Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα δρομολογήσει ένα πακέτο βοήθειας ύψους 14,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για να μειώσει τις εγχώριες επιπτώσεις του δασμού 20% που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ σε όλες τις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο πλαίσιο του πακέτου, ο Σάντσεθ δήλωσε ότι θα διατεθούν δημόσια δάνεια ύψους 6 δισ, ευρώ για τις εταιρείες που πλήττονται από τις εισφορές, ενώ επιπλέον 400 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν επίσης για τον εκσυγχρονισμό του βιομηχανικού τομέα και για μια νέα εκστρατεία που στοχεύει στην προώθηση των ισπανικών προϊόντων με το σύνθημα «Οι αξίες μας δεν είναι προς πώληση. Αλλά τα προϊόντα μας είναι».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ισπανία, η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία της Ευρώπης πρόκειται να υποστεί απώλειες έως και 4,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ως αποτέλεσμα των δασμών του Τραμπ φέτος.
Ο αγροδιατροφικός τομέας αναμένεται να πληγεί περισσότερο: Οι εξαγωγές του εγχώριου ελαιολάδου, οι οποίες σήμερα αποφέρουν περίπου 1 δισ. ευρώ από τους Αμερικανούς καταναλωτές, θα μπορούσαν να μειωθούν απότομα, ενώ ο αμπελοοινικός τομέας της χώρας θα μπορούσε να καταστραφεί αν ο Τραμπ πραγματοποιήσει την απειλή του να απαντήσει στους αντίποινα δασμούς της ΕΕ στο μπέρμπον με εισφορά 200% στα κρασιά και τα αλκοολούχα ποτά.
Ενώ ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας της Ισπανίας εξάγει ελάχιστα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ, πρόκειται να επηρεαστεί έμμεσα από τους δασμούς 25% που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα, επειδή η χώρα παραμένει κορυφαίος κατασκευαστής μηχανικών εξαρτημάτων. Η Ισπανία εξήγαγε μηχανήματα και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στις ΗΠΑ το 2024.
Ο Σάντσεθ τόνισε ότι η εργατική νομοθεσία της κυβέρνησής του θα χρησιμοποιηθεί για την προστασία των εργαζομένων στους τομείς που επηρεάζονται από αυτό που περιέγραψε ως «πρωτοφανή» και «μονομερή» επίθεση από τις ΗΠΑ.
Απέρριψε επίσης τον ισχυρισμό του Trump ότι οι εισφορές είναι «αμοιβαίες», περιγράφοντάς τες αντίθετα ως «μια δικαιολογία για να τιμωρούνται χώρες, να εφαρμόζεται στείρος προστατευτισμός και να αυξάνονται τα έσοδα για να προσπαθήσουν να μετριάσουν ένα έλλειμμα που προκαλείται από αμφισβητήσιμη δημοσιονομική πολιτική».
Με πληροφορίες από Politico