ΗΠΑ: Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια η Fed μείωσε τα επιτόκια - Aνησυχία για την παγκόσμια οικονομική προοπτική

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια η Fed μείωσε τα επιτόκια - Aνησυχία για την παγκόσμια οικονομική προοπτική Facebook Twitter
0

Η ομοσπονδιακή τράπεζα , Fed, μείωσε σήμερα το βασικό επιτόκιο, για πρώτη φορά από το 2008, εκφράζοντας ανησυχίες για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και για τον χαμηλό πληθωρισμό.

Η μείωση αυτή, κατά ένα τέταρτο της μονάδας, ώστε το επιτόκιο να κυμαίνεται γύρω στο 2-2,25%, ήταν αναμενόμενη από τις αγορές, ιδίως μετά τις αλλεπάλληλες επικρίσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ που και χθες ζήτησε για άλλη μια φορά την "ισχυρή" μείωση των επιτοκίων.

Η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια τέσσερις φορές πέρσι, όμως πλέον θεωρεί ότι η αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη και ο χαμηλός πληθωρισμός απαιτούν μια άλλη προσέγγιση στη νομισματική πολιτική της.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά τη διήμερη συνεδρίασή της, η Fed ανέφερε ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί το πώς θα επηρεαστεί η οικονομία μετά την εξέλιξη αυτή, προσθέτοντας ότι "θα ενεργήσει καταλλήλως για να διατηρήσει" την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, που σπάει ρεκόρ μακροβιότητας.

Η απόφαση πάντως της Νομισματικής Επιτροπής δεν ήταν ομόφωνη, αφού δύο μέλη της, η Έσθερ Τζορτζ από το Κάνσας Σίτι και ο Έρικ Ρόζενγκρεν από τη Βοστόνη διαφώνησαν, ζητώντας να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 1,4%, η οικονομική ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους έφτασε στο 2,1% και η ανεργία βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί εδώ και 50 χρόνια, στο 3,7%.

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Fed, το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ευρώ κατά 0,4% ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,014%. Στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οι δείκτες Dow Jones και Standard & Poor's 500 έμειναν σχεδόν αμετάβλητοι ενώ ο Nasdaq κατέγραφε άνοδο +0,1%.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχω τέσσερις ημέρες ζωής» ισχυρίζεται η γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / H γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση λέει ότι έχει λίγες ημέρες ζωής έπειτα από τροχαίο

Η γυναίκα επίσης υποστήριξε ότι είχε πέσει θύμα trafficking από τον δισεκατομμυριούχο Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος ήταν φίλος του δούκα της Υόρκης
LIFO NEWSROOM
Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Διεθνή / Adolescence: Η «Εφηβεία» του Netflix θα προβληθεί δωρεάν σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια του Ηνωμένου Βασιλείου

«Αυτή είναι μια σημαντική πρωτοβουλία για να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μαθητές να δουν τη σειρά», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
LIFO NEWSROOM