Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε σήμερα, Τρίτη 25 Ιουνίου, ότι ο στρατός πρέπει να αρχίσει να επιστρατεύει υπερορθόδοξους Εβραίους άνδρες, μια απόφαση που απειλεί να διασπάσει την κυβέρνηση συνασπισμού του Μπενιαμίν Νετανιάχου εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Με ομόφωνη απόφασή τους, εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ έκριναν ότι δεν υπήρχε νομική βάση για τη μακροχρόνια στρατιωτική εξαίρεση που παρέχεται σε πολλούς υπερορθόδοξους Εβραίους. Δεδομένης της απουσίας νόμου που να κάνει διάκριση μεταξύ των ιεροδιδασκάλων και των άλλων ανδρών σε ηλικία στράτευσης, έκρινε το δικαστήριο, οι νόμοι της χώρας για την υποχρεωτική θητεία πρέπει να ισχύουν ομοίως και για την υπερορθόδοξη μειονότητα.
Σε μια χώρα όπου η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για τους περισσότερους Εβραίους άνδρες και γυναίκες, η εξαίρεση για τους υπερορθόδοξους αποτελεί εδώ και καιρό πηγή αντιπαράθεσης για τους κοσμικούς Ισραηλινούς. Αλλά η οργή για την ειδική μεταχείριση της ομάδας αυτής έχει αυξηθεί καθώς ο πόλεμος στη Γάζα έχει φτάσει στον ένατο μήνα του, απαιτώντας από δεκάδες χιλιάδες εφέδρους να υπηρετήσουν πολλαπλές θητείες και κοστίζοντας τη ζωή εκατοντάδων στρατιωτών.
«Αυτές τις μέρες, εν μέσω ενός δύσκολου πολέμου, το βάρος αυτής της ανισότητας είναι πιο έντονο από ποτέ - και απαιτεί την προώθηση μιας βιώσιμης λύσης στο ζήτημα αυτό», έγραψαν οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου στην απόφασή τους. Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου φέρνει τους κοσμικούς Εβραίους αντιμέτωπους με τους υπερορθόδοξους, οι οποίοι λένε ότι η μελέτη των γραφών τους είναι εξίσου απαραίτητη με τον στρατό για την υπεράσπιση του Ισραήλ. Εκθέτει επίσης τις διαχωριστικές γραμμές στον συνασπισμό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος εξαρτάται από την υποστήριξη δύο υπερορθόδοξων κομμάτων εν μέσω του φονικότερου πολέμου που διεξάγει το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες.
Ο Νετανιάχου έχει ζητήσει τη θέσπιση νομοθεσίας που θα διατηρούσε γενικά την εξαίρεση για τους θρησκευόμενους υπερορθόδοξους Εβραίους μαθητές. Αλλά αν προχωρήσει με το σχέδιο, άλλα μέλη της κυβέρνησής του μπορεί να διασπαστούν εν μέσω αυξανόμενης δημόσιας οργής για τη στρατηγική της κυβέρνησης στον πόλεμο στη Γάζα.
Οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι απαλλάσσονται από τη στρατιωτική θητεία από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, όταν η ηγεσία της χώρας τους υποσχέθηκε αυτονομία με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους στη δημιουργία ενός -σε μεγάλο βαθμό- κοσμικού κράτους. Μαζί με την απαλλαγή από τη στράτευση, οι υπερορθόδοξοι, γνωστοί στα εβραϊκά ως Χαρεντίμ, έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται το δικό τους εκπαιδευτικό σύστημα. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ έβαλε στο «στόχαστρο» και αυτό το σύστημα στην απόφασή του, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να μεταφέρει επιδοτήσεις σε θρησκευτικά σχολεία, ή yeshivas, που εγγράφουν μαθητές σε ηλικία στράτευσης των οποίων οι απαλλαγές δεν είναι πλέον νόμιμες.
Η απόφαση προκάλεσε αμέσως την οργή των υπερορθόδοξων πολιτικών, οι οποίοι ορκίστηκαν να αντιταχθούν σε αυτήν. «Το κράτος του Ισραήλ ιδρύθηκε για να αποτελέσει ένα σπίτι για τον εβραϊκό λαό, για τον οποίο η Τορά (σ.σ. οι διδασκαλίες που έδωσε ο Μωυσής στους Εβραίους στην Πεντάτευχο) είναι το θεμέλιο της ύπαρξής του. Η Αγία Τορά θα επικρατήσει» δήλωσε ο Γιτζάκ Γκολντνόπφ, ένας υπερορθόδοξος υπουργός, σε δήλωσή του τη Δευτέρα (24/6).
Με πληροφορίες από New York Times