Και ο Πάπας μίλησε για Γενοκτονία των Αρμενίων

Και ο Πάπας μίλησε για Γενοκτονία των Αρμενίων Facebook Twitter
1

Ο Πάπας Φραγκίσκος που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Αρμενία, περιέγραψε σήμερα τη μαζική δολοφονία των Αρμενίων από την Οθωμανική τουρκική κυριαρχία στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ως "γενοκτονία", ένας χαρακτηρισμός που αναμένεται να προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας.

Ο Πάπας απευθύνθηκε στους πιστούς στην Αρμενία – σε ένα ως επί το πλείστον Ορθόδοξο Χριστιανικό έθνος- με ένα ευρύτερο πολιτικό μήνυμα για τις θηριωδίες που διαπράχθηκαν προς τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής από τους εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πάπας που αποκάλεσε την επίσκεψη του «αποστολικό ταξίδι", προσευχήθηκε στο μνημείο γενοκτονίας της Αρμενίας, και άφησε ελεύθερο ένα περιστέρι της ειρήνης, δίπλα στα κλειστά σύνορα Αρμενίας-Τουρκίας.

Κατά την άφιξη του, ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Σερζ Σαργκσιάν και τους εκπροσώπους της Αρμενικής Εκκλησίας, από τους οποίους είχε προσκληθεί στη χώρα.

Η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει μέχρι την Κυριακή και γίνεται στο πλαίσιο των εορτών μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία. Η Γενοκτονία είναι ένας όρος που συνεπάγεται νομικές και οικονομικές κυρώσεις και που επιτρέπει στους Αρμένιους να ζητήσουν αποζημιώσεις.

Τον Απρίλιο του 2015 ο ποντίφηκας πραγματοποίησε ομιλία στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη για τους Αρμένιους χριστιανούς που είχαν συγκεντρωθεί εκεί, μιλώντας για την θυματοποίηση των Χριστιανών σε όλο τον κόσμο και τονίζοντας ότι οι αγριότητες του παρελθόντος θα πρέπει να αναγνωριστούν.

Παραθέτοντας μια κοινή δήλωση που υπεγράφη το 2001 από την Αρμενική Καθολική Εκκλησίας και τον πάπα Άγιο Ιωάννη Παύλο, ο Φραγκίσκος είπε ότι αυτό που είχε συμβεί με τους Αρμένιους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας της Τουρκίας πριν από έναν αιώνα θα έπρεπε να θεωρείται ως «η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα."

Το έγγραφο εξόργισε την τουρκική κυβέρνηση σε τέτοιο βαθμό που πρεσβευτής της Άγκυρας στο Βατικανό, Μεχμέτ Πατσατσί, ανακλήθηκε και επέστρεψε στο Βατικανό μόλις 10 μήνες αργότερα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερς εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Διεθνή / Εκμεταλλεύονται τον θάνατο του πάπα: Χάκερ εξαπολύουν απάτες με ψεύτικες ειδήσεις και AI περιεχόμενο

Εταιρεία κυβερνοασφάλειας εντοπίζει απάτες στο διαδίκτυο με αφορμή την είδηση του θανάτου του πάπα Φραγκίσκου – Προειδοποιήσεις για "κυβερνοεπιχειρηματικότητα ευκαιρίας"
LIFO NEWSROOM
Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε ισχυρός καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Διεθνή / Αναστάτωση στο Βατικανό: Καταδικασμένος και άλλοτε πανίσχυρος καρδινάλιος απαιτεί να συμμετάσχει στην εκλογή νέου πάπα

Ο πάπας Φραγκίσκος του είχε ζητήσει να παραιτηθεί από τα «δικαιώματα και τα προνόμια» ενός καρδιναλίου αφού ενεπλάκη σε οικονομικό σκάνδαλο δεκάδων εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Ξεκίνησε η επανεκδίκαση του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν στη Νέα Υόρκη – Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση

Η εισαγγελέας Σάνον Λούσι παρουσίασε την υπόθεση με ιδιαίτερα γλαφυρές περιγραφές των περιστατικών, τονίζοντας ότι ο Γουάινσταϊν, επί δεκαετίες, δρούσε «ως πύλη του Χόλιγουντ» και εκμεταλλευόταν τη θέση του για να εξαναγκάζει γυναίκες σε σεξουαλικές πράξεις
LIFO NEWSROOM
Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τζέι Ντι Βανς για την Ουκρανία - «Υπάρχουν πολλές λεπτές διαφορές» απαντά η Ρωσία

Η πρόταση για κατάπαυση πυρός και εδαφικές παραχωρήσεις - Το Κρεμλίνο δεν θεωρεί τελεσίγραφο την αμερικανική στάση και ζητά διαπραγματεύσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια