Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Βασίλι Νεμπένζια, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των 15 κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή μιας εκεχειρίας 30 ημερών στη Συρία.
Το θέμα, αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για περισσότερο από δύο εβδομάδες.
Ο διπλωμάτης, σε μια συνεδρίαση που συγκάλεσε η Μόσχα, αποδοκίμασε την «καταστροφολογία» που είχε διατυπωθεί για το Χαλέπι στα τέλη του 2016, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αντιστοιχούσε με την κατάσταση που επικρατεί στο έδαφος.
Οι ΗΠΑ και η Γαλλία, μεταξύ άλλων χωρών, διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στη στήριξη που παρέχει η Μόσχα στη Δαμασκό, με τον Γάλλο πρεσβευτή, Φρανσουά Ντελατρέ να κάνει λόγο για «επιθέσεις σε νοσοκομεία» και για μια «ανυπόφορη κατάσταση».
«Είναι απόλυτη και επείγουσα η ανάγκη επί του πεδίου» και «είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε γρήγορα» το υπό συζήτηση ψήφισμα μεταξύ του 15μελους ΣΑ, τόνισε ο Γάλλος διπλωμάτης. Προειδοποίησε παράλληλα ενάντια στο «χειρότερο», που μπορεί να είναι «η εξάπλωση της σύγκρουσης».
«Για να επιτύχουμε σταθερότητα...χρειάζεται να καθήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να συντάξουμε τις παραμέτρους της εκεχειρίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», τόνισε ο Νεμπένζια.
Η Σουηδία και το Κουβέιτ κατέθεσαν το προσχέδιο ψηφίσματος που προβλέπει μια εκεχειρία διάρκειας 30 ημερών στη Συρία, περιλαμβανομένης και της Ανατολικής Γούτας, ώστε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια και να απομακρυνθούν οι ασθενείς και οι τραυματίες.
Για την αποφυγή άσκησης ενός ρωσικού βέτο στη ψηφοφορία, οι διπλωμάτες κατέληξαν σε μια συμφωνία πριν μια εβδομάδα η κατάπαυση του πυρός να μην αφορά τζιχαντιστικές οργανώσεις, όπως το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να υποστηρίξει μια εκεχειρία, αλλά μόνο στην περίπτωση που δεν αφορά «τις οργανώσεις που συνεργάζονται» με τζιχαντιστικές οργανώσεις που «εξαπολύουν επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές» στα προάστια της συριακής πρωτεύουσας.
σχόλια