Σε νέα κλιμάκωση της ρητορικής του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή (30/3) πως απαιτεί από τη Χαμάς να «καταθέσει τα όπλα», υποσχόμενος ότι σε αυτή την περίπτωση θα επιτραπεί στους ηγέτες της να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα της Γάζας. Η δήλωση έγινε την ώρα που ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει αδιάκοπα τις επιχειρήσεις του στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακο.
Η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών ήρθε μετά την κατάρρευση της εύθραυστης ανακωχής που ίσχυε από τις 19 Ιανουαρίου, με το Ισραήλ να επαναλαμβάνει μαζικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς και χερσαίες επιθέσεις από τις 18 Μαρτίου, επιδιώκοντας, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, την απελευθέρωση των τελευταίων Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.
Τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ έχουν επιβεβαιώσει τη λήψη νέας πρότασης για κατάπαυση του πυρός, με διαμεσολάβηση από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ανώτερος ηγέτης της Χαμάς, Χαλίλ αλ Χάγια, δήλωσε ότι το κίνημα είναι έτοιμο να αποδεχθεί την πρόταση, με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα τεθεί σε διαπραγμάτευση η κατοχή όπλων, την οποία χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή». Το Ισραήλ από την πλευρά του απάντησε ότι θα υποβάλει αντιπρόταση, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
«Η στρατιωτική πίεση φέρνει αποτελέσματα. Βλέπουμε ρήγματα στη Χαμάς», ανέφερε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. «Η Χαμάς πρέπει να καταθέσει τα όπλα. Οι ηγέτες της θα επιτραπεί να φύγουν», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων φθάνει τους 50.277, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, ενώ πάνω από 1.200 είναι οι νεκροί στο Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Από τους 251 απαχθέντες εκείνη την ημέρα, 58 παραμένουν αιχμάλωτοι, εκ των οποίων 34 θεωρούνται νεκροί.
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι εντόπισε 15 πτώματα εργαζομένων άμεσης βοήθειας που σκοτώθηκαν στις 23 Μαρτίου, όταν ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ σε ασθενοφόρα στη Ράφα. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι τα οχήματα ήταν «ύποπτα». Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού εξέφρασε οργή για τα περιστατικά αυτά.
Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται σε καθεστώς ανθρωπιστικής καταστροφής, με 2,4 εκατομμύρια κατοίκους να ζουν σε ακραίες συνθήκες, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι επανειλημμένα εκτοπισμένοι. Το Ισραήλ απαγορεύει από τις 2 Μαρτίου την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, ακόμη και κατά την περίοδο της ανακωχής.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τηλεφωνικά τον Νετανιάχου να σταματήσει τα πλήγματα στη Γάζα και να επιστρέψει στην κατάπαυση του πυρός.
Την Κυριακή, ενεργοποιήθηκαν σειρήνες στο Ισραήλ λόγω πυραυλικής απειλής από την Υεμένη. Ο στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε πύραυλο προτού παραβιάσει τον ισραηλινό εναέριο χώρο. Οι αντάρτες Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη, δηλώνοντας ότι στόχευαν το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Γάζα.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, αναμένεται να επισκεφθεί την Ουγγαρία από τις 2 έως τις 6 Απριλίου. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έχει χαρακτηρίσει την απόφαση του ΔΠΔ «επονείδιστη», δηλώνοντας στήριξη στο Ισραήλ.
Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, ενώ αυξάνονται οι εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός, με στόχο την αποτροπή περαιτέρω αιματοχυσίας.