Η κυβέρνηση της Δανίας ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία και στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, υιοθετώντας τη σύσταση μιας ειδικής επιτροπής που προειδοποιεί για τις αρνητικές συνέπειες της ψηφιοποίησης στη ζωή των παιδιών. Παράλληλα, η επιτροπή προτείνει ότι τα παιδιά κάτω των 13 ετών δεν θα πρέπει να έχουν δικό τους smartphone ή tablet.
Η δανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα τροποποιήσει τη νομοθεσία ώστε να καταστήσει υποχρεωτικά «phone-free» όλα τα σχολεία Folkeskole, δηλαδή τα δημοτικά και τα γυμνάσια. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά ηλικίας 7 έως 16-17 ετών δεν θα επιτρέπεται να φέρουν τα κινητά τους στο σχολείο, ούτε κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.
Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στάσης, καθώς μέχρι πρόσφατα η κυβέρνηση είχε απορρίψει την ιδέα μιας καθολικής απαγόρευσης. Ωστόσο, η αυξανόμενη ανησυχία για τις επιπτώσεις των κινητών και των social media στους νέους οδήγησε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε αυστηρότερες ρυθμίσεις.
Η Επιτροπή Ευημερίας των Παιδιών, που συγκροτήθηκε το 2023 από την πρωθυπουργό Μέτε Φρέντρικσεν, δημοσίευσε την πολυαναμενόμενη έκθεσή της την Τρίτη. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, το 94% των παιδιών αποκτούν προφίλ στα social media πριν από την ηλικία των 13 ετών – παρότι αυτό απαγορεύεται από τις περισσότερες πλατφόρμες. Επίσης, τα παιδιά 9 έως 14 ετών αφιερώνουν κατά μέσο όρο τρεις ώρες ημερησίως σε TikTok και YouTube.
«Τα παιδιά εκτίθενται σε τοξικές συγκρίσεις, στην πίεση να είναι διαρκώς διαθέσιμα και σε ακατάλληλο περιεχόμενο, κάτι που απομακρύνει την προσοχή τους από ζωτικές δραστηριότητες, όπως η φυσική επαφή με φίλους και οικογένεια, το παιχνίδι και η ανάγνωση», αναφέρει η έκθεση.
Ο υπουργός Παιδιών και Παιδείας, Ματίας Τεσφάγε, δήλωσε ότι το σχολείο πρέπει να ανακτήσει τον ρόλο του ως εκπαιδευτικός χώρος, χωρίς περισπασμούς από τα κινητά τηλέφωνα. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα σχολεία δεν θα γίνουν προέκταση των εφηβικών υπνοδωματίων», ανέφερε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα Politiken.
Παρότι θα υπάρχουν εξαιρέσεις για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η βασική αρχή είναι ότι τα κινητά τηλέφωνα και τα tablets δεν έχουν θέση στο σχολείο – ούτε στα διαλείμματα, ούτε στις ώρες διδασκαλίας.
Οι διεθνείς τάσεις προς αυστηρότερους περιορισμούς
Η Δανία ακολουθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έχουν ήδη θεσπίσει αυστηρότερες πολιτικές για τη χρήση κινητών από ανηλίκους:
- Γαλλία: Από το 2018, απαγορεύει τη χρήση κινητών σε σχολεία και γυμνάσια. Επίσης, δοκιμάζει ένα νέο μέτρο που προβλέπει ότι οι μαθητές έως 15 ετών παραδίδουν τα κινητά τους με την είσοδό τους στο σχολείο.
- Νορβηγία: Πρόσφατα επέβαλε αυστηρό κατώτατο όριο ηλικίας τα 15 έτη για τη χρήση social media, προκειμένου να προστατεύσει τα παιδιά από την εθιστική σχεδίαση των εφαρμογών.
Ο πρόεδρος της δανικής επιτροπής, Ράσμους Μέγιερ, παρομοίασε την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία με την απαγόρευση του καπνίσματος. «Τη στιγμή που ένα παιδί αποκτά smartphone, αυτό αποικίζει ολόκληρη τη ζωή του», τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η επιτροπή πρότεινε να μην επιτρέπεται στους γονείς να δίνουν smartphones ή tablets στα παιδιά τους πριν την ηλικία των 13 ετών.
Τέλος, η δανική κυβέρνηση σχεδιάζει να πιέσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη για την προστασία των παιδιών. Η επιτροπή ζητά αυστηρότερους κανόνες που θα υποχρεώνουν τις εταιρείες να προστατεύουν τους ανηλίκους από εθιστικά χαρακτηριστικά και ακατάλληλο περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους.
Με πληροφορίες από Guardian