Η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να χαρακτηρίσει ξανά τους αντάρτες Χούτι «τρομοκρατική» οργάνωση, μετά τις επιθέσεις εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Σήμερα αναμένεται να δημοσιευθεί σχετική ανακοίνωση, μία μέρα αφού οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα πλήγματα στην Υεμένη, με στόχο τέσσερις πυραύλους των Χούτι.
Ήταν η τρίτη αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των ανταρτών Χούτι μέσα σε λίγες ημέρες, καθώς η οργάνωση επιτίθεται συστηματικά πλέον σε πλοία ανοιχτά της Υεμένης, επικαλούμενη την «αλληλεγγύη» προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τη CENTCOM, οι Χούτι ξανάβαλαν και χθες στο στόχαστρο εμπορικό πλοίο.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας χθες στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας διαβεβαίωσε πως «δεν επιδιώκουμε περιφερειακή σύρραξη, κάθε άλλο. Επιδιώκουμε να σταματήσουμε την εξάπλωση της σύρραξης και να δημιουργήσουμε συνθήκες (που θα ευνοήσουν την) αποκλιμάκωση».
Να σημειωθεί πως τον Φεβρουάριο του 2021 οι ΗΠΑ είχαν αφαιρέσει τους αντάρτες Χούτι από τον κατάλογο των «τρομοκρατικών» οργανώσεων. Τότε, η Ουάσιγκτον έκρινε πως ο εν λόγω χαρακτηρισμός προκαλούσε προβλήματα στην αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στην Υεμένη.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία πραγματοποίησαν επιδρομές εναντίον περίπου τριάντα εγκαταστάσεων στην Υεμένη. Κατόπιν, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ επιτέθηκαν σε ραντάρ και υποδομές drones και πυραύλους, επιτείνοντας την ανησυχία πως ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα εξαπλωθεί. Να σημειωθεί πως ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τους Χούτι «τρομοκρατική» οργάνωση στην ανακοίνωσή του για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Επιθέσεις των αναρτών Χούτι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα - Ο αντίκτυπος στη διεθνή οικονομία
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι επιθέσεις των Χούτι σε εμπορικά και στρατιωτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν οικονομικές συνέπειες, οι οποίες παραμένουν περιορισμένες, υπό την προϋπόθεση ότι η κρίση στην περιοχή δεν θα διαρκέσει.
Περίπου το 12% του θαλάσσιου εμπορίου διέρχεται υπό κανονικές συνθήκες από τα στενά Μπαμπ αλ-Μαντέμπ, που ελέγχουν την πρόσβαση στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά από τα μέσα Νοεμβρίου ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων μειώθηκε κατά 70%, σύμφωνα με τους ειδικούς στη ναυτιλία.
Μάλιστα, πολλοί εφοπλιστές αποφάσισαν να διακόψουν την κυκλοφορία σ' αυτή τη ζώνη και να χρησιμοποιούν την εναλλακτική οδό γύρω από το νοτιοαφρικανικό ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας. Πρόκειται για οδό πιο μακρά αλλά και πιο δαπανηρή.
Να σημειωθεί πως σε ομαλές συνθήκες διασχίζουν καθημερινά το θαλάσσιο στενό γύρω στα 40 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ωστόσο ο αριθμός μειώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου σε 24 καθημερινές διελεύσεις.
Εξαιτίας των επιθέσεων των Χούτι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, έχουν προκύψει καθυστερήσεις σε πληθώρα προϊόντων, με αρκετές επιχειρήσεις να έχουν ήδη προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις, όπως η IKEA. «Η κατάσταση στη διώρυγα του Σουέζ θα προκαλέσει καθυστερήσεις», εξηγεί η επιχείρηση σε ηλεκτρονικό μήνυμά της προς το Γαλλικό Πρακτορείο.
Προβλήματα όμως έχουν δημιουργηθεί και στην παραγωγή αυτοκινήτων. Η Tesla διευκρίνισε πως η παραγωγή της θα ανασταλεί για δύο εβδομάδες στο ευρωπαϊκό εργοστάσιό της, από τις 29 Ιανουαρίου ως τις 11 Φεβρουαρίου. Αντίστοιχα, το εργοστάσιο της Volvo στη Γάνδη του Βελγίου θα παραμείνει κλειστό για τρεις ημέρες στα μέσα Ιανουαρίου, καθώς καταγράφεται έλλειψη σε κιβώτια ταχυτήτων.
«Οι επιχειρήσεις προϊόντων εξοπλισμού ή ηλεκτρονικών μπορεί να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις. Γι' αυτές που εργάζονται με πολύ μικρά αποθέματα, αυτό μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άνο Κουχανάταν, οικονομολόγος της Allianz Trade.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι δήλωσε χθες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός πως και η μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) «θα επηρεαστεί» από την κλιμάκωση στην Ερυθρά Θάλασσα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters