Η Ουκρανία ζητά νέα επικοινωνία με τη Ρωσία και τους άλλους υπογράφοντες του εγγράφου του ΟΑΣΕ της Βιέννης εντός 48 ωρών.
Το Κίεβο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συγκαλέσει συνάντηση των 57 μελών που υπογράφουν το Έγγραφο της Βιέννης, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, για να συζητηθεί η «αποτυχία της Μόσχας» να ανταποκριθεί στο αίτημα του Κιέβου για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις στρατιωτικές του δραστηριότητες, ανακοίνωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Η Ρωσία απέτυχε να ανταποκριθεί στο αίτημά μας βάσει του εγγράφου της Βιέννης. Κατά συνέπεια, κάνουμε το επόμενο βήμα. Ζητάμε συνάντηση με τη Ρωσία και όλα τα συμμετέχοντα κράτη εντός 48 ωρών για να συζητήσουμε την ενίσχυση και την αναδιάταξή της κατά μήκος των συνόρων μας και την προσωρινά κατεχόμενη Κριμαία. Εάν η Ρωσία είναι σοβαρή όταν μιλά για το αδιαίρετο της ασφάλειας στον χώρο του ΟΑΣΕ, πρέπει να εκπληρώσει τη δέσμευσή της για στρατιωτική διαφάνεια προκειμένου να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να ενισχύσει την ασφάλεια για όλους», έγραψε ο Κουλέμπα την Κυριακή.
Russia failed to respond to our request under the Vienna Document. Consequently, we take the next step. We request a meeting with Russia and all participating states within 48 hours to discuss its reinforcement & redeployment along our border & in temporarily occupied Crimea 1/2
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) February 13, 2022
Το αίτημα έρχεται εν μέσω ενός ισχυρισμών από Αμερικανούς αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης ότι η ρωσική εισβολή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Η Μόσχα, από την πλευρά της, απέρριψε τους ισχυρισμούς, κατηγορώντας τις ΗΠΑ για υστερία και παραλογισμό. Το έγγραφο της Βιέννης είναι μια σειρά συμφωνιών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας μεταξύ των κρατών της Ευρώπης, ξεκινώντας το 1990, με μεταγενέστερες ενημερώσεις το 1992, το 1994, το 1999 και το 2011.
Επικοινωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν τη «διπλωματία» και την «αποτροπή» μιας κρίσης απέναντι στον στρατό της Ρωσίας, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία σήμερα που διήρκησε 50 λεπτά, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής σε απάντηση στη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα της Ουκρανίας», σύμφωνα με την αναφορά της αμερικανικής κυβέρνησης. Κατά τη συνομιλία αυτή, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε εκ νέου «γρήγορη και αποφασιστική» απάντηση των ΗΠΑ, σε συντονισμό με τους συμμάχους τους, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.
Γερμανός Αντικαγκελάριος: Απολύτως ανησυχητικό και απειλητικό
Μπορεί να βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου στην Ευρώπη, δήλωσε ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση.
«Έχουμε μεγάλους στρατούς με τεθωρακισμένα παραταγμένους από τη μία πλευρά και από την άλλη. Είναι απολύτως ανησυχητικό και απειλητικό», επισήμανε ο κ. Χάμπεκ μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα ntv/RTL. Αναφερόμενος ακόμη στην επικείμενη επίσκεψη του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς αύριο στο Κίεβο και την Τρίτη στη Μόσχα, έκανε λόγο για δείγμα αφενός ότι «δεν αφήνουμε την Ουκρανία μόνη» και αφετέρου ότι «προσπαθούμε να χτίσουμε μια γέφυρα η οποία δεν είναι απαραίτητα ορατή αυτή τη στιγμή».
Με πληροφορίες Sputnik