15% του ΑΕΠ της χώρας πέρυσι, και έτσι η κυβέρνηση προσπαθεί να επαναφέρει τους ταξιδιώτες το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, η Κύπρος καταγράφει 939 κρούσματα και 17 θανάτους από την COVID-19.

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων, θα είναι διαθέσιμο και ένα ξενοδοχείο με 100 κλίνες μόνο για πιθανά κρούσματα μεταξύ τουριστών, καθώς και μερικά «ξενοδοχεία καραντίνας» για τις οικογένειες ή τους συνταξιδιώτες των ασθενών.

Η Κύπρος σκοπεύει να ανοίξει ξανά τα αεροδρόμια της στις 9 Ιουνίου για επισκέπτες από ορισμένες χώρες που θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, όπως η Γερμανία, η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Μάλτα.

Οι αρχές θα ενημερώνουν τη λίστα εβδομαδιαίως. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ρωσία - που μαζί αντιπροσωπεύουν περισσότερους από τους μισούς από τους ταξιδιώτες στην Κύπρο - πιθανότατα θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στο νησί της Μεσογείου τον Ιούλιο.

Τη νέα δέσμη μέτρων εξήγγειλε χθες σε διάγγελμα του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, με στόχο τη στήριξη των επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων νέα εργαλεία άντλησης φθηνού δανεισμού πέραν του 1,7 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η νέα δέσμη περιλαμβάνει επιδότηση πολύ μικρών, μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων με 100 εκατ. ευρώ, σχέδιο επιδότησης επιτοκίων νέων επιχειρηματικών δανείων και δανείων αυτοτελώς εργαζομένων για περίοδο 4 ετών και παραχώρηση ρευστότητας ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι η Κύπρος θα αντλήσει 300 με 400 εκατ. ευρώ από το Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της ΕΤΕπ για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του Covid-19, με στόχο τη στήριξη μικρομεσαίων εταιρειών και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι προς ενίσχυση της ανάκαμψης, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να δοθούν οδηγίες σε όλες τις αρμόδιες αρχές όπως προβούν σε άμεση προκήρυξη προσφορών για όλα τα αναπτυξιακά έργα, προωθείται νέο σχέδιο κινήτρων 6,3 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της συνδεσιμότητας, ενώ προς ενίσχυση του τομέα τουριστικών καταλυμάτων και εστίασης, αποφασίσθηκε η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από 9% σε 5% για την περίοδο από την 1η Ιουλίου 2020 μέχρι την 10η Ιανουαρίου του 2021.

Όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, για ενίσχυση της ρευστότητας δίδεται η δυνατότητα άντλησης δανείων συνολικού ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ το συνολικό ύψος των χορηγήσεων του κράτους για διασφάλιση των θέσεων εργασίας, κάλυψης μέρους των λειτουργικών εξόδων και ενοικίων των αυτοτελώς εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ανέρχεται ή ακόμα και θα υπερβεί τα περίπου 430 εκατ. εκατομμύρια ευρώ.

«Είμαι αισιόδοξος πως με την σημερινή γενναιόδωρη στήριξη της κυβέρνησης, την εργατικότητα και το πείσμα που σας διακρίνει, θα ξεπεράσουμε και αυτήν την κρίση», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Διεθνή / Ο ηγέτης των Σερβοβόσνιων διαφεύγει στη Μόσχα καθώς οι Αρχές εντείνουν τις προσπάθειες σύλληψής του

Η Μόσχα έχει μακρά παράδοση αδιαφορίας προς τα εντάλματα της Interpol, όταν πρόκειται για πρόσωπα με πολιτική σημασία ή συμμαχική στάση απέναντι στο Κρεμλίνο
LIFO NEWSROOM
Τα νομοσχέδια κατά των τρανς στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία», προειδοποιεί φιλανθρωπική οργάνωση

Διεθνή / Τα νομοσχέδια κατά των τρανς ατόμων στις ΗΠΑ γίνονται όλο και πιο «ακραία»

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών έχει παρακολουθήσει τουλάχιστον 1.570 προτεινόμενα νομοσχέδια που στοχεύουν στα δικαιώματά τους, με 527 μόνο τους πρώτους τρεις μήνες του 2025
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο με «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Διεθνή / Σουηδία: Η κυβέρνηση προωθεί «κανόνες συμπεριφοράς» για μετανάστες - Οι παραβάτες θα απελαύνονται

Οι «παραβάσεις του τρόπου ζωής» θα αφορούν τη διάπραξη αδικήματος, τη διατάραξη της δημόσιας τάξης αλλά και την υπεράσπιση της τρομοκρατίας ή ενεργειών που «απειλούν την ασφάλεια» της χώρας
LIFO NEWSROOM
Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / Τι είναι το Ghibli Style που έχει γίνει παγκόσμιο viral και γιατί προκαλεί αντιδράσεις

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που παράγουν εικόνες, όπως αυτό του ChatGPT αλλά και το Midjourney, μπορούν να μιμηθούν το στυλ του Χαγιάο Μιγιαζάκι λαμβάνοντας μόνο μερικές οδηγίες και μία εικόνα αναφοράς από τον χρήστη
LIFO NEWSROOM
Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

Διεθνή / Μόνος στο σπίτι ο Μακόλεϊ Κάλκιν: «Δεν έχω καμία σχέση με τον πατέρα μου εδώ και 30 χρόνια»

«Είναι ένας άνθρωπος που έκανε επτά παιδιά και τώρα έχει τέσσερα εγγόνια και κανένα από αυτά δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του» είπε ο διάσημος ηθοποιός για τον πατέρα του
LIFO NEWSROOM
Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Διεθνή / Φλόριντα: Ψηφίζουν χαλάρωση της παιδικής εργασίας, για να καλυφθούν τα κενά από τις απελάσεις μεταναστών

Οι βουλευτές της πολιτείας συζητούν νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει εργασία και τη νύχτα από τα 14 και θα καταργεί το διάλειμμα για φαγητό στους 16χρονους εργαζόμενους
LIFO NEWSROOM