Οι βίαιες επιθέσεις όχλου στο Ισραήλ, εναντίον Παλαιστινίων, τροφοδοτούνται από ομάδες στο WhatsApp, σύμφωνα με ανάλυση των New York Times.
Από τη στιγμή που εντάθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινού στρατού και Χαμάς έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 100 τέτοιες ομάδες στην εφαρμογή, με στόχο την προώθηση της βίας εναντίον Παλαιστινίων, σύμφωνα με την ανάλυση των NYT και του FakeReporter, μια ισραηλινή οργάνωση που ερευνά την παραπληροφόρηση.
Την προηγούμενη Τετάρτη εμφανίστηκε σε ένα τέτοιο γκρουπ στο WhatsApp- με όνομα «Θάνατος στους Άραβες»- μήνυμα που καλούσε τους Ισραηλινούς να μετέχουν σε επιθέσεις στον δρόμο, εναντίον Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ.
Μέσα σε λίγες ώρες, δεκάδες άλλες νέες ομάδες εμφανίστηκαν στο WhatsApp, με παρόμοια ονόματα και μηνύματα. Τα γκρουπ γρήγορα οργάνωσαν συγκρούσεις στην πόλη Μπατ Γιαμ εκείνο το απόγευμα.
«Μαζί οργανώνουμε και μαζί ενεργούμε», ανέφερε ένα μήνυμα σε μία από αυτές τις ομάδες. «Πείτε στους φίλους σας να μπουν στην ομάδα, γιατί εδώ ξέρουμε πώς να υπερασπιστούμε την εβραϊκή τιμή», συμπλήρωνε.
Εκείνο το βράδυ, μαυροφορεμένοι Ισραηλινοί έσπασαν αυτοκίνητα. Ο όχλος έβγαλε διά της βίας από το όχημά του έναν άνδρα που νόμιζαν ότι ήταν Άραβας και τον ξυλοκόπησαν. Το θύμα της επίθεσης νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση.
Οδηγίες για μολότοφ
Αυτό ήταν μόνο ένα από τα δεκάδες ανάλογα επεισόδια σε όλο το Ισραήλ, που οι αρχές συνδέουν με μια αύξηση της δραστηριότητας Εβραίων εξτρεμιστών στο WhatsApp. Ομάδες με ονόματα όπως «Εβραϊκή φρουρά» και «Στρατεύματα εκδίκησης» απέκτησαν εκατοντάδες νέα μέλη μέσα σε μια ημέρα, σύμφωνα με τους ΝΥΤ.
Κάποιες από τις ομάδες έχουν γίνει τόσο μεγάλες που έχουν δημιουργήσει «παρακλάδια» τοπικού χαρακτήρα, για συγκεκριμένες πόλεις. Πρόσφατα, στο γκρουπ «Στρατεύματα εκδίκησης» κάποιος δημοσίευσε οδηγίες για την κατασκευή βομβών μολότοφ και αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.
Επίσης, τα 400 μέλη του γκρουπ κλήθηκαν να δώσουν διευθύνσεις αραβικών επιχειρήσεων, που θα μπορούσαν να μπουν στο στόχαστρο. Σε πολλές από αυτές τις ομάδες οι χρήστες δημοσιεύουν φωτογραφίες από τα «επιτεύγματά» τους μετά τις επιθέσεις και ενθαρρύνουν άλλους να τους μιμηθούν.
Παρότι τα social media και οι εφαρμογές μηνυμάτων έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για την εξάπλωση της ρητορικής μίσους και για την πρόκληση βίας, αυτές οι ομάδες πάνε ένα βήμα πιο μακριά, σύμφωνα με ερευνητές.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σχεδιάζουν αναλυτικά και εκτελούν βίαιες πράξεις εναντίον Παλαιστινίων. Στο παρελθόν ομάδες στο WhatsApp είχαν τροφοδοτήσει ανάλογες επιθέσεις στην Ινδία, αλλά σε εκείνη την περίπτωση τα καλέσματα σε βία ήταν αόριστα και δεν στόχευαν σε συγκεκριμένα άτομα ή επιχειρήσεις. Ακόμη και οι ομάδες που οργάνωσαν τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου στην Ουάσινγκτον δεν κατεύθυναν απευθείας τις επιθέσεις χρησιμοποιώντας τα social media ή εφαρμογές μηνυμάτων.
Ανησυχία για τις ομάδες
Ο πολλαπλασιασμός αυτών των ομάδων έχει προκαλέσει ανησυχία σε Ισραηλινούς αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας και σε ερευνητές για την παραπληροφόρηση. Η αστυνομία παρακολουθεί αυτά τα γκρουπ, έπειτα από αναφορές που έκανε το FakeReporter.
Εκπρόσωπος του WhatsApp δήλωσε ότι η εταιρεία ανησυχεί για τη δραστηριότητα των Ισραηλινών εξτρεμιστών και πως διαγράφηκαν κάποιοι λογαριασμοί που μετείχαν σε αυτές τις ομάδες. Η ίδια σημείωσε ότι η εταιρεία δεν μπορεί να διαβάσει τα κρυπτογραφημένα μηνύματα, αλλά έγιναν ενέργειες έπειτα από αναφορές για λογαριασμούς που παραβιάζουν τους όρους χρήσης.
Το περασμένο σαββατοκύριακο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισκέφθηκε την πόλη Λοντ, όπου έχουν γίνει τέτοιες συγκρούσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απειλή αυτή τη στιγμή από αυτές τις ταραχές. Είναι σημαντικό να επαναφέρουμε τον νόμο και την τάξη», τόνισε.
Όμως, οι εκκλήσεις του δεν έπεισαν. «Η κυβέρνηση είναι τόσο αδύναμη για να κάνει αυτό που πρέπει, οπότε παίρνουμε εμείς την κατάσταση στα χέρια μας. Τώρα που έχουμε οργανωθεί, δεν μπορούν να μας σταματήσουν», έγραψε σε μία από τις ομάδες στο WhatsApp ένας χρήστης.