Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των παιδιών στην Ιταλία που έζησαν τον τρόμο της παρ' ολίγον τραγωδίας την Τετάρτη.
Συνήθως, χρειάζονται μόλις 10 λεπτά για να επιστρέψουν από το γυμναστήριο στο σχολείο όμως χθες η διαδρομή μετατράπηκε σε εφιάλτη για περίπου πενήντα μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου που συνελήφθησαν όμηροι από τον οδηγό του σχολικού λεωφορείου τους κοντά στο Μιλάνο.
«Μας ανέβασε (στο λεωφορείο) και αμέσως μετά μας έκλεισε μέσα», είπε στην τηλεόραση του Γαλλικού Πρακτορείου η Τιτσιάνα Μαγκαρίνι, που συνόδευε τα παιδιά μαζί με δύο καθηγητές και τα μάτια της είναι ακόμη κόκκινα, ενώ έχει λυγμούς στη φωνή.
Γνώριζε τον Ουσεϊνού Σι, τον Ιταλό οδηγό με καταγωγή από τη Σενεγάλη, «ήταν άνθρωπος με πολύ καλή ανατροφή, φυσιολογικός». Όμως εκείνη τη μέρα, βγάζει ένα μαχαίρι και, σύμφωνα με πολλούς αυτόπτες μάρτυρες, και ένα πιστόλι. Δένει τους δύο καθηγητές στις πόρτες και απαιτεί από την 53χρονη να δέσει όλα τα παιδιά με ένα καλώδιο.
Εκτελεί την εντολή, προσπαθώντας να κάνει «ψεύτικους ελιγμούς» ώστε να μπορούν να ελευθερωθούν. Το ίδιο, όταν τους παίρνει τα κινητά τηλέφωνα και τη διατάζει να τον βοηθήσει: «Με βλέμματα, κατάφερα να κάνω ορισμένα παιδιά να καταλάβουν πως τους προστατεύω».
Της ζητάει επίσης να αδειάσει δύο μπιτόνια βενζίνη στα καθίσματα και στις κουρτίνες στον διάδρομο. Τα παιδιά πανικοβάλλονται: «Ουρλιαχτά, δεν κατάφερνα να τα ηρεμήσω».
Ο Ουσεϊνού Σι ήταν επίσης πολύ ταραγμένος: «Έλεγε περίεργα πράγματα, δεν καταλάβαινα στ΄αλήθεια. Μιλούσε πολύ για το αεροδρόμιο Λινάτε [του Μιλάνου]. Αλλά δεν έλεγε τι ήθελε να κάνει. Έλεγε: 'Δεν θέλω να σας κάνω κακό' και στη συνέχεια απειλούσε», εξήγησε η κ. Μαγκαρίνι.
«Κανείς δεν θα βγει από δω ζωντανός», λέει πολλές φορές, σύμφωνα με τα παιδιά.
«Δεν σταματούσε να λέει πως υπάρχουν τόσοι άνθρωποι στην Αφρική που πεθαίνουν», αφηγείται ένα νεαρό κορίτσι. «Μιλούσε για τα παιδιά της Μεσογείου, γι΄αυτό ναι», επιβεβαίωσε η Μαγκαρίνι.
Καθώς ο οδηγός σταματά και ξεκινά πάλι πολλές φορές, τα παιδιά καταφέρνουν να καλέσουν βοήθεια. Ένα από αυτά λέει πως σχημάτισε αρχικά τον αριθμό [επείγουσας ανάγκης] 112 χωρίς να καταφέρει να γίνει κατανοητός, και στη συνέχει τηλεφώνησε στον μπαμπά του.
Ένα άλλο παιδί τηλεφωνεί στη μαμά του. «Μαμά, είμαστε σε ένα λεωφορείο, δεν ξέρουμε πού μας πάει (...) Ο οδηγός θέλει να μας σκοτώσει, έχει πιστόλι, κάλεσε την αστυνομία».
Η ίδια η Μαγκαρίνι σχηματίζει διακριτικά τον αριθμό του σχολείου, όπου η συνάδελφος που σηκώνει το ακουστικό ακούει τις κραυγές πανικού των παιδιών.
Αυτοκίνητα των καραμπινιέρων φθάνουν στο ύψος του λεωφορείου. «Τα παιδιά χτυπούσαν τα τζάμια, καλούσαν για βοήθεια», λέει ο Ρομπέρτο Μανούτσι, ένας από τους πρώτους που έφθασαν επί τόπου.
Ο οδηγός κάνει ένα πρώτο φράγμα πέφτοντας πάνω σε ένα αυτοκίνητο προτού αποκλειστεί από άλλα αυτοκίνητα πάνω σε ένα κρηπίδωμα.
Καραμπινιέροι τραβούν την προσοχή του από μπροστά ενώ οι συνάδελφοί τους παραβιάζουν την πίσω πόρτα και σπάζουν δύο τζάμια με τα γκλομπ τους.
«Άκουσα έναν πολύ δυνατό θόρυβο στο πίσω τζάμι και σε δύο δευτερόλεπτα να σου μια εξαιρετική ομάδα, τους έβγαλαν όλους», λέει η Μαγκαρίνι. Σε ένα ερασιτεχνικό βίντεο, φαίνονται τα παιδιά να απομακρύνονται τρέχοντας, μερικά με φωνές ή κλάματα.
Με έναν αναπτήρα, σχεδόν την ίδια στιγμή, ο Ουσεϊνού Σι βάζει φωτιά στο λεωφορείο προτού εξουδετερωθεί.
Αποκλεισμένη δίπλα του, η Μαγκαρίνι απομακρύνεται από έναν καραμπινιέρο. «Για ένα δευτερόλεπτο κινδύνεψα να πεθάνω», είπε, με την πλάτη γεμάτη γδαρσίματα καθώς σύρθηκε για πολλά μέτρα στο έδαφος από τον διασώστη της.
Οι καραμπινιέροι «διεξήγαγαν μια επιχείρηση όπως αυτές που βλέπουμε στις ταινίες για τις ειδικές ομάδες», δήλωσε ο εισαγγελέας του Μιλάνου, Φρανσέσκο Γκρέκο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ /AFP
σχόλια