Ιστορική απόφαση για το Μαρόκο- Επανεντάχθηκε στην Αφρικανική Ένωση έπειτα από 33 χρόνια απουσίας

Ιστορική απόφαση για το Μαρόκο- Επανεντάχθηκε στην Αφρικανική Ένωση έπειτα από 33 χρόνια απουσίας Facebook Twitter
Ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ Στ'.
1

Ο βασιλιάς του Μαρόκου Μοχάμεντ Στ' παραβρέθηκε σήμερα στην τελετή λήξης της συνόδου της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα, μία ημέρα αφού η χώρα του έγινε και πάλι δεκτή στο μπλοκ αυτό έπειτα από 33 χρόνια απουσίας.


Το Μαρόκο χαιρέτισε την επανένταξή του στην Αφρικανική Ένωση, χαρακτηρίζοντάς την «ιστορική απόφαση» και διπλωματική νίκη, όμως αναπάντητο παραμένει το ερώτημα πώς θα διαχειριστεί το Ραμπάτ τη συνύπαρξή του με το Μέτωπο Πολισάριο.


Το βασίλειο είχε αποσυρθεί το 1984 από την Αφρικανική Ένωση για να διαμαρτυρηθεί για την ένταξη της Λαϊκής Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας, την οποία κήρυξαν οι αυτονομιστές του Μετώπου Πολισάριο της Δυτικής Σαχάρας, μιας πρώην ισπανικής αποικίας την οποία το Ραμπάτ ελέγχει και θεωρεί δικό του έδαφος.


Οι ηγέτες της Αφρικανικής Ένωσης επικύρωσαν χθες Δευτέρα την επανένταξη του Μαρόκου έπειτα από μια τεταμένη, κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση. Τριάντα εννέα χώρες σε σύνολο 54 τάχθηκαν υπέρ της επανένταξης του βασιλείου χωρίς όρους, παρά την αντίθεση και τις επιφυλάξεις που εξέφρασαν κάποια άλλα μέλη, με πρώτες την Αλγερία και τη Νότια Αφρική, παραδοσιακούς συμμάχους του Μετώπου Πολισάριο.

«Ιστορική απόφαση», «Νικηφόρα επιστροφή», «Ευχαριστούμε, μεγαλιότατε!» ήταν κάποια από τα πρωτοσέλιδα του μαροκινού Τύπου σήμερα.


Εικόνες που αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τη μαροκινή αντιπροσωπεία στην Αντίς Αμπέμπα υπό τον υπουργό Εξωτερικών Σαλαχεντίν Μεζουάρ να ψέλνει θριαμβευτικά τον εθνικό ύμνο.


Στους δρόμους του Ραμπάτ δεν υπήρχαν δημόσιες εκδηλώσεις ικανοποίησης, όμως οι περισσότεροι κάτοικοι εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η χώρα ξαναβρήκε τη «φυσική» της θέση στην ήπειρο.


Το Μαρόκο θα γίνει επισήμως το 55ο μέλος της Αφρικανικής Ένωσης «όταν καταθέσει τα έγγραφα επικύρωσης», σύμφωνα με την αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Αντίς Αμπέμπα.


«Η Δημοκρατία των Σαχραουί καλωσορίζει το Μαρόκο», το οποίο πλέον «θα κάθεται στο πλάι μας», προειδοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας Μοχάμεντ Σάλεμ Ουλντ Σάλεκ.


Η συγκατοίκηση αυτή όμως πρόκειται να οξύνει τις αντιπαραθέσεις σχετικά με το θέμα της δυτικής Σαχάρας, την ώρα που το Ραμπάτ αρνείται να παρακαθήσει σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό παρίσταται η Λαϊκή Αραβική Δημοκρατία της Σαχάρας.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Διεθνή / Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας εντοπίζει απάτες στο διαδίκτυο με αφορμή την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου – Προειδοποιήσεις για "κυβερνοεπιχειρηματικότητα ευκαιρίας"
LIFO NEWSROOM
Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Καλη φαση, επειδη οι ευρωπεοι μας πινουνε το αιμα με το βρωμοευρω τους και τα ταξιδακια ανευ βιζας για τριημερο Πριμαβερα να ενταχθουμε και εμεις καπου που θα μας συμπονανε. Δραχμη Ξυδακης και Αφρικανικη ενωση λοιπον, γιατι τι εχουμε να χασουμε;;; Ποσο χειροτερα δηλαδη;;; Σιγα μη θελει και βιζα για πριμαβερα νο μπορδερς λεμε.