Ιταλία: Επιστολή σχεδιαστών σε ιταλικούς οίκους - «Να αντιμετωπίσετε τον ρατσισμό»

Ιταλία: Επιστολή σχεδιαστών σε ιταλικούς οίκους - «Να αντιμετωπίσετε τον ρατσισμό» Facebook Twitter
EPA
0

Οι ιταλικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα της μόδας πρέπει να αναλάβουν δράση ενάντια στον ρατσισμό, αναφέρουν σε επιστολή τους μαύροι σχεδιαστές της Ιταλίας.

Οι μαύροι σχεδιαστές μόδας στην Ιταλία κάλεσαν τους Gucci, Prada και Dolce & Gabbana να δεσμευτούν για την εξάλειψη του ρατσισμού στη βιομηχανία της μόδας της χώρας, κατηγορώντας τις εταιρείες ότι δίνουν προτεραιότητα μόνο σε εντυπωσιακές χειρονομίες υποστήριξης του κινήματος Black Lives Matter στις ΗΠΑ, αλλά δεν κάνουν κάτι για το ζήτημα στην Ιταλία.

Με επιστολή τους οι σχεδιαστές Stella Jean και Edward Buchanan, με τίτλο « Black Lives Matter στην ιταλική μόδα;», ζητούν από τους Ιταλούς «κολοσσούς» της μόδας να εκπονήσουν ένα σχέδιο με πρωτοβουλίες και πιο ουσιαστικές προτάσεις αντί της συμβολικής προσέγγισης που έχουν μέχρι σήμερα και δεν φαίνεται να συμβάλλει τόσο στον στόχο.

Ας σηκωθούμε από τα τραπέζια όπου μιλάμε για την ποικιλομορφία και τις θεωρίες της πολυπολιτισμικότητας και ας αναλάβουμε αληθινή δράση, αληθινή συνεργασία, αναφέρει η επιστολή. «Μόνο αυτό θα διασφαλίσει ότι όλες οι πηγές  έμπνευσής μας θα μετατραπούν σε ενεργούς παράγοντες πραγματικής αλλαγής».

Μιλώντας στον Guardian τον Ιούνιο, ο Buchanan είπε ότι τα περιστατικά ρατσισμού συνεχίζουν να συμβαίνουν στην Ιταλία. Αναγνωρισμένη ως η πρώτη μαύρη Ιταλίδα σχεδιάστρια, η Stella Jean ζει και εργάζεται στη Ρώμη και θεωρείται το πουλέν του Giorgio Armani. Η ίδια πήρε θέση όταν οι επιθέσεις εναντίον μαύρων έγιναν πιο συχνές.

«Κατά την τελευταία εβδομάδα μόδας του Μιλάνου αποφάσισα να μην παρουσιάσω τη συλλογή μου, καθώς το φυλετικό ζήτημα στην Ιταλία δεν ήταν πλέον αποδεκτό», λέει. «Δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή και να κάνω μια επίδειξη μόδας, σαν να μην συνέβαινε τίποτα σοβαρό».

Η Jean μιλάει για «ακραία κόπωση» γύρω από την αποδοχή του ρατσισμού στην Ιταλία. «Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τη συνεχή άρνηση» επισημαίνει.

Η Jean είπε ότι ο ρατσισμός στην ιταλική μόδα εξακολουθεί να είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο. «Γνωρίζω καλά ότι ο ρατσισμός είναι ένα από τα πιο άβολα θέματα στην Ιταλία», είπε. «Αλλά πιστέψτε με, το θέμα δεν είναι λιγότερο άβολο από το να είναι η πρώτη μαύρη σχεδιάστρια στην Ιταλία. Μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε ότι ο μόνος τρόπος για να λύσουμε το ζήτημα είναι να το αναγνωρίσουμε». Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι ορισμένες αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ έως την επόμενη Εβδομάδα Μόδας του Μιλάνου.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Διεθνή / UNICEF: Πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά στην Αϊτή σε διατροφική ανασφάλεια λόγω βίας και οικονομικής κατάρρευσης

Πολλοί γονείς αδυνατούν πλέον να προσφέρουν βασική φροντίδα και τροφή στα παιδιά τους, λόγω της συνεχιζόμενης βίας, της ακραίας φτώχειας και της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης
LIFO NEWSROOM
Ελβετία: Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της

Διεθνή / Βρετανίδα κατηγορείται για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία του συζύγου της στην Ελβετία

«Δεν μετανιώνω στιγμή, αν ο νόμος είχε αλλάξει όλοι θα μπορούσαν να τον αποχαιρετήσουν» ξεκαθαρίζει, εξηγώντας πως η απόφαση του συζύγου της ήταν αποτέλεσμα σκέψεων πολλών χρόνων
LIFO NEWSROOM
Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Διεθνή / Σκύλος σώζει δίχρονο αγόρι που χάθηκε για 16 ώρες στην άγρια φύση – Περπάτησε 11 χλμ μόνος του

Ο σκύλος, που κανονικά περιπολεί τη φάρμα για να αποτρέπει επιθέσεις από κογιότ, φέρεται να συνόδευσε το παιδί για τουλάχιστον ένα μίλι μέσα από δύσβατο ορεινό έδαφος
LIFO NEWSROOM
Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Διεθνή / Ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ ψάχνει τις «περιβαλλοντικές τοξίνες» που προκαλούν αυτισμό

Η τελευταία έκθεση του CDC, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, αναφέρει ότι η αναλογία παιδιών με αυτισμό στις ΗΠΑ έχει φτάσει στο 1 στα 31, ενώ το 2020 ήταν 1 στα 36 και το 2000 μόλις 1 στα 150
LIFO NEWSROOM