Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι αναμένει «υψηλά επίπεδα» μετάδοσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι και κάλεσε τις χώρες να παρακολουθούν την κατάσταση, καθώς τα κρούσματα τριπλασιάστηκαν τον τελευταίο μήνα.
«Καθώς χώρες σε όλη την Ευρώπη έχουν άρει τα μέτρα που υπήρχαν, ο ιός θα μεταδίδεται σε υψηλά επίπεδα το καλοκαίρι», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε, διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη.
«Αυτός ο ιός δεν θα φύγει απλά επειδή οι χώρες σταμάτησαν να τον αναζητούν. Συνεχίζει να εξαπλώνεται, συνεχίζει να μεταλλάσσεται και συνεχίζει να αφαιρεί ζωές», συμπλήρωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Με την ηπιότερη- αλλά πιο μεταδοτική- υπομετάλλαξη ΒΑ.5 του στελέχους Όμικρον να εξαπλώνεται, οι 53 χώρες που ο ΠΟΥ θεωρεί ως ευρωπαϊκή περιοχή καταγράφουν σχεδόν 500.000 κρούσματα καθημερινά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού. Στα τέλη Μαΐου, ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων ήταν περίπου 150.000.
Η Αυστρία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία είναι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά περιπτώσεων, ενώ σχεδόν όλες οι χώρες της περιοχής βλέπουν αύξηση κρουσμάτων, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Από τους 4.000-5.000 νεκρούς την ημέρα σχεδόν όλο τον χειμώνα, η Ευρώπη καταγράφει περίπου 500 θανάτους ημερησίως, περίπου στα ίδια επίπεδα με το καλοκαίρι του 2020.
«Ελπίζουμε ότι τα ισχυρά προγράμματα εμβολιασμού που έχουν εφαρμόσει οι περισσότερες χώρες, μαζί με τις προηγούμενες λοιμώξεις, θα επιτρέψουν να αποφύγουμε τις πιο σοβαρές συνέπειες, που είδαμε στις αρχές της πανδημίας», επεσήμανε ο Κλούγκε.
«Όμως, οι συστάσεις μας παραμένουν», υπογράμμισε. Ο ΠΟΥ έχει καλέσει τους πολίτες με συμπτώματα του αναπνευστικού να μπαίνουν σε καραντίνα, να επικαιροποιούν τα εμβόλιά τους και να φορούν μάσκα σε χώρους με συνωστισμό.
Επιπλέον, ο Κλούγκε κάλεσε τις χώρες να συνεχίσουν να κάνουν τεστ κορωνοϊού. «Πρέπει να συνεχίσουμε να αναζητούμε τον ιό, γιατί αν δεν το κάνουμε είμαστε ολοένα περισσότερο τυφλοί απέναντι στα μοτίβα μετάδοσης και εξέλιξής του», υπογράμμισε. Επίσης, κάλεσε τις χώρες να αυξήσουν τα ποσοστά εμβολιασμού.
«Η υψηλή ανοσία του πληθυσμού και οι επιλογές προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για τους ηλικιωμένους παραμένουν το κλειδί για να αποτρέψουμε περαιτέρω θνησιμότητα αυτό το καλοκαίρι», κατέληξε ο Κλούγκε.