Η ολλανδική κυβέρνηση διέταξε οριστικό κλείσιμο όλων των μονάδων εκτροφής βιζόν από το 2021 προκειμένου να αποτρέψει ο τομέας να εξελιχθεί σε εστία λοιμώξεων κορωνοϊού, που εντοπίστηκε ήδη σε πάνω από 40 εκτροφεία.
Η πλήρης διακοπή της εκτροφής βιζόν, των μικρών θηλαστικών που εκτρέφονται για τη γούνα τους που είναι περιζήτητη στη βιομηχανία των ειδών πολυτελείας, είχε προβλεφθεί αρχικά για το 2024, έπειτα από απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής της Ολλανδίας το 2016.
Ωστόσο ο αυξανόμενος αριθμός των μολύνσεων από κορωνοϊό ώθησε την κυβέρνηση να επιταχύνει τη διαδικασία.
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο βιζόν έχουν θανατωθεί στην Ολλανδία από τότε που άρχισε η πανδημία να μεταδίδεται μέσα στα εκτροφεία τον Απρίλιο.
Οι ολλανδικές αρχές είχαν αναφέρει τον Μάιο ότι δύο εργαζόμενοι σε εκτροφεία είχαν προσβληθεί πιθανότατα από την Covid-19 κατά την επαφή τους με τα μικρά θηλαστικά.
Αυτά τα δύο κρούσματα ενδέχεται να είναι τα «πρώτα γνωστά κρούσματα μετάδοσης» του νέου κορωνοϊού από ζώο σε άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
«Παρά τον περιορισμένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία επί του παρόντος, είναι σκόπιμο να σταματήσει η μετάδοση του ιού μέσα στις μονάδες εκτροφής βιζόν. Υπάρχει κίνδυνος, μακροπρόθεσμα, αυτό να οδηγήσει σε λοιμώξεις -μέσω των εργαζομένων- ατόμων που είναι εκτός των εκτροφείων», σημείωσε το υπουργείο Γεωργίας.
Η κυβέρνηση αποδέσμευσε 180 εκατομμύρια ευρώ για να αποζημιώσει τους εκτροφείς των βιζόν.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
σχόλια