ΗΠΑ: Αντιμέτωποι με απέλαση οι ξένοι φοιτητές- Των πανεπιστημίων που κάνουν μόνο διαδικτυακά μαθήματα

ΗΠΑ: Αντιμέτωποι με απέλαση οι ξένοι φοιτητές- Των πανεπιστημίων που κάνουν μόνο διαδικτυακά μαθήματα Facebook Twitter
EPA
0

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει στους ξένους φοιτητές να παραμείνουν στη χώρα, σε περίπτωση που τα πανεπιστήμια αποφασίσουν να παραδίδουν αποκλειστικά διαδικτυακά τα μαθήματα, λόγω κορωνοϊού.

«Η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα χορηγεί βίζες σε φοιτητές εγγεγραμμένους σε προγράμματα (σπουδών) που γίνονται εξ ολοκλήρου μέσω Διαδικτύου και η συνοριοφυλακή δεν θα τους επιτρέπει την είσοδο στην επικράτεια», ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή αστυνομική υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για τη μετανάστευση και τα τελωνεία (ICE).

Όσοι φοιτητές βρίσκονται ήδη επί αμερικανικού εδάφους «θα είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, ή να λάβουν άλλα μέτρα, όπως να μετεγγραφούν σε σχολή όπου τα μαθήματα παραδίδονται με φυσική παρουσία, για να διατηρήσουν το καθεστώς νόμιμης παραμονής». Σε διαφορετική περίπτωση, ρισκάρουν να «αντιμετωπίσουν διαδικασία απέλασης», ξεκαθάρισε η ICE.

Στις περιπτώσεις που τα πανεπιστήμια επιλέγουν «υβριδικό» μοντέλο λειτουργίας, οι ξένοι φοιτητές θα πρέπει να εγγράφονται στον μέγιστο αριθμό μαθημάτων που παραδίδονται με φυσική παρουσία, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα νόμιμης παραμονής στη χώρα. Αυτό δεν αφορά όσους σπουδάζουν αγγλικά ή παρακολουθούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε ήδη αντιδράσεις. «Η βαρβαρότητα αυτού του Λευκού Οίκου δεν γνωρίζει κανένα όριο», σχολίασε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς. «Οι ξένοι φοιτητές απειλούνται, είναι αντιμέτωποι με την επιλογή είτε να ρισκάρουν τη ζωή τους πηγαίνοντας στις τάξεις είτε να απελαθούν», συμπλήρωσε.

«Το χειρότερο είναι η αβεβαιότητα», δήλωσε ο Γκονθάλο Φερνάντεθ, 32χρονος Ισπανός διδακτορικός φοιτητής στη σχολή οικονομίας του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον. «Δεν ξέρουμε αν θα κάνουμε μαθήματα το επόμενο τρίμηνο, αν πρέπει να γυρίσουμε σπίτια μας, ή αν θα μας διώξουν», εξήγησε.

Το μέτρο αφορά τις βίζες F1 (ακαδημαϊκές σπουδές) και M1 (επαγγελματική κατάρτιση). Περίπου 1,2 εκατ. φοιτητές και σπουδαστές διέθεταν τέτοιες βίζες τον Μάρτιο, στην πλειονότητά τους Ασιάτες (υπήκοοι Κίνας, Ινδίας, Νότιας Κορέας), σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Τα αμερικανικά πανεπιστήμια έκλεισαν τον Μάρτιο, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και αρκετά στρέφονται στα μαθήματα μέσω Διαδικτύου, για να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού. Ήδη για παράδειγμα το Χάρβαρντ έχει ανακοινώσει ότι το 100% των μαθημάτων του επομένου εξαμήνου θα παραδίδονται ψηφιακά.

Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για την επιστροφή στην κανονικότητα. Τη Δευτέρα για παράδειγμα μέσω Twitter τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν το φθινόπωρο. Στο μεταξύ στις ΗΠΑ οι νεκροί από τον κορωνοϊό ξεπέρασαν πλέον τους 130.000, ενώ η χώρα συνεχίζει να καταγράφει υψηλούς αριθμούς νέων κρουσμάτων. Το 24ωρο έως τις 20:30 το βράδυ της Δευτέρας (3:30 τα ξημερώματα της Τρίτης ώρα Ελλάδας), είχαν καταγραφεί 54.999 νέες μολύνσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες της βασιλικής οικογένειας τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Διεθνή / Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Αν και τα παιδιά, τα εγγόνια και η αδελφή της βασίλισσας Καμίλα έκαναν για πρώτη φορά Χριστούγεννα με τη βασιλική οικογένεια, δεν πήγαν μαζί με τους γαλαζοαίματους στην εκκλησία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ