Ινδία: Zευγάρι θα αποκτήσει εγγόνι με το σπέρμα του νεκρού γιου του

Ινδία: Δικαστήριο δικαίωσε ζευγάρι που θέλει να αποκτήσει εγγόνι με το σπέρμα του νεκρού γιο του Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Ένα ζευγάρι στην Ινδία δήλωσε ενθουσιασμένο, όταν το δικαστήριο διέταξε ένα νοσοκομείο να τους παραδώσει το κατεψυγμένο δείγμα σπέρματος του νεκρού γιου τους, ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν ένα εγγόνι μέσω παρένθετης μητέρας.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Δελχί ήρθε μετά από μια τετραετή δικαστική διαμάχη. «Ήμασταν πολύ άτυχοι, χάσαμε τον γιο μας. Αλλά το δικαστήριο μας έκανε ένα πολύ πολύτιμο δώρο. Τώρα θα μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τον γιο μας», δήλωσε η μητέρα, Harbir Kaur, στο BBC. Η κ. Kaur και ο σύζυγός της, Gurvinder Singh, προσέφυγαν στο δικαστήριο αφού το νοσοκομείο Ganga Ram του Δελχί τον Δεκέμβριο αρνήθηκε το 2020 να τους δώσει το σπέρμα του γιου τους, το οποίο ήταν αποθηκευμένο στο εργαστήριο.

Στην Ινδία δεν υπάρχει απαγόρευση κατά της μεταθανάτιας αναπαραγωγής

Το ζευγάρι είναι έτοιμο να αναθρέψει το παιδί που θα γεννηθεί από το δείγμα του γιου τους. Σε περίπτωση που πεθάνουν, οι κόρες τους δεσμεύτηκαν στο δικαστήριο ότι θα αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για το παιδί. Στην απόφασή της την περασμένη εβδομάδα, η δικαστής Prathiba Singh δήλωσε ότι «σύμφωνα με το Δίκαιο στην Ινδία, δεν υπάρχει απαγόρευση κατά της μεταθανάτιας αναπαραγωγής» εάν ο άνθρωπος στον οποίο ανήκει το δείγμα, είχε δώσει τη συγκατάθεσή του.

Η Singh πρόσθεσε ότι οι γονείς είχαν δικαίωμα να πάρουν το δείγμα, καθώς μιας και δεν υπήρχε σύζυγος ή παιδιά, γίνονταν νόμιμοι κληρονόμοι του.

«Αγαπούσε τις αδελφές του και ήταν πολύ αγαπητός στους φίλους του. Είναι η εικόνα στην οθόνη στο τηλέφωνό μου. Ξεκινάω τη μέρα μου κοιτάζοντας το πρόσωπό του κάθε πρωί» δήλωσε η κ. Kaur και στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι η οικογένεια εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει το σπέρμα του για παρένθετη μητρότητα και ότι μια από τις κόρες της είχε συμφωνήσει να είναι η παρένθετη μητέρα. «Θα το κρατήσουμε στην οικογένεια», είπε. Η περίπτωση είναι σπάνια, αλλά όχι μοναδική, δήλωσε στο BBC ο δικηγόρος της Suruchii Aggarwal.

Εάν λοιπόν υπάρχουν κι άλλες περιπτώσεις από το παρελθόν, γιατί το νοσοκομείο απέρριψε το αίτημα του ζευγαριού; Την απάντηση έδωσε η δικαστής Singh στην απόφασή της και αυτή έγκειται στο ότι δεν υπάρχει διεθνής συναίνεση επί του θέματος. Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία, η Τσεχική Δημοκρατία και ορισμένες άλλες χώρες επιτρέπουν τη μεταθανάτια αναπαραγωγή με γραπτή συγκατάθεση. Η Αυστραλία θέτει ως πρόσθετο όρο την περίοδο αναμονής ενός έτους μετά το θάνατο, ώστε να δοθεί χρόνος για να κατασταλάξουν τα συναισθήματα. Η πρακτική αυτή απαγορεύεται σε ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Γαλλία, η Μαλαισία, το Πακιστάν, η Ουγγαρία και η Σλοβενία, ενώ οι περισσότερες από τις γειτονικές χώρες της Ινδίας στη Νότια Ασία - Σρι Λάνκα, Νεπάλ, Μπουτάν και Μπαγκλαντές - δεν έχουν κατευθυντήριες γραμμές.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Διεθνή / Βρετανία: Δημοσκόπηση φέρνει τον Φάρατζ στη δεύτερη θέση πίσω από τους Εργατικούς

Σύμφωνα με την έρευνα, το Reform, το οποίο απέσπασε το 14% των ψήφων στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, αντλεί ψήφους από τους Συντηρητικούς και λιγότερο από τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Το AfD μοίρασε αεροπορικά εισιτήρια σε μετανάστες που τους λένε «να γυρίσουν πίσω στη χώρα καταγωγής τους»

Διεθνή / «Είναι ωραία και στη δική σας χώρα»: Στη Γερμανία, το AfD μοίρασε αεροπορικά εισιτήρια σε μετανάστες

Το ακροδεξιό, ξενοφοβικό κόμμα AfD μοίρασε σε 30.000 μετανάστες ψεύτικα αεροπορικά εισιτήρια με ημερομηνία αποχώρησης από τη Γερμανία την 23η Φεβρουαρίου, ημέρα των εθνικών εκλογών
LIFO NEWSROOM
Οι Ευρωπαίοιαισιοδοξούν ότι ο Τραμπ δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία

Διεθνή / Οι Ευρωπαίοι αισιοδοξούν ότι ο Τραμπ δεν θα εγκαταλείψει την Ουκρανία

Τι λένε οι Ευρωπαίοι σε ιδιωτικές συνομιλίες τους - Τι εκμυστηρεύονται συνεργάτες του Τραμπ - Ο στόχος για λύση του γόρδιου δεσμού του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας τις πρώτες 100 ημέρες του νέου προέδρου των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM