Ιαπωνία: O νέος υπουργός Περιβάλλοντος θέλει η χώρα να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια

Ιαπωνία: O νέος υπουργός Περιβάλλοντος θέλει η χώρα να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια Facebook Twitter
0

Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος της Ιαπωνίας ζήτησε η χώρα του να εγκαταλείψει τους πυρηνικούς αντιδραστήρες. προκειμένου να μην επαναληφθεί μία πυρηνική καταστροφή όπως εκείνη της Φουκουσίμα. 

Ο Σιντζίρο Κοϊζούμι, 38 ετών, έκανε αυτά τα σχόλια λίγες ώρες αφότου έγινε το τρίτο νεότερο μέλος του υπουργικού συμβουλίου μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι απόψεις αυτές μπορεί να τον φέρουν σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό Σίντζο Άμπε, ο οποίος είναι υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. 

«Θέλω να μελετήσω για το πως θα τους εγκαταλείψουμε, όχι για το πως θα τους διατηρήσουμε», είπε ο Κοϊζούμι. «Θα είμαστε καταδικασμένοι αν επιτρέψουμε να συμβεί και άλλο πυρηνικό ατύχημα»

Η ιαπωνική κυβέρνηση θέλει η πυρηνική ενέργεια να συνεισφέρει το 20-22% στο ενεργειακό μείγμα της χώρας έως το 2030, κάτι που έχει προκαλέσει έντονη κριτική από ακτιβιστές και ειδικούς που λένε πως τα πυρηνικά εργοστάσια είναι μόνιμη πηγή κινδύνου σε μια χώρα ευάλωτη σε σεισμούς και τσουνάμι. 

Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός Άμπε ζήτησε να επαναλειτουργήσουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, λέγοντας πως η πυρηνική ενέργεια θα βοηθήσει την Ιαπωνία να πετύχει τους στόχους της όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα όπως και να μειώσει την εξάρτηση της από εισαγόμενο φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Και οι 54 αντιδραστήρες της χώρας τέθηκαν εκτός λειτουργίας ύστερα από το ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011.

Πριν το ατύχημα η πυρηνική ενέργεια συνεισέφερε το 30% της ενεργειακής παραγωγής της Ιαπωνίας. Σήμερα μόνο 9 από τους αντιδραστήρες λειτουργούν ξανά, ύστερα από αυστηρούς ελέγχους ασφαλείας που υιοθετήθηκαν μετά τη Φουκουσίμα. Όμως θεωρείται δύσκολο  η κυβέρνηση να έχει θέσει σε λειτουργία 30 αντιδραστήρες έως το 2030, όπως είναι ο στόχος της, καθώς πολλές φορές  βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τις τοπικές κοινωνίες αλλά αντιμετωπίζει και νομικά εμπόδια. 

Παρότι πιθανότατα θα αντιμετωπίσει διαφωνίες σχετικά με τη θέση του από τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Κοϊζούμι θα έχει λογικά την υποστήριξη του πατέρα του. Ο πατέρας του Κοϊζούμι υπήρξε πρωθυπουργός της χώρας και το τελευταία διάστημα έχει γίνει ένας από τους επιφανείς αντίπαλους της πυρηνικής ενέργειας. 

Ο νεότερος Κοϊζούμι, ο οποίος θεωρείται από τους πιθανότερους μελλοντικούς πρωθυπουργούς της Ιαπωνίας, είναι αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο μιας διαμάχης για το τι θα γίνουν οι πάνω από από 1 εκατομμύριο τόνοι μολυσμένου νερού που αυτή τη στιγμή έχουν αποθηκευτεί στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα. 

Την Τρίτη, ο προκάτοχος του στο υπουργείο Περιβάλλοντος  είπε πως η εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο, η Tokyo Electric Power, δεν έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει σε επεξεργασία του νερού μέσω αραίωσης και να το διοχετεύσει ύστερα στον Ειρηνικό Ωκεανό. 

Αυτή η προοπτική εξαγρίωσε τους ντόπιους ψαράδες, ενώ προκάλεσε και διαμαρτυρίες από τη γειτονική Νότια Κορέα. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες της βασιλικής οικογένειας τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Διεθνή / Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Αν και τα παιδιά, τα εγγόνια και η αδελφή της βασίλισσας Καμίλα έκαναν για πρώτη φορά Χριστούγεννα με τη βασιλική οικογένεια, δεν πήγαν μαζί με τους γαλαζοαίματους στην εκκλησία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ