Ινδία: «Τους ντροπιάζει η ύπαρξη μας» - Κρύβουν τους φτωχούς στο Δελχί ενόψει της συνόδου των G20

Ινδία: «Τους ντροπιάζει η ύπαρξη μας» - Κρύβουν τους φτωχούς στο Δελχί ενόψει της συνόδου των G20 Facebook Twitter
Φωτό.: ΕΡΑ
0

Η Ινδία φιλοξενεί αυτό το Σαββατοκύριακο τη σύνοδο των G20, με τους κατοίκους στο Δελχί να καταγγέλλουν πως τους επιβάλλουν να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους «για να μην δει ο κόσμος τη φτώχεια τους». 

Την ώρα που η πρωτεύουσα της Ινδίας είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους ηγέτες των 20 πλουσιότερων κρατών του πλανήτη (πλην Ρωσίας και Κίνας), η τοπική κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν σχολεία, γραφεία, αγορές και εστιατόρια για τρεις ημέρες, με την πόλη να θέλει να δείξει ένα... καλύτερο πρόσωπο στο εξωτερικό και στους ηγέτες των G20.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι του Δελχί στον Guardian, οι τοπικές αρχές «ντρέπονται για την ύπαρξή τους» και προσπαθούν να τους επιβάλλουν lockdown για να μην δει ο υπόλοιπος πλανήτης τις συνθήκες φτώχειας που επικρατούν στην πρωτεύουσα της Ινδίας.

Η πρώτη φορά που η Saroaj Devi άκουσε για τη σύνοδο των G20 ήταν όταν είδε να υψώνονται ψηλοί πράσινοι τοίχοι γύρω από την παραγκούπολη στο Δελχί όπου ζει. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι τα νέα αυτά οδοφράγματα ήταν για να κρύψουν τα φτωχά σπίτια από τους ξένους ηγέτες και αξιωματούχους που θα βρίσκονται στην πρωτεύουσα της Ινδίας αυτό το Σαββατοκύριακο για τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των G20.

Είναι χαρακτηριστικό πως ξοδεύτηκε κονδύλι 100 εκατομμυρίων λιρών για να γίνει στο Δελχί ένα «λίφτινγκ», απομακρύνοντας τις φτωχές περιοχές της πόλης από τα ξένα μάτια ενώ αρκετές παραγκουπόλεις ισοπεδώθηκαν εντελώς.

«Έχουν καλύψει την περιοχή μας, έτσι ώστε να μην δουν οι ξένοι φτωχούς ανθρώπους σαν εμάς, αλλά και γενικότερα τη φτώχεια που επικρατεί στη χώρα», λέει η 50χρονη Devi. «Όταν είναι η ώρα των εκλογών, κάθε πολιτικός έρχεται να μας δει. Τρώνε μαζί μας και μας δίνουν υποσχέσεις. Αλλά σήμερα ντρέπονται για την ύπαρξή μας».

Σύνοδος G20: Τι κρύβεται πίσω από τις αφίσες «καλωσορίσατε στην Ινδία»

Είναι ενδεικτικό πως στις πινακίδες που τώρα περιβάλλουν τις φτωχογειτονιές του Δελχί, τώρα έχουν τοποθετηθεί μεγάλες αφίσες με το πρόσωπο του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, οι οποίες καλωσορίζουν τους ξένους ηγέτες των G20 που είναι πιθανό να περάσουν από εκεί.

Για την Devi και τους υπόλοιπους κατοίκους που ζουν στον καταυλισμό Coolie στο νότιο Δελχί, η σύνοδος κορυφής αυτού του Σαββατοκύριακου θα επιφέρει πλήγμα όχι μόνο στην αξιοπρέπειά τους αλλά και στα προς το ζην. Σε μια προσπάθεια να διατηρηθούν καθαροί οι δρόμοι, αλλά και για λόγους ασφαλείας, οι ινδικές αρχές επέβαλαν συνθήκες «καραντίνας» στα 32 εκατ. άτομα που ζουν στους δρόμους του Δελχί, από όπου θα περάσουν παγκόσμιοι ηγέτες όπως ο Τζο Μπάιντεν, ο Ρίσι Σούνακ και ο Όλαφ Σολτς.

Όλα τα σχολεία, τα γραφεία, οι χώροι εργασίας, οι αγορές, τα εστιατόρια και τα καταστήματα (πέρα από αυτά που πωλούν τρόφιμα) έχουν διαταχθεί να μείνουν κλειστά για τρεις ημέρες, η κυκλοφορία στους δρόμους θα περιοριστεί, τα ντελίβερι έχουν απαγορευτεί και συνιστάται στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Ενώ η αστυνομία του Δελχί έχει προβεί σε αρκετές δηλώσεις όπου διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι «δεν πρόκειται για lockdown», οι φτωχότεροι κάτοικοι και οι μεροκαματιάρηδες της πόλης, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν ούτε μια μέρα εργασίας, λένε ότι ο αντίκτυπος αυτών των περιορισμών θα είναι καταστροφικός για αυτούς.

«Δεν πρέπει να πάμε στη δουλειά και να φάμε φαγητό; Πρέπει να πεθάνουμε επειδή είμαστε φτωχοί;» λέει η Devi, η οποία εργάζεται ως καθαρίστρια κερδίζοντας 3.000 ρουπίες (32 ευρώ) το μήνα, αλλά τώρα θα πρέπει να υποστεί μία περικοπή στον μισθό της που δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά.

«Δεν χάνω ούτε μία μέρα στη δουλειά, ακόμα και όταν είμαι άρρωστη, μόνο και μόνο επειδή δεν έχω την πολυτέλεια να χάσω χρήματα. Αλλά τι μπορούν να κάνουν φτωχοί άνθρωποι σαν εμένα σε αυτές τις καταστάσεις;».

Ο 35χρονος Vineet Singh, που διατηρεί ένα μικρό παντοπωλείο στη γειτονιά, λέει ότι τα οδοφράγματα είχαν αποκλείσει εντελώς το κατάστημά του και έπρεπε να ανοίξει μια τρύπα σε αυτά για να μπορούν να μπουν οι πελάτες. Τα κέρδη του έπεσαν από 1.000 ρουπίες (11 ευρώ) την ημέρα, σε μόλις μερικές εκατοντάδες ρουπίες. «Έχω μια οικογένεια να ταΐσω», είπε. «Ποιος θα αποζημιώσει τις απώλειες μου;»

Στο Hafiz Nagar, μία παραγκούπολη που βρίσκεται απέναντι από το νέο συνεδριακό κέντρο όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής το Σαββατοκύριακο, οι κάτοικοι λένε ότι αστυνομικοί τους εμποδίζουν από το να βγουν από τα σπίτια τους εδώ και μέρες. Ο 45χρονος Μοχάμεντ Ιμράν είπε στον Guardian ότι δεν έχει καταφέρει να εργαστεί εδώ και αρκετές ημέρες. «Μας αντιμετωπίζουν σαν έντομα, όχι σαν ανθρώπους», ανέφερε.

Σύνοδος G20: Μετέφεραν σε καταφύγια πάνω από 4.000 αστέγους

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην πρωτεύουσα της Ινδίας είναι πως περισσότεροι από 4.000 άστεγοι, που ζούσαν κάτω από αερογέφυρες και δρόμους, τις τελευταίες ημέρες μεταφέρθηκαν σε καταφύγια στα περίχωρα της πόλης. Ο Harsh Mander, ακτιβιστής της κοινωνίας των πολιτών στο Δελχί, λέει ότι έγιναν «μεγάλες προσπάθειες από τις αρχές είτε να εκδιώξουν τους φτωχούς από την πόλη είτε να τους απομακρύνουν από την κοινή θέα».

«Είμαστε η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε επίσης τους περισσότερους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας», λέει ο Mander. 

Για τους πλανόδιους πωλητές, που θα υποστούν απώλειες τριών ημερών, το «lockdown» είναι επίσης ιδιαίτερα επιζήμιο. Νωρίτερα, είχαν λάβει εντολή από την κυβέρνηση του Δελχί να ανακαινίσουν τις επιχειρήσεις τους για τη σύνοδο κορυφής της G20 με δικά τους έξοδα, αλλά τώρα δεν μπορούν καν να τα ανοίξουν.

Ο 39χρονος Sunil Sharma, που διατηρεί ένα κατάστημα τσαγιού κοντά σε σταθμό του μετρό του Δελχί, λέει ότι χρειάστηκε να πάρει ένα δάνειο 50.000 ρουπιών (580 ευρώ) για μπογιές, αφού του δόθηκε εντολή να βάψει το μαγαζί του. «Οι αρχές θέλουν αυτή η πόλη να φαίνεται καλύτερη κάνοντας εμάς να υποφέρουμε», είπε. «Δεν έχω ακόμη αποπληρώσει αυτό το δάνειο. Τα πράγματα φαίνονται καλύτερα για τους ξένους τώρα, αλλά για εμάς η ζωή έχει γίνει πιο δύσκολη».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Διεθνή / Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διότι «κατηχεί τους νέους με ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό και πολιτικό υλικό»
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM
Ο Πούτιν απειλεί να χρησιμοποιήσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ

Διεθνή / Διάγγελμα Πούτιν: Η Ρωσία «έχει το δικαίωμα» να χτυπά τις χώρες που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία

Απειλεί με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ - Η σημερινή επίθεση στην Ουκρανία «απάντηση» στη χρήση πυραύλων των ΗΠΑ και Βρετανίας από το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Άνγκελα Μέρκελ: Τι λέει για Ουκρανία, Πούτιν και Τραμπ στα απομνημονεύματά της

Διεθνή / Πούτιν σε Μέρκελ: «Δεν θα είσαι καγκελάριος πάντα. Και τότε η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ» - Τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου

Στις 26 Νοεμβρίου κυκλοφορούν τα απομνημονεύματα της Άνγκελα Μέρκελ, καγκελαρίου της Γερμανίας για 16 χρόνια - Τι ρωτούσε ο Τραμπ την Μέρκελ - Τι συζητούσε η Γερμανίδα πολιτικός με τον πάπα Φραγκίσκο
LIFO NEWSROOM