Δικαστήριο στην Ιαπωνία επέβαλε πρόστιμο 30.000 δολαρίων σε γνωστό δημοσιογράφο της χώρας που κρίθηκε ένοχος για το βιασμό της εκπαιδευόμενης τότε, συναδέλφου του, Shiori Ito.
Η Shiori Ito κατηγόρησε τον Noriyuki Yamaguchi για τον βιασμό που συνέβη το 2015 κι ενώ εκείνη ήταν χωρίς τις αισθήσεις της. Αρχικά, οι εισαγγελείς που ανέλαβαν την υπόθεση είχαν πει ότι δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για ποινικό αδίκημα, οπότε η Shiori Ito συνέχισε την υπόθεσή της μέσω αστικού δικαίου.
Η υπόθεση αυτή έκανε την Shiori Ito σύμβολο του κινήματος #MeToo σε μία χώρα όπου οι περιπτώσεις σεξουαλικών επιθέσεων χαρακτηρίζονται ως σπάνιες. Η 30χρονη δημοσιογράφος που εμφανίστηκε κρατώντας μία πινακίδα με τη λέξη «Victory» δήλωσε «χαρούμενη» για την απόφαση του δικαστηρίου. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα ο 53χρονος Noriyuki Yamaguchi δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση για την απόφαση, αρνούμενος για μία ακόμη φορά τις κατηγορίες για βιασμό.
Σύμφωνα με την 30χρονη ο 53χρονος δημοσιογράφος – που μάλιστα διατηρεί και στενούς δεσμούς με τον πρωθυπουργό της χώρας, Shinzo Abe – το 2015, την είχε καλέσει σε δείπνο ώστε να συζητήσουν κάποια μελλοντική συνεργασία. Η ίδια υποστήριξε ότι ναρκώθηκε, καθώς, όπως περιγράφει, ανέκτησε τις αισθήσεις της ενώ βρισκόταν «σε δωμάτιο ξενοδοχείου με εκείνον επάνω μου».
Shiori Ito, symbol of Japan's MeToo movement, wins rape lawsuit damages#MeToo #ShioriIto @photograshiorihttps://t.co/pJzVmceZgL pic.twitter.com/tvyNVdNchb
— ABC Mundial (@ABCMundial) December 18, 2019
Η Shiori Ito, εκείνη την επίμαχη χρονική περίοδο, ήταν εκπαιδευόμενη στο πρακτορείο Reuters ενώ ο 53χρονος Noriyuki Yamaguchi διατηρούσε υψηλή θέση σε έναν από τους μεγαλύτερους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς της Ιαπωνίας.
Μετά την καταγγελία του βιασμού, οι έρευνες που ξεκίνησαν για την υπόθεση απορρίφθηκαν από την αστυνομία λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Η ίδια μάλιστα είχε δηλώσει ότι οι Αρχές την είχαν αναγκάσει να αναπαραστήσει τη στη στιγμή του βιασμού με μία κούκλα σε «ανθρώπινο» μέγεθος, με τους άνδρες αστυνομικούς να κοιτούν.
«Όταν έφτασα, συνοδευόμενη από τον καλύτερο φίλο μου, για ηθική υποστήριξη, οδηγήθηκα σε ένα γυμναστήριο στον επάνω όροφο του τμήματος. Είχα ακούσει για το τι επρόκειτο να συμβεί και ζήτησα από τον φίλο μου να με συνοδεύσει. Η αστυνομία αρνήθηκε. Με πήγαν στο γυμναστήριο και μου είπαν να ξαπλώσω σε ένα στρώμα και έπειτα έφεραν μία κούκλα σε φυσικό μέγεθος την οποία τοποθέτησαν επάνω μου. Έπειτα ξεκίνησαν να μου κάνουν προσωπικές ερωτήσεις σχετικά με ότι συνέβη ενώ τραβούσαν παράλληλα φωτογραφίες. Μου είπαν ότι αυτό είναι απαραίτητο για την έρευνα» αφηγείται η ίδια.
Σημειώνεται ότι κυβερνητική έρευνα το 2017, έδειξε ότι μόνο το 4% των θυμάτων βιασμού στην Ιαπωνία κατήγγειλαν το περιστατικό στην αστυνομία.
Με πληροφορίες από BBC
σχόλια