Για τρίτη συνεδρίαση σήμερα συγκαλείται το πολεμικό συμβούλιο στο Ισραήλ για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν, ενώ η Δύση επιχειρεί μέσω της άμεσης επιβολής κυρώσεων στην Τεχεράνη να αμβλύνει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ πρόκειται να συνεδριάσει ξανά σήμερα Τετάρτη για να συζητήσει την απάντηση στην επίθεση με drone και πυραύλους του Ιράν, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ισραηλινή κυβερνητική πηγή. Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, πάντως, δήλωσε ότι «η παραμικρή ενέργεια κατά των συμφερόντων του Ιράν σίγουρα θα προκαλέσει μια σοβαρή, εκτεταμένη και οδυνηρή απάντηση». Εν μέσω αυτού του κλίματος, ΗΠΑ και Ευρώπη εξετάζουν την επιβολή άμεσων κυρώσεων κατά του Ιράν ως απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση κατά του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις κατά του Ιράν τις επόμενες ημέρες, δήλωσε σχετικά ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, με στόχο «να υποβαθμίσουν τη στρατιωτική ικανότητα του Ιράν». Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει επίσης την αύξηση των κυρώσεων, δήλωσε ο Josep Borrell, κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ.
Ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου του Ισραήλ Χέρζι Χαλέβι είχε υποσχεθεί ότι η εκτόξευση το βράδυ του Σαββάτου περισσότερων από 300 πυραύλων, πυραύλων κρουζ και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ιράν στο ισραηλινό έδαφος «θα έχει απάντηση», αλλά έκτοτε δεν έχει αποφασιστεί το πώς και το πότε της απάντησης αυτής, μετά από δύο άκαρπες συνεδριάσεις του πολεμικού συμβουλίου και άλλη μία που ήταν προγραμματισμένη για χθες Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε για σήμερα.
Ενώ η επίθεση δεν προκάλεσε θανάτους και μικρές ζημιές χάρη στην αεράμυνα και τα αντίμετρα του Ισραήλ και των συμμάχων του, έχει αυξήσει τους φόβους ότι η βία που έχει τις ρίζες της στον έξι μηνών πόλεμο της Γάζας εξαπλώνεται, με κίνδυνο ανοιχτού πολέμου μεταξύ του Ιράν και Ισραήλ που βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και δεκαετίες. Το Ιράν εξαπέλυσε την επίθεση ως αντίποινα για μια αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου που αποδόθηκε στο Ισραήλ, αλλά έχει καταστήσει σαφές, με επίσημες τοποθετήσεις σε όλα τα επίπεδα ότι πλέον θεωρεί ότι το θέμα έχει κλείσει.
Πηγή της ισραηλινής κυβέρνησης είπε στο Reuters ότι η συνεδρίαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου που ήταν προγραμματισμένη για την Τρίτη αναβλήθηκε για την Τετάρτη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου το Σαββατοκύριακο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κύριος προστάτης του Ισραήλ, δεν θα συμμετάσχουν σε ενδεχόμενη ισραηλινή αντεπίθεση. Μαζί με τους Ευρωπαίους συμμάχους, η Ουάσιγκτον προσπάθησε την Τρίτη να επιβάλει νέες οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις κατά του Ιράν σε μια προσπάθεια να αποτρέψει το Ισραήλ από μαζικά αντίποινα. Ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς δήλωσε ότι «ηγείται μιας διπλωματικής επίθεσης», ζητώντας από 32 χώρες να επιβάλουν κυρώσεις στο πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν και να ακολουθήσουν την Ουάσιγκτον στην ανακήρυξη της κυρίαρχης στρατιωτικής του δύναμης, του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, ως τρομοκρατικής ομάδας. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις και θα συνεργαστούν με τους συμμάχους για να συνεχίσουν να παρεμποδίζουν την «αποσταθεροποιητική δραστηριότητα του Ιράν». Στο ίδιο μήκος κλίματος, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοσέπ Μπορέλ, μιλώντας στις Βρυξέλλες μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, δήλωσε ότι ορισμένα κράτη μέλη ζήτησαν να επεκταθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν και ότι η διπλωματική υπηρεσία θα αρχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση αυτή. Ο Μπορέλ είπε ακόμα ότι η πρόταση θα επεκτείνει το καθεστώς κυρώσεων που επιδιώκει να περιορίσει την προμήθεια ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, ώστε να περιλαμβάνει επίσης την παροχή πυραύλων και να καλύπτει επίσης τις παραδόσεις σε Ιρανούς πληρεξουσίους στη Μέση Ανατολή.