Μετά από έντονες πιέσεις από την Πορτογαλία και διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ισημερινή Γουινέα ακυρώνει επιτέλους το νόμο που επιτρέπει τη θανατική ποινή.
Ο νόμος που ονομάζεται «Ψήφισμα 426» υπεγράφη από τον Πρόεδρο Teodoro Obiang Nguema Mbasogo τη Δευτέρα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλούσιο σε πετρέλαιο έθνος.
Η κατάργηση της θανατικής ποινής από τους νόμους της κεντροαφρικανικής χώρας ήταν κάτι που είχε υποσχεθεί το 2014 όταν έγινε μέλος της Κοινότητας των πορτογαλόφωνων χωρών (CPLP).
Ο αντιπρόεδρος Teodoro Nguema Obiang Mangue, ο γιος του σημερινού προέδρου ανακοίνωσε την απόφαση κατάργησης στο Twitter, χαρακτηρίζοντάς την ως «ιστορική και αξιομνημόνευτη για τη χώρα μας (απόφαση) όσον αφορά τη διαχείριση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
«Το γράφω με κεφαλαία γράμματα για να επισφραγίσω αυτή τη μοναδική στιγμή: «Η ΙΣΗΜΕΡΙΝΗ ΓΟΥΙΝΕΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ ΤΗΝ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ» έγραψε.
Αυτός ο νόμος εγκρίθηκε από όλα τα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας της Κεντρικής Αφρικής, ενός κοινοβουλίου που ελέγχεται από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα της Ισημερινής Γουινέας (PDGE), το πολιτικό κόμμα του προέδρου Obiang Nguema που βρίσκεται στην εξουσία επί 43 χρόνια, από το 1979.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ εντός 90 ημερών από τη δημοσίευσή του στην επίσημη κρατική εφημερίδα.
Η τελευταία φορά που η Ισημερινή Γουινέα εφάρμοσε τη θανατική ποινή ήταν το 2014 και από τότε είχε υποσχεθεί ότι θα την καταργήσει. Τελικά το έκανε 8 χρόνια αργότερα μετά την έγκρισή της από τα μέλη του κοινοβουλίου.
Με πληροφορίες του AFP