Ισραήλ: Αντιδράσεις για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που στρέφεται κατά των MKO

Ισραήλ: Αντιδράσεις για το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που στρέφεται κατά των MKO Facebook Twitter
Η υπουργός Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σάκεντ, η οποία προέρχεται από την εβραϊκή Εστία, ένα θρησκευτικό και εθνικιστικό κόμμα, και προώθησε το νομοσχέδιο αυτό που υποστηρίζεται από μια από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει ειδικά ως στόχο καμία μη κυβερνητική οργάνωση.
0

Το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε κατ'αρχήν ένα νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει επικρίσεις διεθνώς, επειδή θα υποχρεώνει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις να αποκαλύπτουν τη χρηματοδότησή τους από ξένες κυβερνήσεις.

 

Το κείμενο αυτό, το οποίο υποστηρίζεται από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, θα δημιουργήσει, σύμφωνα με τους επικριτές του, ένα κλίμα κυνηγιού μαγισσών κατά των οργανώσεων που είναι αντίθετες με την επέκταση των ισραηλινών οικισμών σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και αγωνίζονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Αγιελέτ Σάκεντ, η οποία προέρχεται από την εβραϊκή Εστία, ένα θρησκευτικό και εθνικιστικό κόμμα, και προώθησε το νομοσχέδιο αυτό που υποστηρίζεται από μια από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ, διαβεβαίωσε ωστόσο ότι δεν έχει ειδικά ως στόχο καμία μη κυβερνητική οργάνωση.


Ωστόσο στην πραγματικότητα φαίνεται από μακριά ότι αυτές που βρίσκονται κυρίως στο στόχαστρο είναι οι γνωστές μκο της αριστεράς, καθώς οι οργανώσεις της δεξιάς, κυρίως αυτές που υποστηρίζουν τον εποικισμό των παλαιστινιακών εδαφών, λαμβάνουν ως επί το πλείστον ιδιωτικές δωρεές από Αμερικανούς επιχειρηματίες κατ'ιδίαν. Μεταξύ των κύριων οργανώσεων που βρίσκονται στο στόχαστρο, οι οποίες υποστηρίζονται οικονομικά κυρίως από την ΕΕ, βρίσκονται η μκο κατά του εποικισμού "Ειρήνη Τώρα", η B'Tselem, η οποία αγωνίζεται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και η "Breaking The Silence", η οποία συλλέγει μαρτυρίες στρατιωτών για βιαιοπραγίες σε βάρος Παλαιστινίων.


Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι μκο, οι οποίες χρηματοδοτούνται σε ποσοστό άνω του 50% από ξένες κυβερνήσεις, θα πρέπει να το αναφέρουν σε όλες τις επίσημες εκθέσεις τους. "Πιστεύω ότι θα πρέπει να αξιώσουμε κάθε μκο να αποκαλύπτει τις συνδρομές που λαμβάνει από το πρώτο κιόλας δολάριο", είχε δηλώσει πρόσφατα ο Νετανιάχου.


Κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, η υπουργός Δικαιοσύνης δεν περιέλαβε ωστόσο στο νομοσχέδιο αυτό μια διάταξη που προέβλεπε αρχικά να υποχρεώνονται τα μέλη των μκο που πηγαίνουν στην Κνεσέτ να φορούν ένα ειδικό σήμα στο οποίο θα αναφερόταν ότι η οργάνωσή τους χρηματοδοτείται από την τάδε ή τη δείνα ξένη χώρα.


Το νομοσχέδιο αυτό προκάλεσε ένα κύμα επικρίσεων από διάφορες χώρες, με πρώτες αυτές των ΗΠΑ, οι οποίες εξέφρασαν ανησυχία για το κείμενο αυτό μέσω του πρεσβευτή τους στο Ισραήλ Νταν Σαπίρο. Ο πρεσβευτής της ΕΕ Λαρς Φάαμποργκ-Άντερσεν εξέφρασε επίσης απευθείας στην Σάκεντ τις επιφυλάξεις της ΕΕ για το επίμαχο νομοσχέδιο.


Την ίδια ώρα οι επικεφαλείς οργανώσεων που βρίσκονται στο στόχαστρο του νομοσχεδίου αυτού δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους και παρενοχλήθηκαν ακόμη και στα σπίτια τους. Οι ίδιοι υποστήριξαν μάλιστα ότι στις μκο έχουν διεισδύσει άνθρωποι που προσποιούνται τους ακτιβιστές για λογαριασμό ακροδεξιών κινημάτων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι – Τι αποκαλύπτει ο διαχειριστής του δικτύου

Διεθνή / Μπλακ άουτ στην Ισπανία: Τα πέντε δευτερόλεπτα που βύθισαν την Ιβηρική στο σκοτάδι

Μια σειρά διαδοχικών δυσλειτουργιών μέσα σε πέντε δευτερόλεπτα φαίνεται να ήταν αρκετή για να προκαλέσει το ιστορικό μπλακ άουτ που έπληξε Ισπανία και Πορτογαλία, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους δίχως ρεύμα για ώρες.
LIFO NEWSROOM
Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Διεθνή / Μπλακ άουτ σε Ισπανία: «Έχουν γίνει μεγάλες ζημιές οικονομικές σε όλα τα επίπεδα της υποδομής»

Η εξήγηση του συμβούλου του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής και ειδικού για θέματα ενέργειας, Μιχάλη Μυριάνθη, για το πρωτοφανές μπλακ άουτ σε Ισπανία και Πορτογαλία
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Διεθνή / ΗΠΑ: Το υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε έρευνα κατά του Χάρβαρντ

Η υπηρεσία Πολιτικών Δικαιωμάτων του υπουργείου Παιδείας ανακοίνωσε ότι οι ξεκίνησε έρευνα «έπειτα από αναφορές για διακρίσεις που γίνονται με βάση τη φυλή στον τρόπο λειτουργίας του περιοδικού» Harvard Law Review κατά παράβαση του άρθρου VI του νόμου περί πολιτικών δικαιωμάτων του 1964
LIFO NEWSROOM