Οι ώρες και οι μέρες περνούν, και η κρίσιμη στιγμή για το αμερικανικό χρέος πλησιάζει. Ωστόσο το αδιέξοδο παραμένει.
Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι πέρασαν την τρίτη ημέρα «λουκέτου» στις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς καμία ουσιαστική πρόοδο στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.
Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι οι εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν σε καταστροφή την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία, αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.
Καμία έκπληξη δεν προκαλούν οι δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν δυσαρέσκεια των πολιτών για το λουκέτο και το πολιτικό αδιέξοδο, σε ποσοστό που αγγίζει το 90%.
«Κάνουν σαν τα πιτσιρίκια που τσακώνονται για τα παιχνίδια τους», λέει ένας εργάτης οικοδομών, ενώ μια ομοσπονδιακή υπάλληλος σχολιάζει:
«Όπως βλέπω το Κογκρέσο δεν μπορεί να καταλήξει σε απόφαση. Τα δύο κόμματα δε μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Αυτό δεν είναι τίποτα καινούριο. Τις συνέπειες, όμως, τις πληρώνουμε όλοι».
Η ανησυχία των επενδυτών για την έκβαση της πολιτικής αντιπαράθεσης αποτυπώθηκε στην πτώση που κατέγραψε το χρηματιστήριο της Γουόλ Στριτ, για δεύτερη συνεχή ημέρα.
Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 136,66 μονάδων και ο Nasdaq με πτώση 40,68 μονάδων.
(Πηγή: Euronews)
σχόλια