Στη θανάτωση χιλιάδων πουλερικών προχωράει η Ινδία μετά από κρούσματα γρίπης των πτηνών σε πάπιες, κοράκια και άγριες χήνες σε περιοχές της χώρας.
Το υπουργείο Αλιείας και Κτηνοτροφίας της χώρας, εξέδωσε προειδοποίηση την Τετάρτη, καλώντας τις πολιτείες να πάρουν άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί η περαιτέρω μετάδοση της γρίπης. Η πολιτεία της Κεράλα, στα νότια της χώρας, διέταξε τη σφαγή πάνω από 38.000 πουλερικών μετά από αναφορές για νεκρά πτηνά από τη γρίπη σε τουλάχιστον δύο περιοχές. Σύμφωνα με τις Αρχές της Κεράλα, κινητοποιήθηκαν δεκαεννέα ομάδες άμεσης παρέμβασης. Έως τώρα έχουν θανατωθεί 17.000 πτηνά και τα αυγά του έχουν επίσης καταστραφεί σε μερικές περιοχές.
Η πολιτεία της Χιματσάλ Πραντές, στο βόρειο τμήμα της χώρας, ανέφερε το θάνατο περισσότερων από 3.000 πτηνών από την ασθένεια, κυρίως σε καταφύγιο άγριας ζωής. Σύμφωνα με τις αρχές της πολιτείας τα πουλιά που επηρεάστηκαν είναι μεταναστευτικά. Δέκα ομάδες «χτενίζουν» την περιοχή και απομακρύνουν τα νεκρά πουλιά.
Ο συναγερμός σήμανε ενώ η Ινδία εξακολουθεί να δίνει τη μάχη κατά του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι χθες, οι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας ξεπέρασαν επίσημα το όριο των 150.000, με το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου να φθάνει τους 10.374.932. Προ των πυλών βρίσκεται ένα από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα εμβολιασμού στην ιστορία.
Η γρίπη των πτηνών, επηρεάζει συνήθως μόνο τα πτηνά. Υπάρχουν αρκετά διαφορετικά στελέχη, αλλά το πιο συνηθισμένο και πιο φονικό ονομάζεται Influenza A (H5N1).
Στην Ινδία η γρίπη μεταδίδεται κυρίως μέσω των μεταναστευτικών πτηνών που εισέρχονται στη χώρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Οι περισσότερες περιπτώσεις λοιμώξεων ανθρώπων από από τη γρίπη των πτηνών οφείλονται στην επαφή είτε με μολυσμένα πτηνά, είτε με επιφάνειες στις οποίες υπάρχουν εκκρίσεις τους. Τα συμπτώματα της γρίπης των πτηνών περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο και σε ορισμένες περιπτώσεις σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις και πνευμονία.
Έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για μετάδοση σε άνθρωπο στην Ινδία, με τον αρμόδιο υπουργό να αναφέρει πως «δεν συντρέχουν λόγοι πανικού», ενώ έκανε γνωστό πως οι πτηνοτρόφοι αποζημιώνονται.
Τον Νοέμβριο του 2020 εκατοντάδες χιλιάδες κοτόπουλα θανατώθηκαν στην Ιαπωνία μετά από κρούσματα γρίπης των πτηνών.
Με πληροφορίες από CNN