Την ανησυχία των επιστημόνων έχει προκαλέσει ο εντοπισμός κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον σε ελάφια με λευκή ουρά που ζουν στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης,
Είναι η πρώτη φορά, σύμφωνα με τους ειδικούς, που ανιχνεύεται σε άγρια ζώα η παραλλαγή αυτή του κορωνοϊού, με τους ίδιους να αναφέρουν ότι τα συγκεκριμένα ελάφια μολύνονται εύκολα από τον ιό.
Σύμφωνα με τους New York Times, οι ερευνητές ανίχνευσαν το εν λόγω παραλλαγμένο στέλεχος εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι, καθώς η μετάδοση του ιού ανάμεσα στα συγκεκριμένα ζώα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων παραλλαγών, οι οποίες ίσως μολύνουν και τους ανθρώπους.
Ερευνητές έχουν αναφέρει στο παρελθόν ότι ο ιός ήταν ευρέως διαδεδομένος σε ελάφια στην Αϊόβα στα τέλη του 2020 και σε περιοχές του Οχάιο στις αρχές του 2021.
«Μπορεί κανείς να φανταστεί ότι αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν ατέρμονο κύκλο, όπου ο ιός θα μεταδίδεται συνεχώς από το ένα ελάφι στο άλλο και θα δημιουργούνται νέες παραλλαγές», αναφέρει στους New York Times ο Σουρές Κουτσιπούντι, μικροβιολόγος κτηνίατρος, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας των ερευνητών.
Τα ελάφια θα μπορούσαν να είναι ένας ιδιαίτερα προβληματικός φορέας του ιού, καθώς οι άνθρωποι συνήθως επιθυμούν να τα πλησιάσουν.
Επίσης, τα άγρια ελάφια αποτελούν θηράματα και καταναλώνονται ως τροφή στις ΗΠΑ. Κάποιες Πολιτείες έχουν ήδη προειδοποιήσει τους κυνηγούς να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα προστασίας όταν μεταφέρουν τα πτώματα των ελαφιών, συμβουλεύοντάς τους μάλιστα να φορούν γάντια ή ακόμα και προστατευτικές μάσκες.
Η έρευνα δείχνει ότι τα ελάφια κολλούν τον ιό από τους ανθρώπους και στη συνέχεια τον μεταδίδουν σε άλλα ελάφια. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για το αν τα ελάφια μεταδίδουν πίσω τον ιό στους ανθρώπους.
Με πληροφορίες από New York Times