Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ θα συνεδριάσει για τρίτη φορά μέσα σε τρεις ημέρες, προκειμένου να αποφασίσει την «απάντηση» στην πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν, εν μέσω διεθνών πιέσεων για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει ήδη μια «διπλωματική επίθεση» κατά του Ιράν, ζητώντας κυρώσεις. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατζ, δήλωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με 32 χώρες καλώντας τις να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τεχεράνης. Η κίνηση αυτή έρχεται την ώρα που το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ δεν διευκρίνισε από ποιες κυβερνήσεις ζήτησε να επιβάλουν τις κυρώσεις. Οι Φρουροί της Επανάστασης περιλαμβάνονται ήδη στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση και υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ. «Το Ιράν πρέπει να σταματήσει τώρα - πριν να είναι πολύ αργά», επέμεινε ο Κατζ.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν τις κυρώσεις και θα συνεργαστούν με τους συμμάχους για να συνεχίσουν να διαταράσσουν την «κακόβουλη και αποσταθεροποιητική δραστηριότητα» του Ιράν. Η ίδια δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον ότι όλες οι επιλογές για τη διακοπή της «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» του Ιράν βρίσκονται στο τραπέζι και ότι αναμένει να ανακοινωθούν περαιτέρω κυρώσεις κατά του Ιράν τις επόμενες ημέρες.
Σημειώνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ -ο βασικότερος σύμμαχος του Ισραήλ- δεν θα υποστηρίξουν μια ισραηλινή αντεπίθεση. Οι διεθνείς πιέσεις που ζητούν αυτοσυγκράτηση είναι πολλές από τους εταίρους του Τελ Αβίβ, εν μέσω φόβων ότι ο πόλεμος στη Γάζα απειλεί με περαιτέρω κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.
«Θέμα δευτερολέπτων» η απάντηση σε τυχόν ισραηλινά αντίποινα, λέει η Τεχεράνη
Το Ιράν λέει ότι οι επιθέσεις του το Σάββατο -με τη χρήση περισσότερων από 350 drones, πυραύλων cruise και βαλλιστικών πυραύλων- ήταν αντίποινα για το χτύπημα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Συρία την 1η Απριλίου. Από την επίθεση αυτή σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δύο διοικητές της δύναμης Quds των Φρουρών της Επανάστασης (επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν).
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι αναχαίτισε το 99% των εναέριων απειλών με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων και ότι η επίθεση προκάλεσε μόνο μικρές ζημιές, μεταξύ άλλων σε μια στρατιωτική βάση στα νότια της χώρας, καθώς και τον τραυματισμό ενός 7χρονου κοριτσιού. Ωστόσο η ιρανική επίθεση έντεινε τους φόβους ότι η βία που έχει τις ρίζες της στον πόλεμο της Γάζας εξαπλώνεται, με κίνδυνο ενός πολέμου μεταξύ των μακροχρόνιων εχθρών Ιράν και Ισραήλ. Το Ιράν προειδοποίησε και σήμερα ότι θα απαντήσει άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια κατά των συμφερόντων του.
«Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η παραμικρή ενέργεια κατά των ιρανικών συμφερόντων θα αντιμετωπιστεί σίγουρα με μια σοβαρή, εκτεταμένη και οδυνηρή απάντηση κατά οποιουδήποτε δράστη» δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραϊσί, στον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι. Το Κατάρ έχει προσπαθήσει να παίξει το ρόλο του μεσολαβητή εν μέσω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τους τελευταίους έξι μήνες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε στην κρατική τηλεόραση το βράδυ της Δευτέρας ότι η απάντηση της Τεχεράνης σε τυχόν ισραηλινά αντίποινα θα ήταν «θέμα δευτερολέπτων». «Το Ιράν δεν θα περιμένει άλλες 12 ημέρες για να απαντήσει», είπε, αναφερόμενος στην καθυστέρηση μεταξύ του χτυπήματος της 1ης Απριλίου στη συριακή διπλωματική εγκατάσταση και των επιθέσεων του Ιράν στο Ισραήλ.
Πώς συνδέεται η Ουκρανία
Η επίθεση του Ιράν είχε ήδη προκαλέσει νέα συζήτηση για κυρώσεις στη Δύση, επικαιροποιώντας μια συζήτηση που προκλήθηκε από την προμήθεια ιρανικών drones στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία.
Η Γερμανία κάλεσε σήμερα, Τρίτη 16 Απριλίου, την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει νέες κυρώσεις στην ιρανική τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. «Έκανα εκστρατεία στα τέλη του φθινοπώρου μαζί με τη Γαλλία και άλλους εταίρους εντός της ΕΕ για να επεκταθεί περαιτέρω αυτό το καθεστώς κυρώσεων για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (...) Ελπίζω ότι μπορούμε τώρα επιτέλους να κάνουμε αυτό το βήμα μαζί», δήλωσε η Ανναλένα Μπάερμποκ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, πριν από μια επίσκεψη στο Ισραήλ.
Με πληροφορίες από Reuters, Al Jazeera