Η τέως βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας επισκέφθηκε την Πέμπτη τον εντυπωσιακό ζωολογικό κήπο της Μαδρίτης για να καλωσορίσει τα δύο γιγάντια πάντα, που έφτασαν από την Κίνα στην ισπανική πρωτεύουσα στις 29 Απριλίου.
Η μητέρα του βασιλιά Φελίπε έφτασε στον ζωολογική κήπο συνοδευόμενη από τον δήμαρχο της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ Αλμέιντα ενώ καθόλη την διάρκεια της παραμονής της στον χώρο κρατούσε ένα λούτρινο πάντα, που της πρόσφερε δώρο η διεύθυνση του «Aquarium Zoo de Madrid». Τα δύο πάντα, ο Τζιν Σι και η Ζου Γιου γεννήθηκαν το 2020 και ήρθαν στην Ισπανία ως δάνειο από την Κίνα, στο πλαίσιο της «διπλωματίας των πάντα», για να αντικαταστήσουν τα πέντε πάντα του ζωολογικού κήπου της Μαδρίτης, που μετά από 14 χρόνια παραμονής στην χώρα, τον περασμένο Φεβρουάριο επέστρεψαν στην πατρίδα τους.
Την Πέμπτη έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίαση του Τζιν Σι και της Ζου Γιου, αφού μετά την άφιξή τους στην Ισπανία παρέμειναν για λόγους υγείας προληπτικά ένα μήνα σε καραντίνα. Εκτός από την τέως βασίλισσα Σοφία και τον δήμαρχο της Μαδρίτης, στην πρώτη επίσημη παρουσίαση των τεράστιων θηλαστικών το παρών έδωσε και ο πρέσβης της Κίνας στην Ισπανία Γιάο Τζινγκ.
Η 85χρονη τέως βασίλισσα Σοφία, που συνεχίζει να εκτελεί δημόσια καθήκοντα και μετά την παραίτηση του συζύγου της Χουάν Κάρλος από τον θρόνο το 2014, απόλαυσε την επίσκεψη στον ζωολογικό κήπο της Μαδρίτης καθώς έχει ιδιαίτερη αδυναμία στα πάντα. Η σχέση της μητέρας του βασιλιά Φελίπε με τα μεγαλόσωμα θηλαστικά ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν η τότε βασίλισσα Σοφία και ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την Κίνα για ένα νέο ξεκίνημα στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Στο βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας δόθηκε δώρο ένα ζευγάρι πάντα, ο Σάο Σάο και η Τσανγκ Τσανγκ, τα οποία φιλοξενήθηκαν στον ζωολογικό κήπο της Μαδρίτης τον Δεκέμβριο του 1978.
Επί χρόνια η τέως βασίλισσα Σοφία έχει στηρίξει τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη (όπως είναι τα πάντα) που φιλοξενούνται στον ζωολογική κήπο της ισπανικής πρωτεύουσας και για την προσφορά της τιμήθηκε το 2019 με το ετήσιο βραβείο «Giant Panda Global» στον ζωολογικό κήπο «Ouwehand Zoo» στην πόλη Ρένεν της Ολλανδίας.
Το Πεκίνο εφαρμόζει την «διπλωματία των πάντα» για να αποκτήσει στενότερες σχέσεις με άλλα κράτη
Το Πεκίνο χρησιμοποιεί εδώ και μερικές δεκαετίες «την διπλωματία των πάντα» για να αποκτήσεις στενότερες σχέσεις ή μεγαλύτερη επιρροή σε άλλες χώρες. Τα χαριτωμένα θηλαστικά, που φαίνεται πως είναι οι καλύτεροι «πρέσβεις» της Κίνας στο εξωτερικό, έχουν δοθεί υπό μορφή δανείου κατά καιρούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ισπανία και στις ΗΠΑ.
Μάλιστα, αυτή την εβδομάδα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως δύο πάντα θα σταλούν από το κέντρο έρευνας και προστασίας της Κίνας στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, ο οποίος διατηρεί συνεργασία με τις κινεζικές Αρχές στο πλαίσιο προγραμμάτων έρευνας για τα συμπαθή μεγαλόσωμα θηλαστικά. Η Ισπανία συμμετέχει τα τελευταία 40 χρόνια στο πρόγραμμα διάσωσης και προστασίας των πάντα ενώ μέσα σε 17 χρόνια ο ζωολογικός κήπος της Μαδρίτης έχει συμβάλλει στην εκτροφή έξι μικρών πάντα.
Ο πληθυσμός των πάντα στην άγρια φύση έχει αυξηθεί από 1.100 την δεκαετία του 1980 σε 1.900 μέχρι το 2023. Σε ζωολογικούς κήπους και σε κέντρα εκτροφής σε όλο τον κόσμο ζουν 728 πάντα. Τα τεράστια φυτοφάγα ζώα, που ζουν στα βουνά της κεντρικής Κίνας, παραχωρούνται ως «δάνειο» σε άλλα κράτη για 10 χρόνια με ειδική συμφωνία για τις συνθήκες της φροντίδας τους. Τα πρώτα πάντα έφτασαν στις ΗΠΑ το 1972 ως δώρο αφού η τότε Πρώτη Κυρία Πατ Νίξον είχε εκφράσει την αγάπη της για τα συμπαθή ζώα κατά την διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη χώρα.
Όμως, το 1984 «η διπλωματία των πάντα» άλλαξε. Αντί για δώρο, τα πάντα δίνονται πλέον ως «δάνειο» για 10 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης για ακόμα περισσότερα χρόνια. Το «δάνειο» των πάντα είχε και έχει στόχο την προώθηση των διμερών σχέσεων της Κίνας με τις χώρες που φιλοξενούν τα χαριτωμένα ζώα. Από την εποχή της δυναστείας των Τανγκ στην Κίνα (618 - 907) ήταν παράδοση να προσφέρονται τα πάντα ως διπλωματικά δώρα.