Κατάρ: «Μικρά» εμπόδια απομένουν για μια συμφωνία Ισραήλ- Χαμάς για τους ομήρους

Κατάρ: «Μικρά» εμπόδια απομένουν για μια συμφωνία Ισραήλ- Χαμάς για τους ομήρους Facebook Twitter
Ο Ιλάν Ρέγκεβ Γκέρμπι με τη φωτογραφία των παιδιών του, Μάγια και Ιτάι, που κρατούνται όμηροι στη Γάζα (Φωτ.: EPA)
0

Μικρές διαφορές απομένουν να επιλυθούν προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, σχετικά με τους ομήρους, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ. 

Το Κατάρ είναι στο επίκεντρο των διπλωματικών προσπαθειών που γίνονται προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση πολλών ομήρων, πρώτα από όλα γυναικών και παιδιών. «Οι δυσκολίες για τη συμφωνία είναι απλά πρακτικές. Έχει γίνει πρόοδος τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θανί, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ζοζέπ Μπορέλ στην Ντόχα. 

«Η συμφωνία είχε τα πάνω της και τα κάτω της τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά είμαι πιο σίγουρος πως βρισκόμαστε αρκετά κοντά για την επίτευξη μιας συμφωνίας, με την οποία οι άνθρωποι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, δίχως να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για αυτό. 

Όταν εξαπέλυσε την επίθεσή της στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, η Χαμάς πήρε περίπου 240 ομήρους. Νωρίτερα, η Washington Post έγραψε πως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Χαμάς κατέληξαν σε μία αρχική συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα. Η ίδια αρχική συμφωνία, ανέφερε η εφημερίδα, προέβλεπε κατάπαυση του πυρός για πέντε ημέρες στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς. Ωστόσο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι επετεύχθη συμφωνία. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για μια συμφωνία. 

Στις δηλώσεις του, ο Αλ Θανί επέκρινε το Ισραήλ. «Η καταστροφή συνεχίζει να επιδεινώνεται στη Γάζα», τόνισε, σημειώνοντας την ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας να περιορίσει την επιθετικότητα. 

«Η αναγκαστική εκκένωση του νοσοκομείου αλ Σίφα είναι ένα έγκλημα και δυστυχώς δεν ακούμε καμία καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα. Το μακελειό εναντίον αμάχων συνεχίζεται, δεν υπάρχει σεβασμός στο διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε πολλές χώρες, αναφορικά με αυτό που συμβαίνει στους αδελφούς μας στη Γάζα. Τα μακελειά, με πιο πρόσφατο εκείνο στο σχολείο αλ Φακούρα, αποδεικνύει ότι το Ισραήλ δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημείωσε πως η Χαμάς διέπραξε «το μεγαλύτερο μακελειό σε βάρος Εβραίων μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο», αλλά ο ΟΗΕ έχει περιγράψει ως σφαγή μόνο αυτό που συμβαίνει στη Γάζα. και επανέλαβε «μία φρίκη δεν δικαιολογεί μια άλλη φρίκη». 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ