Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και έτσι η χώρα έγινε το τελευταίο μέλος της G20 που προχωρά σε αυτό το βήμα.
Αν και η Άγκυρα υπέγραψε τη Συμφωνία τον Απρίλιο του 2016, δεν την είχε επικυρώσει, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρέπει να θεωρείται αναπτυγμένη χώρα στο πλαίσιο της Συμφωνίας, αλλά αναπτυσσόμενη, για να αποφύγει τους πιο σκληρούς στόχους μείωσης των εκπομπών άνθρακα και να επωφεληθεί από την οικονομική υποστήριξη.
Τον προηγούμενο μήνα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την επικύρωση της Συμφωνίας του Παρισιού. Στην ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι οι χώρες που έχουν «ιστορική ευθύνη» για την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να καταβάλουν τη μεγαλύτερη προσπάθεια.
«Όποιος προκάλεσε τη μεγαλύτερη ζημιά στη φύση, τον αέρα, τις θάλασσες, τα εδάφη, όποιος εκμεταλλεύθηκε βάναυσα τους φυσικούς πόρους, θα πρέπει να κάνει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Σήμερα, Τετάρτη, οι 353 Τούρκοι βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση επικύρωσαν ομόφωνα τη Συμφωνία του Παρισιού. Η κίνηση αυτή έγινε λίγες εβδομάδες πριν από την κρίσιμη σύσκεψη για την κλιματική αλλαγή, την COP26 που θα ξεκινήσει στη Γλασκώβη στις 31 Οκτωβρίου.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το κοινοβούλιο αναφέρεται ότι η Τουρκία επικυρώνει τη Συμφωνία ως αναπτυσσόμενη χώρα και ότι θα την εφαρμόσει με τον όρο ότι «δεν βλάπτει» το δικαίωμά της για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η Σύμβαση Πλαίσιο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή περιλαμβάνει την Τουρκία στη λίστα των βιομηχανοποιημένων χωρών. Η Άγκυρα έστειλε πρόταση να αφαιρεθεί η χώρα από αυτή τη λίστα.
Με πληροφορίες από Reuters