Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τους εναέριους και χερσαίους βομβαρδισμούς τους στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες πολίτες, παρόλο που οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ τους προέτρεψαν επανειλημμένα να προστατεύσουν τους αμάχους.
Οι ΗΠΑ, ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, δήλωσαν ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν το Ισραήλ λαμβάνει αρκετά μέτρα για την προστασία των αμάχων και ότι αναμένουν από τη σύμμαχο να μην χτυπήσει ζώνες που έχει χαρακτηρίσει ως ασφαλείς. Πάντως, οι κάτοικοι και οι δημοσιογράφοι δήλωσαν ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στα νότια της Γάζας περιλάμβαναν περιοχές όπου το Ισραήλ είχε πει στους ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο.
Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να αποφύγει περαιτέρω ενέργειες που θα επιδείνωναν την ήδη άσχημη ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς και να γλιτώσει τους αμάχους από περισσότερα δεινά.
Το Ισραήλ κατέλαβε σε μεγάλο βαθμό το βόρειο μισό της Γάζας τον Νοέμβριο και από τότε που κατέρρευσε μια εκεχειρία διάρκειας μιας εβδομάδας την Παρασκευή έχει προωθηθεί γρήγορα βαθιά στο νότιο μισό. Η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ, σύμμαχος της Χαμάς, δήλωσε ότι μαχητές της ενεπλάκησαν σε σφοδρές συγκρούσεις με ισραηλινούς στρατιώτες βόρεια και ανατολικά του Χαν Γιουνίς, της κύριας νότιας πόλης της Γάζας.
Τα ισραηλινά τανκς εισήλθαν στη Γάζα από τα σύνορα και απέκοψαν την κύρια διαδρομή βορρά-νότου, δήλωσαν κάτοικοι. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ο κεντρικός δρόμος από το Χαν Γιουνίς προς τα βόρεια «αποτελεί πεδίο μάχης» και είναι πλέον κλειστός.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τρεις στρατιώτες του έχασαν τη ζωή τους σε μάχες στη Γάζα τη Δευτέρα, σε μια ημέρα σκληρών μαχών με μαχητές της Χαμάς, όπως την περιέγραψε το Army Radio. Εβδομήντα οκτώ στρατιώτες έχουν πεθάνει στη Γάζα από την έναρξη της χερσαίας εισβολής του στρατού.
Υπενθυμίζεται, ότι εξαπέλυσε την επίθεσή του για να εξαλείψει τη Χαμάς σε αντίποινα για την επίθεση ενόπλων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε μεθοριακές πόλεις, κιμπούτς και ένα μουσικό φεστιβάλ. Οι μαχητές σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και άρπαξαν 240 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς - η πιο θανατηφόρα μέρα στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ.
Σε οκτώ εβδομάδες πολέμου, το υπουργείο Υγείας της Γάζας που ελέγχεται από τη Χαμάς δήλωσε ότι τουλάχιστον 15.899 Παλαιστίνιοι, το 70% των οποίων ήταν γυναίκες ή κάτω των 18 ετών, έχουν σκοτωθεί.
Το Ισραήλ πλήττει θέσεις στον Λίβανο
Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε ξανά θέσεις του σιιτικού ένοπλου κινήματος Χεζμπολάχ στο έδαφος του Λιβάνου, ανταποδίδοντας εκτοξεύσεις ρουκετών.
Ισραηλινά μαχητικά «έπληξαν θέσεις εκτόξευσης, τρομοκρατικές υποδομές και στρατιωτικό κτιριακό συγκρότημα» σε αντίδραση στις «εκτοξεύσεις (ρουκετών) από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ», τόνισε ο Τσαχάλ.
«Επιπλέον, ανταποδίδοντας εκτόξευση από τον Λίβανο εναντίον της περιοχής Ζαρίτ, στο βόρειο Ισραήλ», ο ισραηλινός στρατός έπληξε «το σημείο από όπου έγινε». Και ακόμη, «προκειμένου να εξαλειφθεί απειλή, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν μερικές ακόμη τοποθεσίες» στη λιβανέζικη επικράτεια.
Νωρίτερα, ο Τσαχάλ ανακοίνωνε πως τρία μέλη του τραυματίστηκαν ελαφρά σε επίθεση. Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της ανέλαβε την ευθύνη για τα πλήγματα εναντίον των στρατιωτών και άλλων στόχων.
Η κλιμάκωση στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου με φόντο τον πόλεμο που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου χαρακτηρίζεται η χειρότερη μετά τον πόλεμο του 2006.
ΟΗΕ: «Σενάριο βγαλμένο από την κόλαση»
Αφότου ξανάρχισαν οι εχθροπραξίες την 1η Δεκεμβρίου, έπειτα από ανακωχή επτά ημερών, «οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις επεκτάθηκαν στη νότια Γάζα, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο σε χώρους ολοένα πιο συμπιεσμένους, με απελπιστική ανάγκη για τροφή, νερό, στέγη και ασφάλεια», τόνισε σε ανακοίνωσή της η Λιν Χέιστινγκς, συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
«Δεν υφίστανται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διανεμηθεί βοήθεια στον πληθυσμό στη Γάζα. Και, αν είναι δυνατόν αυτό, οδεύει να γίνει πραγματικότητα σενάριο ακόμα περισσότερο βγαλμένο από την κόλαση, στο οποίο οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν», συνέχισε.
«Κανένας δεν είναι ασφαλής στη Γάζα και δεν μπορείς να πας πουθενά», επέμεινε η Καναδή, απορρίπτοντας σε αυτές τις συνθήκες την ιδέα των «ασφαλών ζωνών» που αναφέρθηκε από τις ΗΠΑ.
Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας για πολλοστή φορά να κηρυχθεί «διαρκής ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, κάλεσε από την πλευρά του τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να αποφύγουν «περαιτέρω ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και να προστατεύσουν τους αμάχους από περισσότερα δεινά», σχεδόν δυο μήνες μετά ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ