Johns Hopkins: Ο ιδρυτής του πανεπιστημίου είχε σκλάβους

Johns Hopkins: Ο ιδρυτής του πανεπιστημίου είχε σκλάβους Facebook Twitter
pixabay
0

Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, του οποίου οι ερευνητές ήταν στην πρώτη γραμμή για μελέτες σχετικά με την πανδημία της Covid-19, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο ιδρυτής του Πανεπιστημίου είχε στην ιδιοκτησία του σκλάβους κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα.

Η αποκάλυψη για το ερευνητικό Πανεπιστήμιο που εδρεύει στη Βαλτιμόρη έγινε στο πλαίσιο «απογραφής» για την ιστορία του Πανεπιστημίου. Το αφήγημα ότι ο πατέρας του Χόπκινς είχε απελευθερώσει τους σκλάβους της οικογένειας του το 1807 τέθηκε υπό αμφισβήτηση τους τελευταίους μήνες.

«Έχουμε τώρα αρχεία από την απογραφή της κυβέρνησης που δηλώνουν ότι ο κ. Χόπκινς είχε έναν σκλάβο, στην οικία του το 1840 και τέσσερις άλλους σκλάβους από το 1850», έγραψε ο Πρόεδρος Ρόναλντ Τ. Ντανιέλ σε μια επιστολή του.

Ωστόσο η δουλεία δεν είχε καταργηθεί, μέχρι το 1864. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να ερευνά τη ζωή του Χόπκινς τους επόμενους μήνες για να «έχει μια πλήρη εικόνα», καθώς δεν υπάρχει πλήρης βιογραφία του ιδρυτή του πανεπιστημίου. Όπως ανακοινώθηκε, αποφάσισαν να μοιραστούν την εξέλιξη αυτή, ως μέρος της προσπάθειας του Πανεπιστήμιου «να εμβαθύνει την ιστορική κατανόηση του ρατσισμού στη χώρα μας, στην πόλη μας και στους θεσμούς μας».

Ο Χόπκινς πέθανε το 1873 και άφησε 7 εκατομμύρια δολάρια κληρονομιά για να λειτουργήσει ένα πανεπιστήμιο, ένα ορφανοτροφείο και ένα νοσοκομείο. Η εν λόγω δωρεά εκείνη την εποχή θεωρήθηκε το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό έργο που έγινε στις ΗΠΑ.

Σήμερα, το ακαδημαϊκό Ίδρυμα έχει περίπου 27.000 σπουδαστές και οι ερευνητές, από τους οποίους οι 29 έχουν βραβευτεί με Νόμπελ. Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο έχει διαδραματίσει έναν παγκοσμίως εξέχοντα ρόλο στην παρακολούθηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ένας διαδικτυακός πίνακας ελέγχου από το Κέντρο Επιστήμης και Μηχανικής Συστημάτων του πανεπιστημίου παρακολουθεί περιπτώσεις σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, παρέχοντας πληροφορίες σε προσωπικό της δημόσιας υγείας, μέσα ενημέρωσης και πολίτες.

Η Μάρθα Σ. Τζόουνς, καθηγήτρια ιστορίας του Χόπκινς, δήλωσε στην Washington Post ότι οι νέες πληροφορίες σχετικά με τον ιδρυτή του πανεπιστημίου θα εγείρουν ερωτήματα στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

«Φέτος, πολλοί από εμάς στο Johns Hopkins είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας στην δημόσια υγεία, οι οποίοι αντιμετώπισαν με σθένος την πανδημία του κορωνοϊού», σημείωσε. «Αυτή η υπερηφάνεια, για μένα, τώρα αναμιγνύεται με πικρία. Το πανεπιστήμιό μας ήταν το δώρο ενός άνδρα που εμπορεύονταν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια άλλων ανδρών και γυναικών». 

Στην επιστολή προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, οι ιθύνοντες του Ιδρύματος εξήγησαν ότι δεν βρήκαν στοιχεία που να στηρίζουν το αφήγημα ότι ο Χόπκινς είχε απελευθερώσου σκλάβους. «Δεν κατάφεραν να τεκμηριώσουν την ιστορία των γονέων του Τζον Χόπκινς ότι απελευθέρωσαν τους σκλαβωμένους ανθρώπους το 1807, ωστόσο ο παππούς του Τζον Χόπκινς συνέχισε να έχει στην ιδιοκτησία του σκλάβους και να εμπορεύεται ανθρώπους για δεκαετίες μετά» καταλήγει το Πανεπιστήμιο.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες της βασιλικής οικογένειας τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Διεθνή / Βασίλισσα Καμίλα: Παρίες τα παιδιά της - Μπήκαν κρυφά στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία

Αν και τα παιδιά, τα εγγόνια και η αδελφή της βασίλισσας Καμίλα έκαναν για πρώτη φορά Χριστούγεννα με τη βασιλική οικογένεια, δεν πήγαν μαζί με τους γαλαζοαίματους στην εκκλησία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ