Ιαπωνία: Τέλος οι βραδιές καραόκε στο Τόκιο εν μέσω κρίσης του κορωνοϊού

Ιαπωνία: Τέλος οι βραδιές καραόκε στο Τόκιο εν μέσω κρίσης του κορωνοϊού Facebook Twitter
Ιαπωνία: Τέλος οι βραδιές καραόκε στο Τόκιο εν μέσω κρίσης του κορωνοϊού
0

Οι Αρχές της Ιαπωνίας καλούν τους κατοίκους της πρωτεύουσας να αποφύγουν τα μπαρ και τα εστιατόρια για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση καλείται να κηρύξει την Ιαπωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορωνοϊού.

Εβδομάδες μετά την προτροπή της κυβέρνησης να αποφεύγουν οι κάτοικοι τα πάρτι στις ανθισμένες κερασιές της Ιαπωνίας, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο του συγχρωτισμού, ο κυβερνήτης του Τόκιο ζητά από τους πολίτες να κόψουν ένα ακόμα «εθνικό σπορ», αυτό του καραόκε.

Ο Yuriko Koike δήλωσε ότι τα 14 εκατομμύρια των κατοίκων του Τόκιο θα πρέπει να αποφεύγουν επισκέψεις σε μπαρ και εστιατόρια και θα χρειαστεί να αποχαιρετήσουν τα φεστιβάλ καραόκε μέχρι τις 12 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, ο ιατρικός κλάδος κάλεσε την κυβέρνηση να δηλώσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προτού να είναι «πολύ αργά».

Η Ιαπωνία έχει αποφύγει μέχρι στιγμής την έκρηξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ιράν, αλλά και την αύξησή τους στο Τόκιο, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που δεν έχουν γνωστή πηγή μόλυνσης. Ο θάνατος του Ken Shimura, ενός από τους πιο γνωστούς κωμικούς της χώρας, που σχετίζεται με τον ιό αυτή την εβδομάδα, πυροδότησε τη συζήτηση για επείγουσα κυβερνητική δράση.

«Αν περιμένουμε μέχρι την έκρηξη της αύξησης των λοιμώξεων για να κηρύξουμε τη χώρα σε έκτακτη ανάγκη θα είναι πολύ αργά» δήλωσε ο Satoshi Kamayachi, εκτελεστικό μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ιαπωνίας.

Ο Koike δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ο αριθμός των μολύνσεων συνεχίζει να αυξάνεται από την περασμένη εβδομάδα και βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή, η οποία θα καθορίσει αν μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον αριθμό των περαιτέρω κρουσμάτων».

Μιλώντας, δε, για τις αναφορές σχετικά με τη μετάδοση του ιού σε εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα, ο Koike δήλωσε ότι η κυβέρνηση «ζητά από τους κατοίκους να αποφύγουν να βγαίνουν τα βράδια και να αποφεύγουν όλες τις άσκοπες εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο» μέχρι τις 12 Απριλίου.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Yoshihide Suga, απέρριψε τις εικασίες ότι ο πρωθυπουργός Shinzo Abe ήταν έτοιμος να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα μέτρο που θα επέτρεπε στους κυβερνήτες των νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων να ζητήσουν από τους κατοίκους να παραμείνουν στο σπίτι, να ψωνίζουν για φαγητό και να λαμβάνουν ιατρική περίθαλψη.

«Δεν είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την 1η Απριλίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Suga.

Ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας, Yasutoshi Nishimura, προειδοποίησε ότι ένα lockdown σε μεγάλες πόλεις όπως το Τόκιο και η Οσάκα θα έχει «τεράστιο» αντίκτυπο στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Πρόσθεσε, δε, ότι δεν πιστεύει πως η Ιαπωνία έχει φτάσει στο σημείο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Όμως, ο κυβερνήτης της Οσάκα, όπου καταγράφεται το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο, είναι υπέρμαχος της άποψης να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Η κεντρική κυβέρνηση έχει πει ότι η Ιαπωνία μετά βίας διατηρεί (τα νούμερα) , επομένως πρέπει να γίνει η δήλωση για κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Αν το αφήσουμε πολύ ακόμα, ο ιός θα είναι ανεξέλεγκτος» δήλωσε ο Hirofumi Yoshimura.

Από την Τρίτη η επιδημία του κορωνοϊού έχει μολύνει 2.007 άτομα στην Ιαπωνία και οι θάνατοι είναι 59, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NHK.

Το Τόκιο ανέφερε 13 νέα κρούσματα τη Δευτέρα, σε σύγκριση με το ιστορικό ρεκόρ των 68 την προηγούμενη ημέρα, και συνολικά 443 νέα κρούσματα.

Η Ιαπωνία έχει καταστήσει αυστηρότερους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς εν μέσω αύξησης των εισαγόμενων κρουσμάτων μεταξύ ταξιδιωτών που επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση «επιπέδου 3» προς 48 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Βρετανίας, της Νότιας Κορέας και του Καναδά. Η οδηγία αυτή περιλαμβάνει συνολικά 73 χώρες και περιφέρειες, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο του κόσμου.

Με πληροφορίες του «Guardian»

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ