Η Ιαπωνία τίμησε σήμερα την 11η επέτειο από τη θεομηνία της 11ης Μαρτίου 2011 που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, κυριολεκτικά αφανίζοντας ολόκληρες περιοχές από τον χάρτη.
Χιλιάδες άνθρωποι τήρησαν ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς και τους αγνοούμενους ενός από τους πιο ισχυρούς σεισμούς που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο και του φονικού τσουνάμι που ακολούθησε.
Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, στις 14:46 (τοπική ώρα, 07:46 ώρα Ελλάδας), οπότε και σημειώθηκε ο σεισμός των 9 βαθμών Ρίχτερ, τηρήθηκε σε όλη την Ιαπωνία ενός λεπτού σιγή.
東日本大震災の発生から11年となる11日、東京の日比谷公園でも追悼の催しが行われ集まった人たちが祈りをささげました。
— NHKニュース (@nhk_news) March 11, 2022
追悼の催しは震災のよくとしから毎年行われてきましたが、去年は新型コロナウイルスの影響で配信のみだったため会場での開催は2年ぶりです。https://t.co/c68HceNSmt#nhk_video pic.twitter.com/A3K8u0BnY0
Σε ολόκληρη τη χώρα προγραμματίστηκαν εκδηλώσεις, όμως για πρώτη φορά φέτος δεν διοργανώθηκε τελετή σε εθνικό επίπεδο στη μνήμη των θυμάτων, καθώς το ιαπωνικό κράτος αποφάσισε να σταματήσει αυτού του είδους τις τελετές μετά την επέτειο των δέκα ετών πέρυσι.
Συνολικά σχεδόν 18.500 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή αγνοούνται κυρίως λόγω του τσουνάμι, το οποίο προκάλεσε σημαντικές ζημιές και τήξη στον πυρήνα τριών από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Νταΐτσι. Πρόκειται για τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην Ιστορία μετά το Τσερνόμπιλ το 1986.
33.000 εκτοπισμένοι
Λόγω των ζημιών στο εργοστάσιο Φουκουσίμα υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας εξαιτίας της οποίας αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι των γειτονικών περιοχών.
Τους μήνες μετά το δυστύχημα απαγορεύθηκε η πρόσβαση σε περισσότερα από 1.650 τετραγωνικά χιλιόμετρα της επαρχίας Φουκουσίμα, το 12% της έκτασής της. Εντατικές εργασίες απολύμανσης επέτρεψαν να μειωθεί η μη κατοικίσιμη έκταση στα 337 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Εξάλλου οι κάτοικοι έχουν επιστρέψει σε όλες τις περιοχές που χρειάστηκε να εκκενωθούν. Φέτος τον Ιανουάριο επέστρεψαν πέντε από τους παλιούς κατοίκους της Φουτάμπα, της τελευταίας πόλης κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο που παρέμενε άδεια.
Όμως οι κάτοικοι των πόλεων αυτών είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με πριν την καταστροφή καθώς πολλοί φοβήθηκαν να επιστρέψουν.
Έως και 165.000 άνθρωποι στη Φουκουσίμα απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, είτε οικειοθελώς είτε επειδή το επέλεξαν. Οι τοπικές αρχές αναφέρουν ότι ακόμη και σήμερα 33.365 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν μακριά από τις εστίες τους, εκ των οποίων το 80% εκτός της επαρχίας.
Με πληροφορίες από NHK/ΑΠΕ