Η Νορβηγία επιθεωρεί υποθαλάσσιο αγωγό αερίου μετά τις εκρήξεις στον Nord Stream

Η Νορβηγία επιθεωρεί υποθαλάσσιο αγωγό αερίου μετά τις εκρήξεις στον Nord Stream Facebook Twitter
Φωτ: EPA/SWEDISH COAST GUARD
0

Η Νορβηγία ανέπτυξε ένα ειδικό σκάφος για την επιθεώρηση υποθαλάσσιου αγωγού αερίου προς τη Γερμανία λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια ύστερα από το καταγγελλόμενο σαμποτάζ τον περασμένο μήνα σε δύο αγωγούς Nord Stream μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, σύμφωνα με πηγές και δεδομένα ναυσιπλοΐας.

Η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος πάροχος αερίου της Ευρώπης, έθεσε την περασμένη εβδομάδα τον ενεργειακό της τομέα σε κατάσταση υψηλού συναγερμού, αναπτύσσονται τις ναυτικές και εναέριες δυνάμεις της για να περιπολούν υπεράκτιες υποδομές και τοποθετώντας στρατιώτες σε εργοστάσια επεξεργασίας αερίου μετά τις εκρήξεις στον Nord Stream στις 26 Σεπτεμβρίου.

Το Havila Subsea, ένα σκάφος πετρελαϊκών υπηρεσιών που είναι εξοπλισμένο με τηλεχειριζόμενα υποθαλάσσια σκάφη, αναπτύχθηκε στις 5 Οκτωβρίου για να επιθεωρήσει τον αγωγό Europipe II που ξεκινά από το εργοστάσιο αερίου Kaarstoe στη Νορβηγία και φθάνει έως το Ντόρνουμ της Γερμανίας, σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα δεδομένων ναυσιπλοΐας Refinitiv.

Ο Γιοστάιν Αλεντάλ, διευθύνων σύμβουλος της Reach Subsea, που είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση του Havila Subsea, δήλωσε στο Reuters ότι η εντολή για την επιθεώρηση δόθηκε από την Equinor, που διενεργεί επιθεωρήσεις στον αγωγό για λογαριασμό της Gassco, της εταιρίας διαχείρισης του υπεράκτιου συστήματος αερίου.

Ο Europipe II είναι πιθανόν ο σημαντικότερος νορβηγικός αγωγός, δήλωσε ο Τορ Ίβαρ Στρέμεν, λέκτορας στη Βασιλική Ναυτική Ακαδημία της Νορβηγίας. «Μια σημαντική διατάραξη στη ροή αερίου προς τη Γερμανία θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικές πιέσεις που θα αλλάξουν τη δυναμική της εν εξελίξει αντιπαράθεσης με τη Ρωσία», δήλωσε ο Στρέμεν.

Πηγή του κλάδου δήλωσε στο Reuters ότι η Νορβηγία επιθεωρεί κρίσιμης σημασίας υποδομές πετρελαίου και αερίου, όπως αγωγοί, για πιθανούς εκρηκτικούς μηχανισμούς ή απόπειρες σαμποτάζ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters    

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Απόφαση - σταθμός κατά των τεχνολογικών κολοσσών Meta, X και LinkedIn για φοροδιαφυγή – Απαιτεί σχεδόν 1 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ιταλία: Απόφαση - σταθμός κατά των τεχνολογικών κολοσσών Meta, X και LinkedIn για φοροδιαφυγή – Απαιτεί σχεδόν 1 δισ. ευρώ

Η πρωτοτυπία της υπόθεσης αφορά στην ερμηνεία της εγγραφής των χρηστών στις πλατφόρμες ως εμπορική συναλλαγή, καθώς οι χρήστες παρέχουν προσωπικά τους δεδομένα με αντάλλαγμα την πρόσβαση στις υπηρεσίες
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στη Μιανμάρ: Κατέρρευσε ιστορική γέφυρα του 1934 από το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

Διεθνή / Σεισμός στη Μιανμάρ: Κατέρρευσε ιστορική γέφυρα του 1934 από το σεισμό των 7,7 Ρίχτερ

Η γέφυρα, κατασκευασμένη πριν από 91 χρόνια κατά την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας, υπήρξε για δεκαετίες βασική αρτηρία μετακίνησης στην περιοχή, ενώ αποτελούσε και σύμβολο της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Μιανμάρ
LIFO NEWSROOM
Η Ιαπωνία αποκαλύπτει το πρώτο σχέδιο εκκένωσης 100.000 αμάχων από νησιά κοντά στην Ταϊβάν σε περίπτωση σύρραξης

Διεθνή / Η Ιαπωνία αποκαλύπτει το πρώτο σχέδιο εκκένωσης 100.000 αμάχων από νησιά κοντά στην Ταϊβάν σε περίπτωση σύρραξης

Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γκεν Νακατάνι δήλωσε πως νιώθει «έντονη αίσθηση κινδύνου» από την αυξανόμενη ένταση και επεσήμανε την ανάγκη «λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων για την άμυνα της χώρας»
LIFO NEWSROOM
Ο βασιλιάς Κάρολος ακυρώνει τις υποχρεώσεις του λόγω «προσωρινών παρενεργειών» από τη θεραπεία για τον καρκίνο

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος ακυρώνει τις υποχρεώσεις του λόγω «προσωρινών παρενεργειών» από τη θεραπεία για τον καρκίνο

Η διάγνωση του καρκίνου είχε ανακοινωθεί από το Παλάτι τον Φεβρουάριο του 2024, ωστόσο οι δημόσιες εμφανίσεις του βασιλιά τα τελευταία 24ωρα έδιναν την εικόνα πλήρους ανάκαμψης
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Καταστολή στα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, μαζικές διώξεις δημοσιογράφων και εντάσεις με την ΕΕ

Διεθνή / Τουρκία: Καταστολή στα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ, μαζικές διώξεις δημοσιογράφων και εντάσεις με την ΕΕ

Η τουρκική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εκτεταμένες διώξεις, με σχεδόν 1.900 πολίτες να έχουν συλληφθεί λόγω της συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM