Η Βρετανία θα μπορούσε να αναγνωρίσει επίσημα το παλαιστινιακό κράτος χωρίς να περιμένει να καρποφορήσουν οι συνομιλίες με το Ισραήλ για μια λύση των δύο κρατών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος μίλησε αυτή την εβδομάδα για την αναγνώριση στον ΟΗΕ ενός παλαιστινιακού κράτους, μία αλλαγή ιδιαίτερα σημαντική στην κυβερνητική πολιτική, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει μία τέτοια κίνηση όσο η Χαμάς παραμένει στη Γάζα.
Κατέστησε δε, σαφές, ότι η Βρετανία θα μπορούσε να προχωρήσει στην επίσημη αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους χωρίς να περιμένει τις συνομιλίες Ισραήλ- Παλαιστίνης για την πολυσυζητημένη λύση των δύο κρατών κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο φαίνεται ως μακρινή προοπτική, δεδομένης της έντονης αντίθεσης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε ένα ταξίδι στον Λίβανο την Πέμπτη, ο Ντέιβιντ Κάμερον είπε ότι η αναγνώριση από πλευράς Βρετανίας ενός παλαιστινιακού κράτους «δεν μπορεί να έρθει στην αρχή μιας τέτοιας διαδικασίας, αλλά δεν χρειάζεται να είναι το τέλος της. Θα μπορούσε να είναι κάτι που έχουμε υπόψιν, καθώς γίνεται ρεαλιστική πρόοδος προς τη λύση των δύο κρατών».
»Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε στον παλαιστινιακό λαό έναν ορίζοντα προς ένα καλύτερο μέλλον, το μέλλον να έχει ένα δικό του κράτος», πρόσθεσε ο Ντέιβιντ Κάμερον σημειώνοντας ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους είναι «απολύτως ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».
Ο Ντέιβιντ Κάμερον επέστρεψε από την περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, όπου προσπάθησε να προωθήσει ένα σχέδιο πέντε σημείων για να δοθεί μία λύση στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Η Βρετανία είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι η λύση δύο κρατών είναι η μόνη βιώσιμη μακροπρόθεσμη «απάντηση» στη σύγκρουση. Ωστόσο η πρόταση αυτή αντιμετωπίζει σκληρή αντίσταση από τον Νετανιάχου και τα μέλη της κυβέρνησής του.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει ζητήσει «πλήρη έλεγχο ασφαλείας σε ολόκληρη την περιοχή στα δυτικά της Ιορδανίας», μια κίνηση που είναι σε πλήρη αντίθεση με την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δηλώσει ήδη ότι «θα αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος σε μια στιγμή που εξυπηρετεί καλύτερα τον στόχο της ειρήνης».
Με πληροφορίες του Politico