Υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού από αύριο 1η Σεπτεμβρίου, σε σχολεία, πανεπιστήμια, τρένα, πλοία και αεροπλάνα στην Ιταλία.
Την προαναγγελία είχε ήδη κάνει από τις αρχές του μήνα η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι θα είναι υποχρεωτικό το πιστοποιητικό για εκπαιδευτικούς και επιβάτες σε ορισμένα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το ιταλικό πιστοποιητικό υγείας, γνωστό ως «green pass», ήδη ήταν υποχρεωτικό για την είσοδο σε κινηματογράφους, μουσεία και κλειστούς αθλητικούς χώρους ή για φαγητό σε εστιατόρια.
Το υγειονομικό πιστοποιητικό αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του είτε έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, έχει αναρρώσει από τον Covid-19 τους τελευταίους έξι μήνες, ή έχει βρεθεί αρνητικός στον κορωνοϊό τις προηγούμενες 48 ώρες.
Ο κανόνας ισχύει για τους επιβάτες στις πτήσεις εσωτερικού, τα πορθμεία και τα τρένα μεγάλων αποστάσεων από την 1η Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το νέο διάταγμα νόμου, το προσωπικό των σχολείων και των πανεπιστημίων θα χρειαστεί το πάσο κατά τη νέα σχολική χρονιά, όπως και οι φοιτητές.
Προς το παρόν, η υποχρέωση αυτή δεν εφαρμόζεται σε αστικά λεωφορεία και μετρό, αλλά η κυβέρνηση Ντράγκι ενδέχεται να ασχοληθεί και πάλι με το όλο θέμα, στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» δεν θα πρέπει να επιδεικνύεται, από τα παιδιά ηλικίας μέχρι 12 ετών, τα οποία, ως γνωστόν, δεν εμβολιάζονται.
Μοναδική εξαίρεση στα καράβια, τα φέρι μποτ που συνδέουν την Καλαβρία με την Σικελία, όπου δεν χρειάζεται το πιστοποιητικό.
Σήμερα, ο υπεύθυνος της Ιταλικής Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων ξεκαθάρισε, δε, ότι η χρήση του «green pass», δεν παραβιάζει το απόρρητο της προσωπικής ζωής των πολιτών.
Αντίθετα, ωστόσο οι πολέμιοί του ανακοίνωσαν ότι αύριο θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις και θα επιχειρήσουν να μπλοκάρουν 54 σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας.
Το υπουργείο εσωτερικών απάντησε ότι το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης πρέπει πάντα να προστατεύεται, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να διακόπτεται η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, γιατί αυτο αποτελέι αδίκημα στη χώρα.
Την ίδια ώρα, αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπεύθυνου υγείας της περιφέρειας της Ρώμης Αλέσιο Ντ' Αμάτο σχετικά με τους αντιεμβολιαστές που εισάγονται στα νοσοκομεία με κορωνοϊό.
«Οι πολίτες αυτοί, οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν, πρέπει να αναλαμβάνουν μέχρι τέλους τις ευθύνες των επιλογών και των πράξεών τους», δήλωσε ο Ντ΄Αμάτο στην εφημερίδα Il Messaggero.
«Το Λάτιο, η περιφέρεια της Ρώμης, προσπαθεί να βρει τον τρόπο για να ζητήσει από τους αντιεμβολιαστές να πληρώνουν τα έξοδα της νοσηλείας τους. Θα το κάνουμε, ήρθε η ώρα να μπει μια τελεία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο κάθε ασθενής, που εισάγεται σε ΜΕΘ, «κοστίζει» στο ιταλικό δημόσιο και στις περιφέρειές του 1.500 ευρώ την ημέρα.
Κατά μέσο όρο, οι ασθενείς με κορωνοϊό παραμένουν στις ΜΕΘ για διάστημα 17 ημερών.
«Οι άνθρωποι αυτοί, όταν μεταφέρονται στο νοσοκομείο, καταλαβαίνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν, το όλο δράμα που ζούνε, και συνήθως μετανιώνουν για το ότι δεν θέλησαν να εμβολιαστούν», κατέληξε ο Ντ΄Αμάτο.
Από τις πρώτες αντιδράσεις, ήταν εκείνη του Έττορε Ροζάτο, του κεντρώου κόμματος Ζωντανή Ιταλία, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση Ντράγκι.
«Το δημόσιο σύστημα υγείας πρέπει να είναι προσβάσιμο δωρεάν για όλους. Τάσσομαι, όμως, υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για το σύνολο των πολιτών, διότι το 90% των ασθενών με covid, που εισάγονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας, δεν έχει εμβολιαστεί», υπογράμμισε.
Με πληροφορίες του thelocal.it/ΑΠΕ