Περίπου 220 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική κατάφεραν να περάσουν σήμερα τον φράχτη που χωρίζει το Μαρόκο από τον ισπανικό θύλακο Θέουτα και στις συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας τραυματίστηκαν 35 άνθρωποι, σύμφωνα με την τοπική νομαρχία.
#Subsaharianos cruzando las calles de #ElPrincipe gritando #Boza tras lograr llegar a #Ceuta @HelenaMaleno #FronteraSur @SRodrigoruiz pic.twitter.com/UccdzgbyZr
— KARIM PRIM (@KARIMPRIM) October 31, 2016
"Οι μετανάστες, επιδεικνύοντας εχθρική και βίαιη στάση, μερικοί απ' αυτούς κρατώντας ρόπαλα, επιτέθηκαν στους αστυνομικούς όταν τους εμπόδισαν να εισέλθουν", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νομαρχία της Θέουτα.
Κατάφεραν να περάσουν από δύο σημεία του διπλού φράχτη ύψους έξι μέτρων που αποτελεί ένα από τα δύο χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική σήμερα στις 6.45 τοπική ώρα (7.45 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη νομαρχία.
#Ceuta decenas de subsaharianos pasan por el barrio de #ElPrincipe festejando su entrada tras saltar la vaya con #Marruecos @HelenaMaleno pic.twitter.com/3lkya0y3oF
— KARIM PRIM (@KARIMPRIM) October 31, 2016
Τρεις πολιτοφύλακες τραυματίστηκαν και 32 μετανάστες διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με ελαφρά τραύματα, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι μετανάστες αυτοί, οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα, μεταφέρθηκαν σε ένα κέντρο προσωρινής διαμονής για αλλοδαπούς (Ceti), όπου οι αρχές θα εξετάσουν την περίπτωσή τους, κυρίως αν δικαιούνται άσυλο, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής.
#Ceuta otro grupo de subsaharianos llega hasta la zona Sidi Embarek gritando #Boza @HelenaMaleno @SRodrigoruiz @ElFarodeCeuta @elmundoes pic.twitter.com/V0BJFsKswn
— KARIM PRIM (@KARIMPRIM) October 31, 2016
Οι δυνάμεις της τάξης εξακολουθούν να αναζητούν ορισμένους μετανάστες οι οποίοι διέφυγαν στους γύρω λόφους, σύμφωνα με τη νομαρχία.
Οι ισπανικοί θύλακες Θέουτα και Μελίγια είναι τα δύο χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική.
Ομάδες μεταναστών που θέλουν να φθάσουν στην Ευρώπη προσπαθούν συχνά να περάσουν πάνω από τους ψηλούς φράχτες που περιβάλλουν αυτές τις δύο πόλεις χρησιμοποιώντας γάντζους και παπούτσια με καρφιά για να πραγματοποιήσουν αυτές τις επικίνδυνες "εφόδους".
Η Ισπανία έχει επικριθεί από τις οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για ανεπαρκή εφαρμογή μέτρων που διασφαλίζουν την άσκηση του δικαιώματος για χορήγηση ασύλου φθάνοντας μέχρι και την απώθηση μεταναστών με άλογα στον φράχτη, χωρίς καν να τους αφήσουν να υποβάλουν αίτημα ασύλου.