Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) αναλαμβάνει την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε στο Μανχάταν την Τρίτη, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση μιας εβδομαδιαίας εφημερίδας-οργάνου προπαγάνδας των τζιχαντιστών.
Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας αλ Νάμπα αναφέρεται ότι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης «είναι στρατιώτης του χαλιφάτου», ωστόσο δεν παρατίθεται κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τον ισχυρισμό αυτόν.
«Ένας από τους στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκε εναντίον των σταυροφόρων σε ένα δρόμο της Νέας Υόρκης», ανέφερε συγκεκριμένα η εφημερίδα, σύμφωνα με το SITE, το αμερικανικό κέντρο που ειδικεύεται στην διαδικτυακή παρακολούθηση του τζιχαντιστικού κινήματος. «Με τη βοήθεια του Αλλάχ η επιχείρηση προκάλεσε τρόμο στην Αμερική των σταυροφόρων, ωθώντας τους να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας και να ενισχύσουν τη νομοθεσία κατά των μεταναστών στην Αμερική», πρόσθεσε η αλ Νάμπα.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, ο δράστης παρέσυρε με ένα φορτηγάκι πεζούς και διαβάτες, σκοτώνοντας οχτώ ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 11. Ο 29χρονος Σαϊφούλο Σαΐποφ, δέχθηκε πυρά αστυνομικών μόλις βγήκε από το όχημα, και τέθηκε υπό κράτηση.
Όπως έγινε γνωστό χθες, σύμφωνα με το 10σέλιδο κατηγορητήριο της εισαγγελίας, στη διάρκεια της ανάκρισής του στο νοσοκομείο Μπέλβιου, όπου διακομίστηκε έπειτα από τον τραυματισμό του, ο Σαΐποφ δεν επέδειξε την παραμικρή μεταμέλεια και δήλωσε «ικανοποιημένος για αυτό που έκανε». Ζήτησε μάλιστα να τον αφήσουν να αναρτήσει το μαύρο λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται, ανέφεραν αστυνομικοί και εισαγγελείς.
Εμπνευσμένος από το άφθονο προπαγανδιστικό υλικό του ΙΚ το οποίο βρέθηκε στα δύο κινητά του τηλέφωνα, ο 29χρονος προετοίμαζε την επίθεση του «εδώ και περίπου έναν χρόνο» και αποφάσισε να τη διαπράξει χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.
Ο ίδιος διευκρίνισε πως είχε νοικιάσει το φορτηγάκι την 22α Οκτωβρίου για να εκπαιδευτεί και ότι διάλεξε τη μέρα του Χάλοουιν για «να είναι σίγουρος ότι θα υπήρχε πολύς κόσμος στους δρόμους», αναφέρει το ίδιο έγγραφο. Αφού παρέσυρε τους ανθρώπους, κραύγασε «Αλλάχου Άκμπαρ» βγαίνοντας από το αυτοκίνητο.
Αν δεν έπεφτε πάνω σε ένα σχολικό λεωφορείο με αποτέλεσμα το ανοιχτό ημιφορτηγό να αχρηστευθεί, ο Σαΐποφ σκόπευε να συνεχίσει να χτυπάει πεζούς και ποδηλάτες μέχρι τη γέφυρα του Μπρούκλιν, που συνδέει το Μανχάταν με το Μπρούκλιν, σύμφωνα με την εισαγγελία.
Ο Σαΐποφ, Ουζμπέκος που έφτασε στις ΗΠΑ το 2010, έδρασε «στο όνομα του ΙΚ», είχε ανακοινώσει η αστυνομία της Νέας Υόρκης. Το προφίλ του, το οποίο καταρτίζουν με όλο και περισσότερες λεπτομέρειες οι αρχές, δείχνει ότι ριζοσπαστικοποιήθηκε σταδιακά στις ΗΠΑ, έπειτα από μερικά δύσκολα πρώτα χρόνια στη χώρα εξαιτίας των προβλημάτων που είχε στην εύρεση εργασίας και των συχνών του μετακινήσεων.
Μετά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη τον Μάρτιο του 2010, ο Σαΐποφ αναζήτησε δουλειά σε ξενοδοχεία χωρίς αποτέλεσμα, καθώς μιλούσε πολύ κακά αγγλικά, σύμφωνα με τους New York Times. Έγινε οδηγός και διέσχιζε συχνά τις ΗΠΑ. Αρχικά έμεινε για τρία χρόνια στο Οχάιο, στη συνέχεια στη Φλόριντα και τέλος στο Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ, όπου έγινε οδηγός της Uber. Εκεί, σε μια κυρίως μουσουλμανική συνοικία, ζούσε με τη σύζυγό του, μια Ουζμπέκα την οποία παντρεύτηκε το 2013, και τα τρία μικρά τους παιδιά.
Στη διάρκεια της διαμονής του στο Οχάιο άρχισε να αλλάζει και να γίνεται «επιθετικός, αδιάλλακτος», σύμφωνα με έναν συνάδελφό του οδηγό, τον οποίο επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα. Η επιθετικότητά του επιβεβαιώθηκε στο Πάτερσον, όπου η υπεύθυνη ενός τοπικού σούπερ- μάρκετ τον χαρακτήρισε «ασταθή», καθώς συχνά επιτιθόταν φραστικά στις ταμίες.
Τα πράγματα άλλαξαν περισσότερο κατά την παραμονή του στην Τάμπα της Φλόριντα, όπου άρχισε να φορά παραδοσιακά ισλαμικά ρούχα και απέκτησε γενειάδα. «Δεν ήξερε καλά τη θρησκεία του» και «είχε δύσκολο χαρακτήρα», επεσήμανε ο ιμάμης ενός τοπικού τεμένους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Σαΐποφ σχεδίαζε την επίθεσή του «εδώ και ένα χρόνο» και αποφάσισε πριν δύο μήνες να χρησιμοποιήσει το φορτηγάκι με σκοπό να προκαλέσει όσα περισσότερα θύματα μπορούσε.
Έπειτα από ένα tweet που έστειλε στη διάρκεια της νύκτας, ο Τραμπ ζήτησε και χθες το πρωί την εκτέλεση του Σαΐποφ, αν και φαίνεται ότι υπαναχώρησε από την πρόθεσή του να σταλεί στο Γκουαντάναμο. «Θα ήθελα να δω τον τρομοκράτη της Νέας Υόρκης στο Γκουαντάναμο, όμως στατιστικά αυτή η διαδικασία παίρνει πολύ περισσότερο χρόνο από το να περάσει από το ομοσπονδιακό σύστημα», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, προτού προσθέσει: «Υπάρχει κάτι σωστό στο να τον κρατάμε εκεί όπου διέπραξε το φρικτό του έγκλημα. Πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα. ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ!».
Εναντίον του Σαΐποφ έχουν απαγγελθεί δύο κατηγορίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αυτή της βίας και της καταστροφής οχημάτων και της στήριξης μιας ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, τα εγκλήματα αυτά επισείουν ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής. Ωστόσο στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης δεν ισχύει η εσχάτη των ποινών και άρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει χρήση ενός ειδικού νόμου για να εκτελέσει τον Σαΐποφ, κάτι που είναι σπάνιο και θα πάρει χρόνια, εκτιμούν οι ειδικοί.
Ο Δημοκρατικός δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέιζιο υπογράμμισε χθες ότι «δεν πιστεύω στη θανατική ποινή», και πρόσθεσε ότι εύχεται ο Σαΐποφ «να σαπίσει στη φυλακή ως το τέλος της ζωής του».
σχόλια