Στην κατεχόμενη Χερσώνα, κάποιοι Ουκρανοί πιστεύουν ότι εάν σπάσουν το χέρι τους, ίσως οι Ρώσοι να μην τους αναγκάσουν να καταταγούν στις δυνάμεις τους. Άλλοι κρύβονται σε υπόγεια. Κάποιοι προσπαθούν να διαφύγουν, παρότι απαγορεύεται να εγκαταλείψουν την πόλη, λένε οι κάτοικοι. Και όλοι φοβούνται.
«Οι άνθρωποι πανικοβάλλονται», δήλωσε η 30χρονη Κατερίνα. «Πρώτα, έψαχναν τα σπίτια μας και τώρα οι Ρώσοι θα στρατολογήσουν τους άνδρες μας. Όλο αυτό είναι παράνομο, αλλά πολύ αληθινό για εμάς», συμπλήρωσε.
Την ώρα που η επιστράτευση του Βλαντιμίρ Πούτιν προκαλεί διαμαρτυρίες σε όλη τη Ρωσία, στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη γίνεται μια προσπάθεια να εξαναγκαστούν Ουκρανοί να πολεμήσουν κόντρα σε συμπατριώτες τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης για να κινητοποιηθούν νέοι στρατιώτες, καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας υφίστανται μεγάλες απώλειες και πασχίζουν να κρατήσουν τις περιοχές που ελέγχουν στα ανατολικά και νότια.
Η προσπάθεια να συρθούν Ουκρανοί στον πόλεμο εναντίον της χώρας τους είναι το νέο στοιχείο τρόμου στην ήδη σκληρή πραγματικότητα της ζωής υπό ρωσική κατοχή. Στη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια, έχει απαγορευθεί σε όλους τους άνδρες από 18 έως 35 να φύγουν από την περιοχή. Πολλοί έχουν διαταχθεί να παρουσιαστούν για να υπηρετήσουν, σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων και Ουκρανούς αξιωματούχους.
«Πολλοί άνθρωποι μας καλούν και ρωτάνε εάν μπορούμε να τους βοηθήσουμε να διαφύγουν», δήλωσε η Χαλίνα Οντόριχ, συντονίστρια στη Ζαπορίζια για ανθρώπους που έχουν φύγει από κατεχόμενες περιοχές. «Αλλά δυστυχώς, δεν μπορούμε», συμπλήρωσε.
Ο Ιβάν Φεντόροφ, ο εξόριστος δήμαρχος της κατεχόμενης Μελιτόπολης, δήλωσε ότι οι άνδρες πλέον δεν μπορούν να φύγουν από τη Ζαπορίζια και κάλεσε όσους θέλουν να αποφύγουν να τους στρατολογήσουν οι Ρώσοι «να φύγουν για την Κριμαία και από εκεί για την Ευρωπαϊκή Ένωση ή τη Γεωργία και μετά να επιστρέψουν στην Ουκρανία» Γιατί, εξήγησε, «σίγουρα θα τους μαζέψουν όλους από τον δρόμο και θα επιστρατευθούν».
Πιο περίπλοκη η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία
Στην ανατολική Ουκρανία η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη, καθώς η Ρωσία κατέχει εδάφη στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ από το 2014 και για χρόνια οι τάξεις των φιλορώσων τροφοδοτούνται με φίλα προσκείμενους στη Μόσχα. Παρόλα αυτά, ακόμη κι εκεί οι διορισμένες από τη Ρωσία ηγεσίες αναγκάστηκαν να στρατολογήσουν διά της βίας άτομα, καθώς αυξάνονταν οι απώλειες που υφίστανται. Στο Telegram υπάρχουν τουλάχιστον δύο κανάλια αφιερωμένα στο να βοηθούν ανθρώπους να διαφύγουν από αυτές τις περιοχές.
Επίσης, η Ρωσία εντατικοποιεί τις προσπάθειες στρατολόγησης στην Κριμαία, την οποία προσάρτησε το 2014, σύμφωνα με οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ντόπιους αξιωματούχος και αυτόπτες μάρτυρες.
Ο ρωσικός στρατός έχει στρατολογήσει δυσανάλογα τους Τατάρους της Κριμαίας- μειονότητα που έχει υποστεί διώξεις- με «προφανή στόχο να φιμωθούν απολύτως οι αντιφρονούντες στη χερσόνησο», σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε το 2017 το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το 80% των στρατολογήσεων των Ρώσων στην Κριμαία αφορούν Τατάρους, σύμφωνα με τον Αλίμ Αλίεφ, ιδρυτή της οργάνωσης Crimea SOS. «Είναι έγκλημα πολέμου, που μπορεί να οδηγήσει σε γενοκτονία των Τατάρων της Κριμαίας. Συμβουλεύουμε τους ανθρώπους να μην πηγαίνουν σε δημόσιες συγκεντρώσεις, να μην λαμβάνουν τις ειδοποιήσεις και να μην προσέρχονται σε στρατιωτικές επιτροπές», συμπλήρωσε.
Η Ταμίλα Τάσεβα, εκπρόσωπος του προέδρου της Ουκρανίας στην Κριμαία, δήλωσε ότι οι τοπικές στρατιωτικές αρχές έχουν εκδώσει 1.500 ειδοποιήσεις στρατολόγησης προς Τατάρους, μέσω επισκέψεων σε σπίτια και χώρους εργασίας.
Η καμπάνια στρατολόγησης στην Κριμαία είναι μια «πραγματική γενοκτονία και τεράστια τραγωδία για όλο το έθνος», δήλωσε και ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Ο εξαναγκασμός πολιτών να πολεμήσουν στις κατεχόμενες περιοχές δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια προσπάθεια της Μόσχας να τις εκκαθαρίσει από τους διαφωνούντες», συμπλήρωσε.
Η στρατολόγηση απρόθυμων ενέχει προφανείς κινδύνους για τη Ρωσία. Στρατιωτικοί αναλυτές ανέφεραν ότι νεοσύλλεκτοι από το Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ ήταν στις δυνάμεις των οποίων η κατάρρευση στο Χάρκοβο αυτό τον μήνα επέτρεψε στην Ουκρανία να υλοποιήσει την πιο επιτυχημένη αντεπίθεσή της στον πόλεμο.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Κιέβου ανέφεραν πως οι Ουκρανοί νεοσύλλεκτοι τους οποίους έστειλε η Ρωσία να πολεμήσουν στη Χερσώνα «αρνήθηκαν να πάρουν μέρος σε πολεμικές αποστολές». Οι Ρώσοι διοικητές απείλησαν να τους στείλουν «στην πρώτη γραμμή χωρίς όπλα, εάν αρνηθούν να υπακούσουν στις διαταγές», σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλούνται υποκλαπείσες επικοινωνίες και μαρτυρίες συγγενών.
Με πληροφορίες από NYT