Η παγκόσμια μόδα απειλείται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα - Απώλειες δεκάδων δισ.$

Η παγκόσμια βιομηχανία μόδας απειλείται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα - Πιθανές απώλεις 65 δισ. $ έως το 2030 Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να προκαλέσουν τεράστιο πλήγμα και στην παγκόσμια βιομηχανία της μόδας, με τέσσερις από τις κορυφαίες χώρες παραγωγής ρούχων στον κόσμο να κινδυνεύουν να χάσουν κέρδη 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Κορνέλ και του διαχειριστή επενδύσεων Schroders, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, το Βιετνάμ και η Καμπότζη θεωρούνται ότι κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Οι χώρες αυτές μπορεί να δουν ακόμα και μια πτώση 22% στις εξαγωγές του μέχρι το τέλος της δεκαετίας. 

Οι κορυφαίες μάρκες μόδας που προμηθεύονται σε μεγάλο βαθμό ρούχα από αυτές τις χώρες θα πρέπει να αλλάξουν τα ωράρια εργασίας και να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι θα ξεκουράζονται και θα ενυδατώνονται επαρκώς ως μέσο αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ο καύσωνας, αναφέρουν οι ερευνητές της Schroders και του παγκόσμιου ινστιτούτου εργασίας του Κορνέλ.

Οι τέσσερις ασιατικές χώρες επιλέχθηκαν για τη μελέτη λόγω του ρόλου τους ως βιομηχανικά κέντρα παραγωγής ρούχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλες μαζί αντιπροσωπεύουν το 18% των παγκόσμιων εξαγωγών ενδυμάτων, διαθέτουν περίπου 10.000 εργοστάσια ένδυσης και υπόδησης και περισσότερους από 10,6 εκατομμύρια εργαζόμενους στη μεταποίηση.

Ωστόσο, πολλές από τις βιομηχανίες αυτές βρίσκονται σε πόλεις που θεωρούνται εξαιρετικά ευάλωτες στην κλιματική κρίση. Η Ντάκα, η Πνομ Πενχ, το Καράτσι, το Χο Τσι Μινχ και το Ανόι, αντιμετωπίζουν ήδη ακραία ζέστη και υγρασία. Παράλληλα, είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσουν πλημμυρικά φαινόμενα. 

Η ομάδα δήλωσε ότι οι εκτιμήσεις της για το κόστος των 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030 βασίστηκαν στο σενάριο που οι ιδιοκτήτες αυτών των βιομηχανιών δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων. 

Εάν οι ιδιοκτήτες εργοστασίων λάβουν προληπτικά μέτρα για να βοηθήσουν στη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων, μπορεί να είναι σε θέση να αποφύγουν μέρος των προβλεπόμενων χαμένων κερδών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Με πληροφορίες από CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Ο χειρούργος Λε Σκουαρνέκ παραδέχτηκε τους βιασμούς εκατοντάδων ασθενών του

Διεθνή / Γαλλία: Ο χειρούργος Λε Σκουαρνέκ παραδέχτηκε τους βιασμούς εκατοντάδων ασθενών του

Ο Ζοέλ Λε Σκουαρνέκ κατηγορείται για επίθεση ή βιασμό 299 ασθενών, η συντριπτική πλειοψηφία κάτω των 15 ετών, μεταξύ 1989 και 2014, κυρίως στη Βρετάνη - Τι δήλωσε στο δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Οι Σοβιετικοί παρακολουθούσαν τον Τρότσκι στην Πρίγκηπο - Τι λένε αποχαρακτηριμένα έγγραφα της MİT

Διεθνή / Οι Σοβιετικοί παρακολουθούσαν τον Τρότσκι στην Τουρκία - Τι λένε αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της MİT

Οι αναφορές αποκαλύπτουν πώς πράκτορες των Σοβιετικών παρακολουθούσαν στενά τον Λέοντα Τρότσκι κατά την εξορία του στην Πρίγκηπο μεταξύ 1929 και 1933
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ