Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ενδεχομένως να υπάρχει «πιθανή σύνδεση» του εμβολίου της Pfizer με τον μικρό αριθμό περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας που παρατηρήθηκαν κυρίως σε νεαρούς άνδρες μετά τον εμβολιασμό.
Η Pfizer έχει ανακοινώσει ότι δεν έχει παρατηρήσει υψηλότερο ποσοστό περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας από ότι θα αναμενόταν φυσιολογικά στον γενικό πληθυσμό.
Στο Ισραήλ έχουν αναφερθεί 275 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021, μεταξύ των πάνω από 5 εκατ. ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, δημοσιεύοντας τα ευρήματα μελέτης που ζήτησε για τη διερεύνηση του ζητήματος.
Οι περισσότεροι ασθενείς που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα δεν έμειναν περισσότερες από τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο. Το 95% των περιπτώσεων χαρακτηρίστηκαν ήπιες, σύμφωνα με την μελέτη που διενεργήθηκε από τρεις ομάδες ειδικών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
«Υπάρχει κάποιο ενδεχόμενο για πιθανή σύνδεση ανάμεσα στη δεύτερη δόση του εμβολίου και την εμφάνιση μυοκαρδίτιδας ανάμεσα σε νεαρούς άνδρες 16-30 ετών. Αυτή η σύνδεση διαπιστώθηκε ότι είναι ισχυρότερη ανάμεσα στη νεαρότερη ηλικιακή ομάδα, 16-19 ετών, σε σύγκριση με άλλες ομάδες. Αυτή η σύνδεση γινόταν πιο αδύναμη όσο μεγαλύτερο είναι το άτομο που εμβολιάζεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις η μυοκαρδίτιδα είχε τη μορφή ήπιας ασθένειας, που πέρασε εντός λίγων ημερών», αναφέρει στα συμπεράσματά της η ομάδα των ειδικών που έκανε την έρευνα.
Η Pfizer ανακοίνωσε ότι έχει γνώση των παρατηρήσεων του Ισραήλ για μυοκαρδίτιδα και σημείωσε ότι δεν έχει βρεθεί αιτιακή σύνδεση με το εμβόλιό της. Ακόμη σημείωσε ότι οι περιπτώσεις ανεπιθύμητων περιστατικών εξετάζονται ενδελεχώς και πως συναντάται συχνά με την επιτροπή για την ασφάλεια των εμβολίων του Ισραήλ, για την εξέταση των δεδομένων.
Το Ισραήλ είχε αναβάλει τον εμβολιασμό των παιδιών 12-15 ετών, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας. Με τη δημοσίευση των ευρημάτων, εγκρίθηκε η χορήγηση του εμβολίου για τον κορωνοϊό στους εφήβους.
«Η επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τον εμβολιασμό των ατόμων 12-15 ετών και αυτό θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Νάχμαν Ας, συντονιστής της διαχείρισης της πανδημίας στο Ισραήλ. «Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερέχει του κινδύνου», συμπλήρωσε.
Στις ΗΠΑ, συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συνέστησε τον Μάιο να γίνει περαιτέρω μελέτη για την πιθανή σύνδεση της μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA, όπως τα σκευάσματα της Pfizer και της Moderna.
Τα συστήματα παρακολούθησης των CDC δεν έχουν εντοπίσει περισσότερες περιπτώσεις από ότι θα αναμενόταν, αλλά η συμβουλευτική ομάδα έκρινε πως οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας θα πρέπει να ενημερωθούν για τις αναφορές για «πιθανό ανεπιθύμητο περιστατικό».
Με πληροφορίες από Reuters