Σε έξι χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο 53χρονος Mohammed Zaman, ιδιοκτήτης του εστιατορίου "Indian Garden" στο Easingwold, με την κατηγορία πως σκότωσε έναν πελάτη που είχε αλλεργία στους ξηρούς καρπούς σερβίροντάς του ένα πιάτο που περιείχε φιστίκια.
Το θύμα, ο 38χρονος Paul Wilson είχε ζητήσει κοτόπουλο tikka masala "χωρίς ξηρούς καρπούς", αλλά το πιάτο μαγειρεύτηκε με κάρυ που περιείχε μείγμα ξηρών καρπών, παρόλο που επεσήμανε στην παραγγελία του πως είναι αλλεργικός σε αυτά. Το αποτέλεσμα ήταν να πάθει αναφυλακτικό σοκ μέχρι να πάει στο σπίτι του στο Yorkshire, κάτι που απέβη μοιραίο, και συνετέλεσε στο θάνατό του τον Ιανουάριο του 2014.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Zaman, είχε αντικαταστήσει την σκόνη αμυγδάλου σε ένα φθηνότερο μίγμα ξηρών καρπών για να περιορίσει τα έξοδα του εστιατορίου του. Ο Zaman, που φέρεται να έχει χρέη άνω των 300.000 λιρών, κατηγορήθηκε πως "υιοθέτησε μια απερίσκεπτη και υπεροπτική στάση απέναντι στον κίνδυνο" κι έβαλε "το κέρδος πάνω από την ασφάλεια".
Ο Wilson, ιδιοκτήτης μπαρ, πέθανε τρεις εβδομάδες αφού ένας έφηβος πελάτης ενός από τα έξι εστιατόρια που διαθέτει ο Zaman, υπέστη αλλεργικό σοκ και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.
Ο Zaman κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες εκτός από παρακώλυση της απονομής δικαιοσύνης.
Ο Independent σημειώνει πως η συγκεκριμένη υπόθεση θεωρείται η πρώτη τους είδους της σε νομικό επίπεδο και θέτει πλέον νέα στάνταρ για τους προμηθευτές τροφίμων.