Από σήμερα ξεκινάει η τρίτη φάση από τις επτά, των εκλογών στην Ινδία, την ώρα που η χώρα είναι αντιμέτωπη με έναν από τους σκληρότερους καύσωνες στην ιστορία της.
Σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της Ινδίας, με τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να είναι υποψήφιος για τρίτη θητεία και να αναμένει να κερδίσει.
Η μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία στον κόσμο ξεκίνησε στις 19 Απριλίου όπου οι πολίτες ξεκίνησαν να ψηφίζουν για τον σχηματισμό του κοινοβουλίου τους. Σημειώνεται ότι περίπου 970 εκατομμύρια άνθρωποι είναι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σε πάνω από ένα εκατομμύριο εκλογικά τμήματα στην μεγαλύτερη εκλογική διαδικασία στον κόσμο.
Στην τρίτη φάση των εκλογών που ξεκινάει σήμερα, 172 εκατομμύρια ψηφοφόροι είναι στους εκλογικούς καταλόγους των 12 πολιτειών που καλούνται να αποφασίσουν ποιοι θα καλύψουν τις 94 έδρες.
Οι ακραίες θερμοκρασίες στην Ινδία εν μέσω εκλογών
Οι γενικές εκλογές στην Ινδία διεξάγονται συνήθως κάθε πέντε χρόνια τον Απρίλιο και τον Μάιο. Τόσο οι ψηφοφόροι όσο και αυτοί που εργάζονται για τις εκλογές έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν τη σκληρή ζέστη αυτής της περιόδου.
Φέτος ωστόσο, η Ινδία, ανάμεσα σε άλλες περιοχές της Ασίας, βιώνει ένα από τα πιο καυτά καλοκαίρια που έχουν καταγραφεί. Τον περασμένο μήνα, τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με τον καύσωνα καθώς ακραία υψηλές θερμοκρασίες έπληξαν τη χώρα.
Τον Απρίλιο, ο υπουργός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης Νιτίν Γκάντκαρι λιποθύμησε ενώ μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση στη δυτική πολιτεία Μαχαράστρα, εξηγώντας αργότερα ότι ο κατάμεστος χώρος και η υψηλή θερμοκρασία τον είχαν κάνει να αισθάνεται άβολα.
Λίγες ημέρες πριν από αυτό το περιστατικό, στην ανατολική πόλη της Καλκούτα, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 43 βαθμούς Κελσίου, ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής λιποθύμησε ενώ παρουσίαζε το δελτίο του καιρού.
Οι αρχές που είναι υπεύθυνες για την διεξαγωγή των εκλογών λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα ακραία εκλογικά φαινόμενα παρέχοντας πόσιμο νερό στα εκλογικά τμήματα και παρατείνοντας τις ώρες ψηφοφορίας. Ορισμένοι ωστόσο, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί εικάζουν ότι οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να επηρεάσουν την προσέλευση των ψηφοφόρων.
Η μέθοδος του «μελανιού ψηφοφόρων» στις εκλογές της Ινδίας
Όσον αφορά την μέθοδο που ακολουθείται, η εκλογική επιτροπή χρησιμοποιεί ανεξίτηλο μελάνι ή «μελάνι ψηφοφόρων», για να αποτρέψει νοθεία ή διπλές ψήφους. Μόλις ένας ψηφοφόρος φτάσει στην αίθουσα προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, και επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του, ο αριστερός δείκτης των ψηφοφόρων βάφεται με μελάνι βάφεται, αφήνοντας ένα λεκέ που μπορεί να χρειαστούν έως και δύο εβδομάδες για να ξεπλυθεί.
Η μέθοδος αυτή μάλιστα είναι τόσο αποτελεσματική για την αποτροπή διπλών ψήφων που στην Ινδία ακολουθείται ευλαβικά για πάνω από επτά δεκαετίες.
Με πληροφορίες από CNN, BBC