Ινδία: «Μυστηριώδη» τεράστια πιθάρια βρέθηκαν στο Άσαμ

Ινδία: «Μυστηριώδη» τεράστια πιθάρια βρέθηκαν στο Άσαμ Facebook Twitter
0

Ερευνητές εντόπισαν τεράστια «μυστηριώδη» πιθάρια στην Ινδία, που μπορεί να είχαν χρησιμοποιηθεί σε πρακτικές ταφής. 

Τα 65 δοχεία από ψαμμόλιθο εντοπίστηκαν διασκορπισμένα σε τέσσερα σημεία, στο κρατίδιο Ασάμ, στη βορειοανατολική Ινδία.  

Το μέγεθος και το σχήμα τους ποικίλει. Κάποια από αυτά είναι ψηλά και κυλινδρικά, ενώ άλλα ήταν εν μέρει ή πλήρως θαμμένα στο έδαφος. Παρόμοια δοχεία έχουν βρεθεί στο Λάος και την Ινδονησία. 

Οι πληροφορίες για την ανακάλυψη, την οποία έκαναν ερευνητές από τρία πανεπιστήμια της Ινδίας και της Αυστραλίας, δημοσιεύθηκαν στο Asian Archaeology. Επικεφαλής ήταν ο Τίλοκ Τακουρία, του  North-Eastern Hill University και ο Ουτάμ Μπατάρι, του Gauhati University.

«Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιος κατασκεύασε τα τεράστια δοχεία, ή πού ζούσαν. Είναι ένα μικρό μυστήριο», ανέφερε ο Νίκολας Σκόπαλ, ερευνητής του Australian National University, ο οποίος ήταν μέλος της ερευνητικής ομάδας. 

Ινδία: «Μυστηριώδη» τεράστια πιθάρια βρέθηκαν στο Άσαμ Facebook Twitter

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο για ποιους σκοπούς χρησιμοποιούνταν τα πιθάρια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι «πιθανότατα σχετίζονται με πρακτικές ταφής». 

«Υπάρχουν ιστορίες από τη φυλή των Νάγκα, στη βορειοανατολική Ινδία, σχετικά με την ανεύρεση δοχείων του Άσαμ, που περιείχαν αποτεφρωμένες σορούς, χάντρες και άλλα τεχνουργήματα», ανέφερε ο Σκόπαλ. 

Πάντως, τα δοχεία βρέθηκαν άδεια και πιθανότατα κάποτε είχαν καπάκια, δήλωσε ο δρ. Τακουρία στο BBC. «Το επόμενο βήμα είναι η ανασκαφή και η εκτεταμένη καταγραφή χαρακτηριστικών αυτών των δοχείων», συμπλήρωσε. 

Παρόμοια πιθάρια έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν τόσο στο Άσαμ, όσο και στο γειτονικό κρατίδιο Μεγκαλάγια. Μέχρι στιγμής, στο Άσαμ έχουν βρεθεί περίπου δέκα σημεία με περισσότερα από 700 δοχεία. Ο δρ. Τακουρία εκτιμά ότι αυτά τα δοχεία χρονολογούνται πριν από το 400 π.Χ. 

«Είναι πιθανό να υπάρχουν πολλά περισσότερα. Απλά δεν ξέρουμε ακόμη πού βρίσκονται», λένε οι επιστήμονες που έκαναν έρευνα σε μια πολύ περιορισμένη περιοχή στο Άσαμ. «Όσο περισσότερο χρόνο κάνουμε να τα βρούμε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να καταστραφούν, καθώς καλλιεργούνται περισσότερο αυτές οι περιοχές και κόβονται τα δάση», δήλωσε ο Σκόπαλ. 

Τα πιθάρια που είχαν βρεθεί στο Λάος το 2016 εκτιμάται ότι τοποθετήθηκαν στην επαρχία Σιένγκ Κουάνγκ πριν από τουλάχιστον 2.000 χρόνια. Τότε, οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει τρεις διαφορετικούς τόπους ταφής: οστά τοποθετημένα σε λάκκους με μεγάλους ασβεστόλιθους από πάνω, οστά σε κεραμικά δοχεία και μία σορό σε τάφο. 

«Το μέγεθος και η δομή των δοχείων που βρέθηκαν στο Άσαμ και στο Λάος έχουν μεγάλη ομοιότητα. Όμως, υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις στο μέγεθος και το σχήμα. Εκείνα του Άσαμ είναι περισσότερο βολβοειδή και εκείνα του Λάος πιο κυλινδρικά», συμπλήρωσε ο Σκόπαλ. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer η Ρωσία: «Λάθος να γίνονται εικασίες για το δυστύχημα»

Διεθνή / Υποβαθμίζει τη συντριβή του Embraer στο Καζακστάν η Μόσχα: «Λάθος οι εικασίες για το δυστύχημα»

Αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας ισχυρίστηκε ότι η συντριβή στο Καζακστάν, στην οποία σκοτώθηκαν 38 άνθρωποι την ημέρα των Χριστουγέννων, προκλήθηκε από πυρά ρωσικής αεράμυνας
LIFO NEWSROOM
Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Διεθνή / Απατεώνες στην Κίνα εμπνέονται από το Squid Game για να εκμεταλλευτούν υπερχρεωμένα άτομα - Τι κερδίζουν

Οι λεγόμενες «προκλήσεις απομόνωσης» έχουν γίνει δημοφιλείς στην πλατφόρμα Douyin (η κινεζική έκδοση του TikTok), ιδιαίτερα φέτος, καθώς η κινεζική οικονομία σημειώνει αδύναμη ανάπτυξη
LIFO NEWSROOM