Η λεωφόρος της πείνας: 5.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν καθημερινά τη Βενεζουέλα

Η λεωφόρος της πείνας: 5.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν καθημερινά τη Βενεζουέλα Facebook Twitter
EPA
0

Ενώ η Βενεζουέλα οδηγείται στις κάλπες την Κυριακή, υπολογίζεται πως περίπου 5.000 πολίτες εγκαταλείπουν καθημερινά την χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Για να τα καταφέρουν, πολλοί από αυτούς περπατούν μια διαδρομή 215 χιλιομέτρων θέλοντας να φτάσουν στη Βραζιλία.

Σε ειδικό αφιέρωμά του ο Guardian μιλά με κάποιους από τους ανθρώπους που βαδίζουν αυτή την «λεωφόρο της πείνας» που περνά μέσα από περιοχές του Αμαζονίου. 

Ο Ντάνιελ Γκέρα περπατά από νωρίς το πρωί, προσπαθώντας να διανύσει όσο το δυνατόν περισσότερα χιλιόμετρα πριν την έλευση της ανυπόφορης ζέστης του μεσημεριού

«Η ανάγκη με υποχρέωσε να το κάνω», λέει ο 24χρονος Βενεζουελάνος που βγήκε στην καυτή άσφαλτο της οδικής αρτηρίας BR-174.

Η λεωφόρος αυτή αποτελεί τη βασικότερη διέξοδο στη Βραζιλία για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες του, που θέλουν να ξεφύγουν από την οικονομική κατάρρευση της χώρας τους και όσα αυτή συνεπάγεται στην καθημερινότητά τους.

Μόλις έναν μήνα νωρίτερα, η πρωτότοκη κόρη του Γκέρα ήρθε στη ζωή αλλά ο νέος άνδρας αναγκάστηκε να αφήσει πίσω του την οικογένειά του, ελπίζοντας να βρει δουλειά στη Βραζιλία και να φέρει τη γυναίκα του και το παιδί του εκεί.

«Δεν υπάρχει μέλλον στη Βενεζουέλα», λέει ο Χοσέ Λουίς Μόγια, επίσης 24 ετών, που περπατά με μία τεράστια τρύπα στην δεξιά του σόλα. «Φεύγουμε επειδή δεν θέλουμε να πεθάνουμε», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Μόγια, όπως και εκατομμύρια συμπολίτες του, δεν πιστεύει πως θα αλλάξει κάτι από την κάλπη της Κυριακής.

Άλλωστε η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ανακοινώσει πως θα μποϊκοτάρει τις εκλογές της 20ης Μαΐου ενώ και η διεθνής κοινότητα εκφράζει την ανησυχία της για την πιθανότητα φαινομένων νοθείας.

Γιατί η Βενεζουέλα οδηγήθηκε στην οικονομική κρίση

 

Οι συνταγματικές αλλαγές επί Τσάβες έθεσαν σχεδόν όλους τους κρατικούς οργανισμούς υπό τον έλεγχο του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η αυξανόμενη συγκέντρωση ισχύος από το 1999 έως το 2013 σε συνδυασμό με την κακοδιαχείριση των κρατικών οικονομικών, έθεσαν τα θεμέλια της κατάρρευσης των τελευταίων 5 ετών.

Οι εξαγωγές πετρελαίου αντιστοιχούσαν στο 96% των εξαγωγικών εσόδων της Βενεζουέλας αλλά πολλές εταιρείες αναγκάστηκαν να στραφούν σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα η παραγωγή να πέσει σε χαμηλό τριακονταετίας.

Η κυβέρνηση Μαδούρο επιχείρησε να αντιμετωπίσει τη δημοσιονομική κρίση κόβοντας περισσότερο νόμισμα, που οδήγησε τελικά σε υπερπληθωρισμό και κατάρρευση του νομίσματος.

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την αλυσιδωτή αντίδραση στις εισαγωγές, με τη χώρα να μην είναι πλέον σε θέση να εισάγει αρκετά τρόφιμα και φάρμακα για ικανοποιήσει την υφιστάμενη ζήτηση.

Εκτός από τη Βραζιλία, υπολογίζεται πως περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας έχουν περάσει στην Κολομβία, από την έναρξη της νέας μεταναστευτικής κρίσης στη Νότια Αμερική το 2015, η οποία υποδαυλίζεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση και τα φαινόμενα βίας.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καλύτερος σκακιστής του κόσμου θύμωσε και αποχώρησε από τουρνουά για ένα παντελόνι

Διεθνή / Ο καλύτερος σκακιστής του κόσμου θύμωσε και αποχώρησε από τουρνουά για ένα παντελόνι

Του ζητήθηκε να αλλάξει το τζιν που φορούσε, αφού πλήρωσε πρόστιμο κι εκείνος αρνήθηκε - «Είμαι πολύ μεγάλος σε αυτό το σημείο για να με νοιάζει και πάρα πολύ», δήλωσε ο Μάγκνους Κάρλσεν
LIFO NEWSROOM
Μασκ εναντίον MAGA: «Εμφύλιος» των Ρεπουμπλικανών στο Χ με αφορμή το μεταναστευτικό

Διεθνή / Μασκ εναντίον MAGA: «Εμφύλιος» των υποστηρικτών Τραμπ με αφορμή το μεταναστευτικό

Οι επιχειρηματίες της τεχνολογίας που στηρίζουν τον Ντόναλντ Τραμπ συγκρούστηκαν έντονα με Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς για τις άδειες παραμονής των εξειδικευμένων εργατών
LIFO NEWSROOM