Πριν κοπάσει ο εγκέλαδος, με τη χώρα ακόμη σε βαθύ θρήνο και με τη λίστα των νεκρών να μακραίνει και πριν ακόμη ξεκινήσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης των περιοχών που συνέτριψε ο πρόσφατος ιταλικός σεισμός, μίλησαν ο εισαγγελέας και ο επικεφαλής καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος: οι επιχειρήσεις ανοικοδόμησης και ανέγερσης των κατεστραμμένων κτηρίων που θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, πρέπει να είναι καθαρές από οποιαδήποτε εμπλοκή της μαφίας.
Γιατί, όμως, τέτοια ανησυχία από την πλευρά των ιταλικών αρχών και ενώ ακόμη ανασύρονται νεκροί από τα συντρίμμια του φονικού χτυπήματος των 6,2 Ρίχτερ της προηγούμενης εβδομάδας;
Σύμφωνα με τα όσα απερίφραστα δήλωσε στα Μέσα ο Franco Roberti, επικεφαλής της εθνικής διεύθυνσης κατά της Μαφίας, στέλνοντας ένα μήνυμα και στη βαρονεία του οργανωμένου εγκλήματος, η χώρα έχει σοβαρό προηγούμενο σε ό,τι αφορά τη διείσδυση της Μαφίας στις πολεοδομικές υπηρεσίες της χώρας, ήδη από τον φονικό σεισμό του 1980 στην Ιρπίνια, κοντά στη Νάπολη. Τότε είχαν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 2.500 άνθρωποι και τα κτήρια που είχαν ισοπεδωθεί άνοιξαν τον δρόμο στη διαβόητη δικτύωση της ιταλικής μαφίας στην πολεοδομία για μπίζνες εκατομμυρίων που άφησαν εποχή.
H Μαφία μετά από κάθε φυσική καταστροφή έχει το πάνω χέρι στην ανοικοδόμηση πόλεων, ανακατασκευάζοντας μεν τα κατεστραμμένα κτήρια, ωστόσο, υπονομεύοντας εσαεί το μέλλον αυτών των πόλεων και των κατοίκων τους.
Τώρα, με τις πόλεις Αματρίτσε, Ακουμόλι και Πεσκάρα Ντελ Τρόντο, γονατισμένες από το πένθος και τις εκτεταμένες καταστροφές, δεν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο, λέει ο Roberti. «Ας μην κρυβόμαστε. Ο κίνδυνος της διείσδυσης τους στις κρατικές υπηρεσίες είναι υψηλός. Και οι εργασίες ανακατασκευής των πόλεων μετά τον σεισμό είναι πραγματικός μεζές τόσο για συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο και για τους αρχηγούς του οργανωμένου εγκλήματος», δήλωσε ο ίδιος στη “La Repubblica”, αναφέροντας, ωστόσο, και έναν ακόμη σημαντικό λόγο για τον οποίο αυτή τη φορά η Μαφία πρέπει να παραμείνει εκτός διαδικασιών.
Συγκεκριμένα, ο Roberti κατονόμασε την Camorra – και τις πολεοδομικές μπίζνες της – ως τον βασικό λόγο της ελαττωματικής δόμησης της Νάπολης, τόσο πριν, όσο και μετά τον φονικό σεισμό που κατέστρεψε την Ιρπίνια.
Ακόμη πιο πρόσφατα, και συγκεκριμένα αμέσως μετά τον σεισμό της Λ’ Άκουϊλα, υπήρχαν σαφείς καταγγελίες ότι η Μαφία της Καλαβρίας, η γνωστή και ως Ndrangheta εμπλεκόταν σε συμβόλαια ανέγερσης κτηρίων. Τότε, ένας επιχειρηματίας της πόλης, ο Stefano Biasini και δύο ακόμη, είχαν προσαχθεί σε δίκη με την κατηγορία της υποβοηθούμενης ανάληψης συμβολαίων ανοικοδόμησης από τη Μαφία.
Όπως εξηγεί ο Roberti, όλο αυτό ήταν ένα μεγάλο μάθημα, για το τι μπορεί να συμβεί μετά από μία καθολική καταστροφή, όμως, επιμένει ότι οι κίνδυνοι παραμένουν. «Αυτό που πάθαμε τότε, μας δίνει ένα μπούσουλα για να εργαστούμε σήμερα. Και είμαστε έτοιμοι», συνεχίζει. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό που έπαθε τότε η χώρα ήταν σοβαρό: σύμφωνα με αναφορά της τότε εισαγγελέως Olga Capasso, αρμόδιας για θέματα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, περισσότερα από 450 εκ. λίρες, ποσό που προερχόταν από ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανακούφιση των σεισμοπαθών και την ανοικοδόμηση περιοχών που χτυπήθηκαν από τον εγκέλαδο είχαν περάσει, με αδιαφανείς διαδικασίες, στη διάθεση της Μαφίας.
Και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και οι νεκροί που ανασύρονται από τα συντρίμμια αυξάνονται, ο γενικός εισαγγελέας της επαρχιακής πόλης του Ριέτι, βόρεια της Ρώμης, και επικεφαλής των ερευνών, Giuseppe Saieva, έρχεται να συμπληρώσει την επιχειρηματολογία του Roberti. «Ο καθένας υποψιάζεται ότι μία τέτοια τραγωδία δεν ήταν απλώς θέμα πεπρωμένου. Δικό μας καθήκον είναι να εξακριβωθεί, αν υπήρχε ευθύνη συγκεκριμένων προσώπων», δήλωσε με τη σειρά του επιβεβαιώνοντας τον εκκωφαντικό ψίθυρο που μετά τον σεισμό πνίγει την Ιταλία: ότι η Μαφία μετά από κάθε φυσική καταστροφή έχει το πάνω χέρι στην ανοικοδόμηση πόλεων, ανακατασκευάζοντας μεν τα κατεστραμμένα κτήρια, ωστόσο, υπονομεύοντας εσαεί το μέλλον αυτών των πόλεων και των κατοίκων τους.
Με στοιχεία από Guardian, La Repubblica, Daily Mail
σχόλια