Δικαστές του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου επικύρωσαν την καταδίκη του Ράτκο Μλάντιτς σε ισόβια κάθειρξη για γενοκτονία, επιβεβαιώνοντας τον κεντρικό ρόλο του σε μία από χειρότερες θηριωδίες στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο 78χρονος πρώην στρατιωτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας είχε καταδικαστεί το 2017 για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων για την τρομοκράτηση των αμάχων του Σεράγεβο κατά τη διάρκεια της 43μηνης πολιορκίας και για τον θάνατο περισσοτέρων από 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα το 1995.
Σήμερα, το τμήμα προσφυγών «απέρριψε συνολικά την έφεση του Μλάντιτς» και «επιβεβαίωσε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης που του επιβλήθηκε», ανακοίνωσε ο Μηχανισμός για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια, που έχει έδρα στη Χάγη.
Αυτός είναι ο επίλογος 25 χρόνια δικών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο καταδίκασε 90 ανθρώπους.
«Ιστορική απόφαση»
«Αυτή η ιστορική ετυμηγορία δείχνει ότι εκείνοι που διαπράττουν φριχτά εγκλήματα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ευθύνες τους. Επίσης, ενισχύει την κοινή μας αποφασιστικότητα για την αποτροπή μελλοντικών θηριωδιών, οπουδήποτε στον κόσμο», σχολίασε ο Λευκός Οίκος.
Ο ΟΗΕ επίσης χαιρέτισε την επιβεβαίωση της ισόβιας κάθειρξης του Μλάντιτς. Η απόφαση «υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της διεθνούς δικαιοσύνης να διασφαλίσει τη λογοδοσία ανεξάρτητα από τον χρόνο που χρειάζεται και στην περίπτωση του Μλάντιτς, είναι σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τα απεχθή εγκλήματά του», δήλωσε η Ύπατη Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μισέλ Μπατσελέτ.
Παράλληλα επεσήμανε ότι η ετυμηγορία αυτή έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στα δυτικά Βαλκάνια, όπου αυξάνεται η «άρνηση της γενοκτονίας».
H απόφαση για τον Ράτκο Μλάντιτς θα συμβάλλει στη θεραπεία όλων εκείνων που υπέφεραν, τόνισαν από την πλευρά τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι.
«Η ΕΕ αναμένει από όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα Δυτικά Βαλκάνια να επιδείξουν πλήρη συνεργασία με τα διεθνή δικαστήρια, να σεβαστούν τις αποφάσεις τους και να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία τους», επισημαίνουν ακόμη.
Η άρνηση γενοκτονίας, ο ρεβιζιονισμός και το να δοξάζονται εγκληματίες πολέμου έρχονται σε αντίθεση με τις πιο θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, υπογραμμίζουν οι Μπορέλ και Βάρχελι και τονίζουν ότι η σημερινή απόφαση είναι «μια ευκαιρία για τους ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα, να καθοδηγήσουν στον δρόμο προς τιμή των θυμάτων και να προωθήσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τη συμφιλίωση ώστε να ξεπεραστεί η κληρονομιά του πολέμου και να οικοδομηθεί διαρκής ειρήνη».
Αυτό, υπογραμμίζουν, αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και υπενθυμίζουν ότι αποτελεί μία από τις 14 βασικές προτεραιότητες για την αίτηση ένταξης της χώρας στην ΕΕ.
Με πληροφορίες από Reuters, AΠΕ