Η Ταϊβάν ζήτησε βοήθεια από τη Νότια Κορέα - Πλοίο της Κίνας έκοψε καλώδιο οπτικών ινών

Η Ταϊβάν ζήτησε βοήθεια από τη Νότια Κορέα - Πλοίο της Κίνας έκοψε καλώδιο οπτικών ινών Facebook Twitter
0

Η Ταϊβάν ζήτησε βοήθεια από τη Νότια Κορέα για τη διερεύνηση ενός πλοίου κινεζικής ιδιοκτησίας που είναι ύποπτο ότι έκοψε ένα υποθαλάσσιο καλώδιο στα ανοικτά της βόρειας ακτής της την Παρασκευή.

Ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Ταϊβάν Chunghwa Telecom και η Ακτοφυλακή της Ταϊβάν δήλωσαν το Σάββατο ότι το φορτηγό πλοίο Shunxing39 πιστεύεται ότι προκάλεσε ζημιά σε ένα καλώδιο επικοινωνίας - κοντά στο λιμάνι Keelung στη βόρεια ακτή της Ταϊβάν - το πρωί της 3ης Ιανουαρίου.

Αυτή η είδηση έρχεται στον απόηχο άλλων περιστατικών όπου κινεζικά πλοία τέθηκαν στο επίκεντρο όταν τα καλώδια οπτικών ινών στη Βαλτική Θάλασσα κόπηκαν τον περασμένο Νοέμβριο και ένας αγωγός φυσικού αερίου και ένα καλώδιο υπέστησαν ζημιές εκεί τον Οκτώβριο του 2023.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό υπογραμμίζει την ευπάθεια των κρίσιμων υπεράκτιων υποδομών επικοινωνιών και ενέργειας και τις δυσκολίες στη δίωξη της δολιοφθοράς.

Παρ' ότι το πλοίο πλέει υπό τη σημαία του Καμερούν, αξιωματούχοι της Ταϊβάν δήλωσαν ότι ανήκε στην Jie Yang Trading Limited. Ο μόνος εισηγμένος διευθυντής της εταιρείας που είναι εγγεγραμμένη στο Χονγκ Κονγκ είναι ο Guo Wenjie, πολίτης της ηπειρωτικής Κίνας. Η Chunghwa Telecom είπε ότι οι συνδέσεις δεδομένων αποκαταστάθηκαν αμέσως με αλλαγή δρομολόγησης δεδομένων σε άλλα διεθνή υποθαλάσσια καλώδια.

Ωστόσο, η Ταϊπέι ανησυχεί ότι η Κίνα θα μπορούσε να κόψει κρυφά τις εξωτερικές επικοινωνιακές συνδέσεις της Ταϊβάν σε οποιαδήποτε πιθανή προσπάθεια προσάρτησης της χώρας. Το Πεκίνο διεκδικεί την κυριαρχία στο νησί και έχει απειλήσει να το καταλάβει με τη βία αν χρειαστεί. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Chunghwa Telecom και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ταϊβάν είπαν στους Financial Times ότι το κατεστραμμένο καλώδιο είναι μέρος του καλωδιακού συστήματος Trans-Pacific Express. Το υποθαλάσσιο καλώδιο Διαδικτύου που συνδέει την Ταϊβάν με τη δυτική ακτή των ΗΠΑ ανήκει σε μια διεθνή κοινοπραξία. Εκτός από την Chunghwa, περιλαμβάνει την αμερικανική εταιρεία AT&T, την ιαπωνική NTT, την Korea Telecom και τις κινεζικές εταιρείες China Telecom και China Unicom.

«Δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατό να ανακρίνουμε τον καπετάνιο, ζητήσαμε από τις αρχές της Νότιας Κορέας να βοηθήσουν στην έρευνα στο επόμενο λιμάνι προορισμού του πλοίου», δήλωσε αξιωματούχος της Ακτοφυλακής της Ταϊβάν. Ένας αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Ταϊβάν είπε ότι το πλοίο επρόκειτο να φτάσει στο Πουσάν τις επόμενες ημέρες.

Η ακτοφυλακή της Ταϊβάν και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είπαν ότι τα δεδομένα παρακολούθησης από το σήμα του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης του πλοίου και τα δορυφορικά δεδομένα έδειξαν ότι το Shunxing39 είχε σύρει την άγκυρά του στη θέση όπου έσπασε το καλώδιο.

Ενώ ένα πλοίο της ακτοφυλακής διενήργησε εξωτερική επιθεώρηση του σκάφους και δημιούργησε ραδιοφωνική επαφή με τον καπετάνιο, οι αξιωματούχοι του δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν λόγω κακοκαιρίας και δεν μπορούσαν να διατάξουν την κατάσχεσή του για περαιτέρω έρευνα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, επειδή είχε πολύ χρόνο πέρασε από το περιστατικό, δήλωσαν αξιωματούχοι.

«Αυτή είναι μια άλλη περίπτωση μιας πολύ ανησυχητικής παγκόσμιας τάσης δολιοφθοράς κατά των υποθαλάσσιων καλωδίων», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Ταϊβάν. «Τα πλοία που εμπλέκονται σε αυτά τα περιστατικά είναι συνήθως υποβαθμισμένα πλοία που έχουν ελάχιστες δραστηριότητες πάνω από το πλοίο. Και αυτό είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Είναι παρόμοιο με τα πλοία που αποτελούν μέρος του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων που είδαν οι FT, το Shunxing39 διέσχιζε ύδατα κοντά στη βόρεια ακτή της Ταϊβάν τουλάχιστον από τις 8 Δεκεμβρίου. Το σχέδιο υποδηλώνει ότι η ζημιά του καλωδίου δεν ήταν ένα «αθώο ατύχημα», είπε ο αξιωματούχος.

Κινεζικά εμπορικά ή αλιευτικά σκάφη έχουν συμμετάσχει περιστασιακά σε ορισμένες από τις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί τακτικά το Πεκίνο κοντά στην Ταϊβάν. Η Ταϊπέι ανησυχεί ότι τέτοιες επιχειρήσεις «γκρίζου ζώνης», κάτω από το κατώφλι του πολέμου, θα δυσκολέψουν την άμυνα έναντι της επιθετικότητας που θα μπορούσε τελικά να κλιμακωθεί σε μια απροκάλυπτη επίθεση.

Με πληροφορίες από Financial Times
 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με πνευμονία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής της

Διεθνή / Με πνευμονία η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Δεν τίθεται θέμα αντικατάστασής της

«Αν και η πρόεδρος δεν βρίσκεται με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, καθώς αναρρώνει από την πνευμονία, οι εργασίες συνεχίζονται και έχει καθημερινή επαφή με όλους εμάς», δήλωσε η εκπρόσωπός της
LIFO NEWSROOM